
Havaalanlarında çevre güvenliğinde en son teknolojiler
Dünyada giderek artmakta olan güvenlikle ilgili tehditler, riskler ve seviyelerindeki artış, Havaalanı İşletmelerinin varlıklarını koruma altına almalarının önemini her geçen gün arttırmaktadır.
Dünyada giderek artmakta olan güvenlikle ilgili tehditler, riskler ve seviyelerindeki artış, Havaalanı İşletmelerinin varlıklarını koruma altına almalarının önemini her geçen gün arttırmaktadır.
Havaalanı içinde oluşabilecek tehditler için alınması gereken önlemler artık standart haline gelmiş ve tanımlanmıştır fakat rastgele tehditler için alınacak önlem ve müdahale konuları henüz bir çözüm ve standarda ulaşmamıştır. Özellikle havaalanı dış alanlarını (Pist sahaları, Hangarlar gibi) korumak için kullanılan CCTV sistemi ve Tel çit sistemi yetersiz kalabilmektedir. Dolayısıyla havaalanı içinde alınmış olan onlarca güvenlik önlemine karşın dış çevredeki güvenlik zafiyeti havaalanı işletmesini bir anda çok büyük tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya bırakacak ve güvenlik güçlerinin zamanında müdahale şansını azaltmış olacaktır. Fiber optik sensör kablo tabanlı çevre güvenlik sistemi- PIDS- PERIMETER INTRUSION DETECTION SYSTEM, havaalanı gibi güvenliğin öncelik olduğu geniş alanlara sahip tesislerde uygun maliyetli ve yüksek güvenlikli teknolojik çözümler sunabilmektedir. Son yıllarda bilinen konvansiyonel çevre güvenlik sistemlerine göre daha fazla tercih edilen teknoloji olmaktadır. Kullandığı akıllı algoritmalar sayesinde hatalı alarmları yok sayacak kadar aza indirmektedir. Aynı zamanda kendine ait haritalama yazılımı ile tehdit unsurlarını ve tehdidin geldiği bölgeyi noktasal olarak harita üzerinde belirleyebilmektedir. Tesisteki diğer güvenlik çözümleri ile (CCTV, Acil Anons gibi) entegrasyon sağlanarak, gerçek zamanlı veri izlemesi yapılarak, fiziksel güvenliğin göz ardı edebileceği durumlarda, kamera sisteminin yetersiz kaldığı kötü hava koşullarında (sis, yoğun kar ve yağmur yağışı gibi) bile davetsiz misafirlere tepki gecikmeden verilebilir.
Fiber optik çevre güvenlik sistemi, tek bir kontrol ünitesi ve tek bir fiber optik sensör kablo ile sahada hiçbir elektronik malzeme (modül, kontrol ünitesi, besleme ve güç kaynakları ile bu cihazlar için gerekli bakır kablolama ve alt yapısı) kullanılmadan 100 km menzile kadar çözümler sunabilmektedir. Sistemde kullanılacak fiber optik sensör kablonun toprağın hem altında hem de üstünde (çit veya duvar) konumlandırılmasının yapılarak farklı kullanım opsiyonları sağlayabilmektedir. Fiber sensör kablo toprak altına gömülebilir, çit veya duvar üzerine sabitlenebilir. Uygulamanın yapılacağı tesislerin çevre uzunlukları 100 metre ile 100 kilometre arasında değişiklik gösterebilir.
Sistemin akıllı özellikleri
Kablo Kopukluğu & Sabotaja Direnç
İngilizcede kısaca PIDS olarak kısaltılan Çevre Güvenlik Sistemlerinde kullanılan fiber optik sensör kablonun bağlandığı kontrol ünitesi DAS (Distributed Acoustic Sensor) algılama üniteleri, tek veya çoklu kanal seçenekleriyle kullanıcılara sunulmaktadır. Çoklu kanal seçeneği ile uygulanan çevrimsel döngü sayesinde sistem, fiber sensör kablonun kesilmesi veya hasar görmesi durumunda bile kesintisiz çalışmaya devam edecektir.
