
“Hem kamuda hem özel sektörde videonun kullanıldığı her alanda varız“
“Videoya dokunan her alanda çalışıyoruz. Küçük bir dükkândan, on binlerce aygıtlı akıllı şehir projelerine kadar sağlık, perakende, ulaştırma, lojistik, enerji, bankacılık başta olmak üzere hemen her sektörde çözümler sunuyoruz.“ Diyen MILESTONE SYSTEM Güney Doğu Avrupa Müdürü Özgür UYGUR ile güvenlik teknolojilerini konuştuk.
Milestone Systems Video Yönetim Sistemleri’nden kısaca söz eder misiniz?
Milestone “IP tabanlı bir video yönetim platformudur.” Esnek, ölçeklenebilir ve en son teknolojinin kullanıldığı, her türlü sisteme kolayca entegre edilebilen bir açık platform. Milestone Systems 1998 yılında Danimarka’da kuruldu. Güvenliğin nasıl sağlanacağından, varlıkların nasıl korunabileceğine, iş verimliliğinin artırılmasına ve maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olan tüm teknolojileri kullanıcılarımıza sunuyoruz. Milestone bugün 130’dan fazla ülkede, 900’ün üzerinde çalışanıyla, 500 binden fazla kurulu sisteme sahip. Vizyonumuz dünyada video ile ilintili her sistemin bir parçası olmak.
- Video Yönetim Sistemleri’nin sektördeki önemini ve Milestone Türkiye’nin güvenlik pazarındaki konumunu aktarır mısınız?
Günümüzde artık her şey görüntü bazlı. Yazı fotoğrafa, fotoğraf görüntüye evrildi. Video, yıllar önce sadece hayal edebildiklerimizi mümkün kıldı. Bugün video teknolojisini kullanarak, büyük şehirlerdeki trafiği optimize edebilir, insansız araçlarla sokakları dezenfekte edebilir, gerçekleşmeden önce suçu önleyebilir ve gezegenin en tenha bölgelerinde bile nesli tükenmekte olan türleri koruyabiliriz. Sorumlu bir şekilde ve insanlığın iyiliği için kullanılan video, iş verimliliğinin yanında refahı ve yaşam kalitesini de önemli ölçüde artırabiliyor.
Akıllı çözümler, hem zaman hem de işgücü ve verimlilik açısından bugün pek çok farklı alanda çığır açıyor. Video Yönetim Sistemleri (VYS), kritik altyapıların güvenli olmasını, kirliliğin kontrol altında tutulmasını, ulaştırma sistemlerinin etkin bir şekilde çalışmasını ve acil durumların en az olumsuz etkiyle bertaraf edilmesini mümkün kılarak insanları güvende tutuyor. Güvenliğin tanımını değiştiriyor ve geliştiriyor… 20 yılı aşkın geçmişiyle, Milestone Systems sektörün öncülerinden… Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır süredir faaliyetteyiz, 2014’ten bugüne de yerleşik olarak kendi ekibimizle hizmet veriyoruz. Videoya dokunan her alanda çalışıyoruz. Küçük bir dükkândan, on binlerce aygıtlı akıllı şehir projelerine kadar sağlık, perakende, ulaştırma, lojistik, enerji, bankacılık başta olmak üzere hemen her sektörde çözümler sunuyoruz.
Geleneksel kamera güvenlik sistemi kavramının, fiziksel güvenliğin yanında, varlık ve veri güvenliğine evrildiğini, ihtiyacın insanların hayatını kolaylaştıran çözümler olduğunu görüyor, yol haritamızı buna göre şekillendiriyoruz.
Hem kamuda hem özel sektörde videonun kullanıldığı her alanda varız. Hiç kamera kullanmadan, yani hiç video kullanmadan gerçekleştirdiğimiz projelerimiz de var. Sensör datası, IOT cihazları kullanıyoruz. Bunları bizim platformumuza bağlayıp, gelen datayı yorumlayarak anlamlı bilgi haline çevirip iş akışlarına entegre ediyoruz. Hem marka bağımsız olduğumuz hem de açık SDK ve API’ımız ile binlerce üçüncü parti uygulamayla entegrasyonumuz olduğu için, güvenliğin ötesinde uygulamaları rahatlıkla hayata geçirebiliyoruz.
