IP Kameralar ve Verilerin Görselleştirilmesi
Günümüzde IP Kameralar, yönetilebilirliği, kolay kurulumu, esnek bir sistem avantajı sunması, her gün gelişen yeni nesil teknolojik özellikler sunması, yüksek görüntü kalitesi sunması ve bakım maliyetlerinin düşük olmasından dolayı her geçen gün daha çok tercih edilmektedir.
IP Kameralar , üzerinde bulunan sensörler sayesinde görüntüleri yakalayıp , işleyip dijital bir veri haline getirirler. Daha sonra elde edilen bu veriyi network üzerinden kullanıcılara iletirler. Kendi IP numaraları ( Kimlikleri ) bulunmaktadır. Bağımsız olarak çalışabilirler, tıpkı bir bilgisayar gibidirler. Kendi işletim sistemleri, web arayüzleri, işlemci ve ram’i bulunmaktadır. Doğrudan evinizde modeme veya switchinize bağlayarak kameranızı ağınıza dahil edebilirsiniz.
- IP Kameralar eğer modeminize bağlı ise, internet üzerinden dünyanın her yerinden erişebilirsiniz.
- IP Kameralar kablolu ve kablosuz olarak iki farklı türdedir.
- Yeni nesil bir çok IP kamera doğrudan network kablosu ile beslenebilir (POE Teknolojisi).
- IP Kameralarınızı, görüntü ve sesi doğrudan bilgisayarınız, tabletiniz veya Akıllı telefonunuz üzerinden kolayca takip edebilirsiniz.
- IP Kameralar, programlanabilir yapıda olduğu için hayatınızı kolaylaştıran birçok teknolojiyi beraberinde getirir. Hareket algılama, hırsız algılama, yangın algılama gibi özellikler ile donatılabilir.
Günümüzde IP Kameralar, yönetilebilirliği, kolay kurulumu, esnek bir sistem avantajı sunması, her gün gelişen yeni nesil teknolojik özellikler sunması, yüksek görüntü kalitesi sunması ve bakım maliyetlerinin düşük olmasından dolayı her geçen gün daha çok tercih edilmektedir. Analog kameralar günden güne popülerliğini yitirmekte, teknoloji olarak çağın gerisinde kalmaktadır.
IP Kameralar o kadar popüler hale geldi ki, evimizde bebeğimizi takip amaçlı kullandığımız kablosuz wifi’a bağlanan, hareketi takip edebilen kameralarda aslında birer IP Kamera. Özellikle yeni nesil IP Kameralar, evinize giren hırsızı anında size resimli alarm mesajı olarak cep telefonunuza bildirebilir, siren sesi ile hırsızı uyarabilir, Hırsız Kamera veya kayıt cihazınızı çalsa bile verilerinizi bulut sunucuya kaydedebilir. Bu ve bunun gibi yüzlerce işlevselliği sayesinde IP Kamera kullanımı oldukça yaygınlaşmaktadır. Endüstriyel ve Ticari alanlarda, alışagelmiş video gözetim sistemlerinden daha çok faydalanabilmek için, Otomatik takip, Otomatik anons, alarm uyarısı, insan algılandığında operatöre uyarı gibi bir çok alanda da kameralar kullanılmaktadır.
Bir diğer varyant olarak, otomasyon alanında veri görselleştirme, cihazlardan veri çekme, cihazların I/O veya digital inputlarla yönetme, aç-kapa gibi senaryolar yapmanıza olanak tanır. Yukarıda tanımlarken bahsettiğimiz gibi, IP Kameralar neredeyse bir bilgisayar gibi, bir nesne olarak birden fazla görev yapabilirler.
Video güvenlik sistemlerinde, insan iş gücünü düşürmek, verimliliği arttırabilmek adına kullanılan bu IP Kameraları aslında “Akıllı IP Kameralar” olarak tanımlayabiliriz.
Akıllı IP Kameralar, ekstra bir yazılıma ihtiyaç duymadan kendi başına görüntü işleme yapabilen veya başka bir ürünler entegre olabilen kameralar olarak nitelendirebiliriz. Birkaç örnek vermek gerekirse;
- Plaka Okuyan (LPR) Kameralar,
- Yüz Tanıma veya Yüz Algılama Yapabilen Video Analizli Kameralar,
- Öğretilmiş nesne filtresine sahip, insan – araç ayrımı yapabilen obje tanıyan kameralar,
- Veya kendi üzerinde hareket sensörüne sahip, sirene sahip işlevsellik katılmış kameralar,
Bunların hepsi uç noktada kullanılan, Global tabiriyle “Edge“ analiz özelliğine sahip kameralar.
İşte bu nedenle “Akıllı IP Kameralar“ olarak nitelendirdik. Çünkü bir amaca hizmet ediyorlar. Olası bir senaryoya sahipler, görev verildiği anda hazırlar. Trafik yoğunluğunu ölçmede, akıllı şehirciliğin temeli olan hava kalitesi, su yüksekliği, rüzgar hızı, çöp toplayıcı araçların takibi, zincir mağazacılık veya AVM ‘ler de kişi takibi, müşteri analizi, yaş – cinsiyet gruplama tarzı veri toplama işlerinde, IP Kameralar doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabilir. Teknolojinin gelişmesiyle endüstriyel üretim tesislerinde de IP Kameraların önemi artmakta, popüler olarak uyguladığımız bazı projelerden örnekler vermemiz gerekirse
- Fabrika içerisinde baret takmayan, eldiven giymeyen personeli fotoğraflı olarak messenger veya telegram üzerinden amirlere bilgi olarak gönderilmesi ve olası bir iş kazasının engellenmesi,
- Kantara giren – çıkan araç takibi, tartılan aracın plakası ile tartım sonucunu doküman olarak kaydetme, fotoğraflı kanıt haline gelmesi;
- Üretim bandından çıkan ürünlerin sayımı, bozuk veya uygunsuz paket olduğunda alarm oluşturma durumu,
- Bir tünelde kaza yapan otomobili analiz edip bilgi aktarımı,
- Fabrika içerisinde uygunsuz yerde yürüyen insan tespiti, aşırı hız yapan forklift tespiti,
“Bir çok üretim, iş güvenliği uygulaması için verimli senaryolar geliştirilebilir, bu elde ettiğiniz veriler ile büyük kayıpları engelleyebilir, kazaların önüne geçebilir, erken müdahale edip daha proaktif bir yapıya geçiş yapabilirsiniz.”
Bir çok üretim, iş güvenliği uygulaması için verimli senaryolar geliştirilebilir, bu elde ettiğiniz veriler ile büyük kayıpları engelleyebilir, kazaların önüne geçebilir, erken müdahale edip daha proaktif bir yapıya geçiş yapabilirsiniz. Geleceğin teknolojisi Yapay Zeka ve Otonom Sistemler ile, Demografik grafikler, Canlı Dashboard (özet) Ekranları, uzaktan üretim cihazlarının yönetilmesi ve Kamera ile verimlilik takibi gibi aylık, günlük, yıllık veya anlık dinamik raporları bir tık ile oluşturabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, geleceğin markaları, başarılı işletmeleri bugünden, geleceğin teknolojilerini kullananlar olacaktır.