“Fiber optik çevre güvenlik sistemi, tek bir kontrol ünitesi ve tek bir fiber optik sensör kablo ile sahada hiçbir elektronik malzeme (modül, kontrol ünitesi, besleme ve güç kaynakları ile bu cihazlar için gerekli bakır kablolama ve alt yapısı) kullanılmadan 100 km menzile kadar çözümler sunabilmektedir.”
Yanlış Alarm Direnci
DAS ünitesine programlanan yapay zekâ teknolojisini kullanarak, algılama algoritmaları sayesinde, sistem değişik olayların akustik parmak izlerinin incelemesini yaparak, çevresel faktörlerin yarattığı sinyal ile gerçek güvenlik riskini içeren sinyaller arasında filtreleme yapabilmektedir.
Kesin Konum
Akıllı algoritma ve üstün sinyal işleme teknolojilerinin birleşimiyle, potansiyel tehdidin bulunduğu noktanın 100 km menzil içinde sadece 5 metrelik sapma payıyla, hızlı ve kesin bir şekilde tanımlanması sağlanabilmektedir.
Entegrasyon
Sisteme ait haritalama yazılımı sayesinde, CCTV ve Acil anons vs gibi sistemlere entegre olabildiği gibi üçüncü parti sistemlere de geniş çapta entegrasyon ve tek bir ara yüzden gerçek zamanlı bilgi izleme imkânı sağlanabilmektedir.
“DAS Fiber optik çevre güvenliği algılama sistemi zincirli, kaynak ızgaralı ve parmaklıklı olanlar dahil bütün çit yapıları için uygundur. Üstün olay sınıflandırma yeteneği sayesinde, sistem birden fazla ihlal teşebbüsünü 5m’lik sapma ile noktasal olarak algılayabilir.”
Düşük Maliyet
Diğer teknolojilerle kıyaslandığında, sistemin kurulum ve işletim maliyeti son derece düşüktür. Ayrıca sistemin çalışması için sahada hiçbir elektronik ekipman olmadığı için sahada enerjiye ihtiyaç duyulmamakta ve enerji kablolaması yapılmamaktadır.
Çoklu Çit Tipleri
Toprak üstü çit üzerinde yapılacak uygulamalarda sistemin özgün yapılandırma yeteneği sayesinde, farklı tip çitler ile uygulanabilmektedir.
Toprak Altı Uygulama
Toprak altına gömülü fiber sensör kablo çözümü sayesinde kablo tamamen gizlidir.
İnsan ve araçların fiber optik sensor kablonun gömüldüğü noktadan 5-10 m uzağındaki mesafelere varmadan algılama kapasitesine sahip olabilmektedir.
Tipik uygulamalar
DAS Fiber optik çevre güvenlik sisteminin kullanıldığı yerler;
- Çevre İhlali Algılaması;
- Hava ve deniz limanları
- Petrol ve gaz tesisleri
- Enerji üretim ve dağıtım tesisleri
- Cezaevleri
- Kritik ulusal yapılar
- Yerleşim kompleksleri ve özel mülkler
- Üretim tesisleri
- Sınır Güvenliği
- Telekom ve Veri Kablosu Güvenliği
- Demiryolu ve Konveyör Hattı
İzleme riski bulunan (Ex proof) mahallerde de kullanılabilmektedir.
Duvar üzerinden algılama
DAS Fiber optik çevre güvenliği algılama sistemi, duvara montaj için de uygundur ve tırmanma veya duvarı kırma teşebbüsünde doğru algılama sağlar. Fiber optik sensör kablo ayrıca duvar üzerindeki dikenli veya jiletli tel üzerine de uygulanabilir.
Üstün sinyal işleme teknolojisi, çevresel gürültüyü filtreleyerek hatalı alarmları asgariye indirir.