Türkiye’de ise Milestone olarak global pazardaki büyüme ortalamalarının üzerine çıkıyor, sürekli yükselen bir başarı grafiği izliyoruz. Türkiye bizim için devamlı büyüyen, gelişen ve yüksek potansiyeli olan bir pazar. Türkiye’nin lokomotifliğini yaptığı SEE bölgemiz, iddialı büyümesi ile 2019 yılı sonunda Milestone içerisinde “gelişmekte olan pazarlar” kategorisinden çıkarak, “gelişmiş pazarlar” arasında yerini aldı.
Çözümlerimiz teknolojik yeniliklerin yanında, daha az donanım kullandırarak, donanımların bakım ve enerji maliyetlerini ve böylelikle operasyonel işletme maliyetlerini de azalttığı için her dönemde üstün performansın yanında, sağladığı maliyet avantajıyla da öne çıkıyor. Tüm bu bahsettiğim detaylar, sektördeki lider konumumuzu korumamızı sağlıyor.
- Covid 19 ile birlikte sunduğunuz çözümlere ilgi arttı mı? Video Yönetim Sistemleri bu gibi olağanüstü durumlarda güvenlik sektörü için nasıl fark yaratıyor?
Covid-19 ile birlikte, şirketler bugünlerde videonun gücünü ilk elden deneyimliyor. Video bu süreçte insanları birbirine bağlamanın ötesine geçen önemli bir araç olarak ön plana çıktı. Covid-19 kapsamında getirilen kısıtlamaların kaldırılması ve “kontrollü sosyal hayat” döneminde olduğumuz şu günlerde ekonomik ve sosyal kırılmaların önüne geçerek hayatı mümkün olduğu kadar normale döndürürken, ikinci bir salgın dalgasına neden olmamak da hayati önem taşıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en temel konu da kuşkusuz ki sosyal mesafe. Okulların da kapanmasının ardından, özellikle alışveriş merkezlerinin yoğun ilgi gördüğü, kamusal alanların kademeli olarak faaliyete geçtiği bugünlerde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanımının denetlenmesi, 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralının korunması ve bu mesafenin korunabilmesi için kişi başı 10m2’lik alanın hesaplanarak ziyaretçi giriş çıkışlarının planlanması konuları kilit önem taşıyor. Video yönetim sistemleri “yeni normal” döneminde maske algılama, kişi sayma, mesafe ölçme, erişim kontrolü, istatistik görüntüleme, termal cihazlarla vücut ısısı ölçme, ziyaretçi uyarı ekranları, personel uyarı sistemleri, ısı haritaları ve yoğunluk istatistikleri gibi pek çok uygulamayla hayatı kolaylaştırıyor.
Örneğin güvenlik kameraları üzerinden hayata geçirilen maske algılama çözümleri oldukça faydalı. Maske kullanımının zorunlu olduğu ya da kişisel koruyucu ekipmanın gerekli olduğu alanlarda denetim video gözetim sistemleri aracılığıyla yapılıyor. Kişinin maskesini takmadığı/çenesine indirdiğini anlayan sistem, anında uyarı veriyor. Yeni geliştirilen bir eklenti ile maske takan kişinin dahi yüzünü tanıyarak, yüz tanımaya dayalı standart operasyonların devamlılığını sağlıyoruz.
Virüsün kişiden kişiye geçmesini önlemek için birbirine yakın olan insan sayısını sınırlamak da hayati önem taşıyor. Mesafe algılama sistemi kullanıldığında, sistem ortamda bulunan kişiler arası mesafeyi sürekli olarak ölçerek, olması gerekenden fazla insan bulunması halinde, otomatik olarak uyarı veriyor ve yerinde müdahalelerle bulaş riski azalıyor.
Video analiz sistemleri ile mağazalarda bulunan ziyaretçi sayısı verisi de anlık olarak alınabiliyor. Kişisel alanın korunması ve sosyal mesafe kuralının uygulanması konularında hem ziyaretçilerin aktif olarak sesli ya da görüntülü olarak uyarılabilmesi hem de yöneticilerin gerekli durumlarda sürece çok daha hızlı ve efektif olarak müdahale edebilmesi mümkün hale geliyor. Sosyalleşmenin yoğun olduğu yerlerdeki akıllı ekranlar, canlı veriler ışığında gerekli sesli ve yazılı uyarıların yapılabilmesini sağlıyor. Böylece riski artıracak yoğunluklar ve kümelenmeler engellenebiliyor.
