Kadın özel güvenlik sayısı son beş yılda 10 bin arttı
Türkiye’de özel güvenlik sektörünün öncü ve köklü sivil toplum kuruluşu ve üyeleri özel güvenlik şirketlerinde 70 binin üzerinde istihdam yaratan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Levent Güler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, sektörde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirtti. Özel güvenlik sektörünün ülkede erkek egemen bir sektör olarak bilindiğini ancak son dönemlerde sektörde kadın istihdamına yönelik önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Güler, “Kadınlar birçok zorlu çalışmayı başarıyla gerçekleştiriyor. Biz bu çerçevede kendilerine daha fazla alan açılması ve şirketlerin de pozitif ayrımcılıkla hem vardiya hem de çalışma koşullarında kendilerine pozitif ayrımcılık sağlamasını umuyoruz” dedi.
“Bu sayıyı arttırmak istiyoruz” 2004 yılında çıkarılan 5188 sayılı yasa bir gelişim gösteren özel güvenlik sektörü her geçen gün biraz daha büyüyor. Özel güvenlik sektöründe hali hazırda 330 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi görev yaparken kadın çalışan sayısı ancak 43 bini buluyor. Kadın özel güvenlik görevlileri, çoğunlukla AVM, plaza, üniversite girişleri ile müzelerde istihdam ediliyorlar. GÜSOD Başkanı Güler, sektörde kadın istihdamının daha da artması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Özel güvenlik sektöründe idari ve yönetici kadrolarında kadın çalışan sayısı üye şirketlerimizde bu alanda ortalama yüzde 30’lar seviyesinde iken özel güvenlik görevlisi olarak fiilen sahada istihdam edilen kadın çalışan sayısının da ilk etapta bu seviyelere ulaştırma hedefimiz var. Özel güvenlik sektöründe kadın istihdamını ve kadın yöneticilerin artışını destekliyoruz. Özel güvenlik görevlisi olma şartları arasında kadın/erkek ayrımı bulunmuyor. Kadın çalışanların sektörde yarattıkları farkı ve ortaya koydukları katkıyı her fırsatta dile getiriyoruz ve aynı zamanda ön planda tutma çabamızı kararlılıkla da sürdürüyoruz.”