Toprak altından algılama
Toprak altına fiber optik sensör kablo gömülerek, Havaalanı çevresinin fiziksel sınırlandırmasının olmadığı koşullarda korunması mümkündür. İhlali yapanların henüz sahaya girmeden algılanmasının sağlanması ve kablonun toprak altına gömülü olması, diğer teknolojilere kıyasla ciddi avantajları beraberinde getirmektedir. Birden fazla insan ve aracı aynı anda algılama ve birbirinden ayırma yeteneği sayesinde, toprak altına gömülü algılama, uygulaması hızlı, düşük maliyetli ve yüksek güvenirlikli bir çözümdür.
Sensör kablo kopukluğuna karşı yedeklilik
DAS Fiber optik sensör kablolu çevre güvenliği algılama sistemi, kurulumu kolay ve sahada enerjiye ihtiyaç gerektirmeyen, böylelikle kullanım maliyetini ciddi miktarda düşüren bir çözümdür.
Hiçbir soğutma ünitesi (fan gibi) ihtiyaç olmadan ayrıca sistem içinde elektromekanik hareket eden parça olmayışı ve yüksek güvenlikli Telekom bileşenlerinden oluşan iç yapısı ile sistemi yıllar boyunca güvenilir bir şekilde algılama yapmaya devam edebilmektedir. MTBF Ömrü yaklaşık 20 Yıldır.
İhlalin yapıldığı mahal hakkında İşletme Operatörlerine 5 metrelik fark ile verilen konum bilgisi, olaylara hızlıca müdahale edilmesini sağlayabilmektedir.
Özet- çevre güvenliğinde neden fiber optik sensör teknolojisi?
Yüksek Güvenirlik: Üstün sinyal işleme teknolojisi ile olay konumunun hızlı ve kesin olarak aktarılması,
Uzun Yaşam Ömrü: Alternatif teknolojilere kıyasla düşük kurulum ve uzun ömürlü olması nedeniyle düşük İşletme (kullanım) maliyeti, Kablo Kopukluklarına Karşı Direnç: Sabotaja karşı, kablonun kopması veya hasar görmesi durumunda bile kesintisiz algılama yapılabilmesi.
Entegrasyon: Diğer güvenlik sistemleri (CCTV, Acil Anons) ile yazılım üzerinden entegrasyon sağlayarak gerçek zamanlı güvenlik sağlar.
Sistem mimarisi
Fiber optik sensör kablo ile DAS algılama ünitelerinin esnek sistem mimarisi sayesinde, birden çok lokasyonda bulunan ünitenin network yapılarak üst yazılımlar veya herhangi bir 3.parti güvenlik yönetim sistemine entegrasyonu mümkün olabilmektedir.
Grafik haritalama yazılımı mimarisiyle, birden çok lokasyondaki sistem tek bir kullanıcı dostu arayüzüne entegre edilebilir.
Maxview yazılımı
MaxView’ın haritalama yazılımının esnek mimarisi, birden çok sahada bulunan çeşitli alt sistemlerin tek bir yapıda toplanarak, ihlal durumlarında harita üzerinde kullanıcıların hızlı ve etkili tepki vermesine imkân tanıyabilmektedir.
Güçlü Görüntüleme
MaxView’ın kolay yapılandırılabilen arayüzü, kullanıcının isteği ve ihtiyacına göre tasarlanmasına imkan tanır. Görüntülemede, 2D GIS haritalama, şematik diyagramlar, saha fotoğrafları veya interaktif 3D modelleme kullanılabilir.
Veri Yönetimi
MaxView’ın sistem mimarisi, 3. parti Sensörler, CCTV, yangın, ihlal ve geçiş kontrol sistemleri gibi diğer teknolojilerin verilerini birden fazla sahadan alarak, tek bir merkezi sistemin bünyesinde toplayabilmektedir.
Veri Aktarımı
MaxView, diğer kontrol sistemlerine veri aktarabilir, yaygın şekilde kullanılmakta olan standart iletişim protokollerini yönetebilmektedir.
Submit a Review