Bildiğiniz üzere, virüsün yayılmasını önlemek için, cihazlarla ve yüzeylerle fiziksel teması azaltmak da çok önemli. Yüz tanıma sistemleri, cep telefonunuzdan QR kod taranması veya sadece mobil uygulamaları kullanarak kablosuz internet aracılığıyla dahi kapıları açmak mümkün. Bu dönemde temassız erişim kontrol sistemleri kullanmanın yayılım hızını önlemede belirgin bir etkisi var.
- Geçtiğimiz günlerde güvenlik sektörü için önemli bir işbirliğini duyurdunuz. Amazon Web Services (AWS) ile olan bu işbirliğinin detaylarından bahseder misiniz?
2020 yılının bizim için önemli bir gelişmesi Milestone XProtect’in Amazon Web Services (AWS) çözümünün Haziran ayı itibariyle AWS Marketplace’te yer alması oldu. Milestone XProtect ve Amazon Web Services işbirliği ile güvenlik sektöründe yeni bir dönem başlıyor.
X-Protect’in AWS Marketplace’te yer alan ilk ve tek Video Yönetim Sistemi olması ile müşterilerimizin dinamik ölçekleme ihtiyaçlarını karşılarken, dünyanın herhangi bir yerinden 20 dakikadan kısa sürede genişleyebilir bir sistem kurmalarına olanak veren yenilikçi bir çözüm sunuyoruz. “Önce bulut” stratejisini benimseyen ve hibrit bir VYS çözümü arayan kurum ve kuruluşlar bundan böyle, önceden yapılandırılmış bir XProtect’i yüksek esneklik ve düşük bakım maliyetleri ile dünyanın her yerinde kullanabilecekler.
AWS’de XProtect esnek tasarımı ve AWS’nin gücü ile büyük işletmeler, farklı bölgelere ve şehirlere dağılmış yapıdaki organizasyonlar ve akıllı şehirler için ideal. Birden fazla konumda hizmet veren kuruluşlar artık önce-bulut çözümlerine yönelebilecek, iş gereksinimlerini karşılamak için sistemlerini kolayca ölçekleyebilecekler. AWS’de XProtect bunların yanında, şirket içi donanımı azaltarak, bilişim altyapısı için kısmi dış kaynak kullanımı sağlayarak ve sermaye masraflarını işletme giderlerine dönüştürerek, kurumların maliyetleri optimize etmelerine ve daha iyi sonuçlara ulaşmalarına da yardımcı oluyor.
Kıssadan hisse; gelecek bulutta! Biz de AWS ile yaptığımız işbirliği ile hem mevcut Milestone kullanıcılarının hem de yeni kurulum yapacak müşterilerimizin kolayca buluta geçmesini hedefliyoruz. Bunu da ister hibrit ister tamamen bulutta çalışacak şekilde tasarlayabilecekler.
- Süreç sona erdikten sonra teknoloji ve güvenlik alanındaki gelişmeler neler olacak, öngörülerinizi bizimle paylaşır mısınız?
İçinde bulunduğumuz süreç bize dijitalleşmenin ve dönüşümün ne kadar önemli olduğunu birkez daha gösterdi. Özellikle dijital verinin doğru kullanımı, dijital videonun ve IoT aygıtların getirdikleri artık “olsa iyi olur” değil “olmazsa olmaz”. Bundan sonra dijital dönüşümde daha hızlı artış ve güvenlik ile birlikte IoT ve video destekli iş verimliliği uygulamalarının standart hale geldiğini görebiliriz.
Bununla birlikte teknolojik dönüşüm iyice hızlanırken elbette siber güvenlik konusu da çok daha fazla ön plana çıktı. Biz de Milestone olarak bu konuda XProtect’te şifre anonimleştirme ve benzeri geliştirmelerle her yeni güncellemede kendimizi geliştiriyoruz, sektörde öne çıkıyoruz. XProtect’in şifre anonimleştirme özelliği ile desteklenen cihazların tamamına tek hamlede benzersiz ve sizin görmediğiniz birer şifre atanıyor. Sahadaki cihazların şifrelerini tek bir tuşla, benzersiz ve mümkün olan en geniş algoritmayla, en zor şifrelemeyle saniyeler içinde atayabiliyoruz. İnsan faktöründen muaf bir siber güvenlik katmanı oluşuyor. Siber güvenlik anlamında hem büyük bir yenilik hem de büyük bir kolaylık bu. Sahada binlerce aygıtınız varsa, olası bir tehdit halinde bunların şifrelerini tek tek değiştirmek çok zor bir şey ve biz bunu saniyeler içerisinde yapabiliyoruz.
Bu süreçte her alanda teknoloji kullanımının hızla artması teknik özelliklerle birlikte elbette, teknolojinin sorumlu kullanımını da gündemin üst sıralarına taşıdı. Biz Milestone olarak 2017 yılında altına imza attığımız Kopenhag Mektubu ile zaten konunun hassasiyetle takipçisiydik. Kopenhag Mektubu dünyadan pek çok kanaat önderinin ortak çalışması olan, teknolojinin etik ve olumlu kullanılması yönünde bir bildiri. Bugün bu konunun öneminin daha da anlaşıldığını görmek bizler için çok memnuniyet verici. Gelecekte artık sadece teknolojiyi değil, “iyi teknolojiyi” tartışıyor olacağız. Biz Milestone Systems olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de teknolojinin sorumlu kullanımına ve insanlık yararına çalışmaya devam edeceğiz.
- Türkiye ve Dünya pazarında önümüzdeki dönem için Milestone’un hedefleri, vizyonu nedir ?
Milestone olarak önceliğimiz; entegrasyon yetkinliği maksimum seviyede olan bir mimari ile bütünüyle ve gerçek anlamda açık bir platform olmak. Odağımızın bu netliği de farklı entegrasyonlar, analiz, erişim kontrolü, bulut çözümleri gibi başlıklarda birçok verimli iş ortaklığı kurmamızı sağlıyor. Müşterilerimiz kendi ihtiyaçları doğrultusunda herhangi bir çözümü, üçüncü parti yazılımları dahil, bizim platformumuz üzerinde çalıştırabiliyorlar. Açık teknoloji platformumuz partnerlerimizin yazılımımızla entegre olmalarına ve açık iş platformumuz Milestone Marketplace de işlerini daha hızlı büyütmelerine olanak tanıyor, alıcıları ve satıcıları yenilikçi çözümler oluşturmak için biraraya getiriyor. 2020 yılı sonlarına doğru, müşterilerimizin video çözümleri sunan bayileri ve entegratörleri (aracı kurumları) bulmalarını sağlayan Milestone Market Place 2.0 versiyonunu da piyasaya sürerek açık platformumuza daha da kapsamlı, esnek bir yapı kazandıracağız.
Esneklik iş ortaklarımız ve son kullanıcılarımız nezdinde bizi her zaman bir adım öne çıkaran çok önemli bir artımız. Açık platformumuzun sunduğu esnek çözümlerle farklı büyüklüklere, farklı bütçelere göre hizmetler sunabiliyor, her bir farklı ihtiyaç için doğru çözümü bulabiliyoruz. Tüm iş ortaklarımızın ve son kullanıcıların hızla değişen yeni teknolojilere aynı hızla yanıt vermelerini sağlıyoruz. Milestone Systems olarak en önemli odaklarımız uzun vadeli sürdürülebilir büyüme ve daha da önemlisi insan kaynağımız. Birlikte çalışabilmek, doğru insan kaynağına yatırım yapmak Milestone kurum kültüründe çok önemli. Bu bakış açımız bizim kurumsal verimliliğimizi de olumlu etkiliyor. Ekosistemde yetkin ve doğru iş ortakları, herkesin en iyi yaptığı işte buluşması ve ihtiyaç için doğru entegrasyonu yapabilmesi demek. Bu da tüm taraflar, en önemlisi son kullanıcı için sürdürülebilir değer yaratmayı mümkün kılıyor.