“Ateksis’in güçlü bir ekibi ve köklü bir tecrübesi var”
Ateksis markasından ve markanızı güvenlik sektöründe sağlamlaştıran yapı taşlarından kısaca söz eder misiniz?
Ateksis’in güçlü bir ekibi ve köklü bir tecrübesi var. Güvenlik ihtiyaçlarının yeniden tanımlandığı bir dönemde tamamı profesyonellerden oluşan bir ekibinizin olduğunu düşünün; ihtiyaçlar konusunda mükemmel bir öngörüye sahip, güçlü bir ekip. Güçlü bir ekibi, güçlü bilgi birikimi ile destekleyebiliyor olmak her projeye kazançla başlamayı sağlıyor. Bugüne kadar başarıyla tamamlanmış o kadar çok niş proje var ki… Dünyanın en önemli kültür merkezlerinde, meclislerde, müzelerde, fabrikalarda, alışveriş ve iş merkezlerinde, diğer pek çok nitelikli tesislerde Ateksis’in kurup entegre ettiği sistem çözümleri kullanılıyor. Bu tecrübenin verdiği refleks sürekli gelişmekte olan ve büyüme gösteren bir başarı getiriyor. Ticari bağları da uzun yıllardır oldukça kuvvetli. Bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda defalarca Bosch Bina Teknolojileri’nden‘EMEA bölgesi En Büyük İş Ortağı’ ödülünü aldık. Bu ödüller aynı zamanda Ateksis’in, dünya bina teknolojileri lideri bir globalin desteğiyle EMEA bölgesinde bir çok tecrübeye sahip, önemli noktalarda projeleri olan bir sistem entegratörü olduğunu gösteriyor.
Ateksis’in Araştırma Geliştirme AR-GE biriminden söz eder misiniz?
Yazılımla Geliştirme departmanımız hem sektörde aktif, hem de sürekli yeni disiplinleri araştırma halinde. Farklı sistemleri birbirleriyle haberleştiren Duetron markalı birkaç yazılımımız var. Yangın alarm yönetimi ya da video gözetim sistemi yönetimi yapabiliyorsunuz. Ya da sisteminizin ihtiyaçlarına göre modelleyebiliyorsunuz: yönetiminiz nasıl bir haberleşmeye ihtiyaç duyuyorsa yazılım ekibimiz tarafından üretilip geliştirilen çözümümüz Duetron bunu karşılayabiliyor. Bu ürünler, sektörel ihtiyaçları belirleme ideali ve kendi çözümlerini üretebilen güçte olma noktasında geliştirilmeye başlandı. Aktif olarak pek çok projede kullanıyoruz. Aynı zamanda projelerdeki sosyal ve projeye özel sistem ihtiyaçları değiştikçe, yenileri doğdukça geliştirmeye devam ediyoruz.
Güvenlik sektörünün son yıllardaki motivasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Değişiyor… Değişti bile! Son 6 ay, güvenlik ihtiyacını 1.5 metre çapta maksimuma çıkardı. Ve ne ölçüde günlük yaşamımızda kalacağını bilmiyoruz. Artık gittiğimiz mağazada kaç kişinin olup olmadığını bilmek istiyoruz. Kalabalığın çevremizi ne ölçüde kapladığının hiç bu kadar farkında değildik. Tanıdığımız ya da tanımadığımız bir kişi bu denli güvenliğimizi ihlal etmemişti. Bu durum bize kalabalıkları daha akıllıca yönetmenin acil bir gereklilik olduğunu gösteriyor. Teknoloji her gün baş döndürücü bir hızla insan hayatı için daha fazla şey yapabileceğini gözler önüne seriyor. 5 sene önce yapabileceklerimizle, şu an yapabildiklerimizin arasında alınmış uzun bir yol var. Çapraz gelişen durumların getireceği kompleks sistemler güvenlik sektörünün bulunduğu yerde büyüme göstereceğini vaat ediyor.
Covid 19 gibi olağanüstü durumlar için nasıl bir aksiyon planladınız?
Ateksis dijitalleşme sürecine başlamıştı zaten. İş akışımızı kuvvetlendiren iç iletişimimiz sayesinde pandemi sürecinin ilk 3 ayını kısmi kapasiteyle tüm ihtiyaçları karşılayıp, süreç için çözümler geliştirerek geçirebildik. Projelerimizi sorunsuz bir şekilde sürdürmeye devam ettik. Artık sosyal mesafe dahilinde ofisteyiz. Yeni bir kalabalık yönetimi çözümü üzerinde yazılım ekibimiz çalışıyor. Değişen ihtiyaçlara karşılık verebilecek farklı çözümleri de geliştirmeye devam ediyoruz.
2020 ekonomik olarak zorlu bir yıldı, 2021 için hedefleriniz nelerdir?
Bir süredir devam eden küresel ekonomik kriz son aylarda kendini beklenmedik bir şekilde büyüttü. Gerçekten, her sektör için, her insan için zorlu süreçlerden geçiyoruz. Özellikle iş hayatında beklenmeyeni bekleme refleksi edinmiş olmanın ne denli kritik olduğunu hissetmiş olduk. 2021’de de gelişen teknoloji, değişen iş/sosyal yaşam şartlarına profesyonelliğimiz dahilinde çözümler üretmeye devam edeceğiz.
Güvenliğin farklı alanlarındaki projelere imza atıyorsunuz, trendler nereye doğru ilerliyor?
Bilgi çağının fiziksel güvenlik çözümleri, yüksek hacimli veriler oluşturan cihazlar ve sensörlerden oluşuyor. Bu bağlamda dünya genelinde yapılan yatırımların büyük çoğunluğu yazılım yetkinliğini artırmak üzere yapılıyor. Analitik ve yapay zeka sistemleri ile bu verileri daha iyi yorumlayarak güvenliğin duyarlılığını arttırabiliyoruz. Burada IoT (Nesnelerin İnterneti) ve siber güvenlik birer trend olarak büyüyor. Çünkü bağlanabilirlik unsurunun devreye girmesi yeni tehditleri ve yeni fırsatları beraberinde getirdi. Siber güvenliğin fiziksel güvenliğe çok büyük bir etkisi var. Bir de verilerin büyümesiyle gelişen Bulut Teknolojisinin de önemli bir trend olarak yükselişini görüyoruz. Değişen dinamiklerin yarattığı bu akıllı ortamda verilen hizmet modellerindeki gelişmeler de bizi ihtiyaç duyulan iş gücünü geliştirme noktasına taşıyor.
Güvenlik teknolojisinin ulaşacağı noktayı nasıl öngörüyorsunuz?
İnsan ancak her tür tehlikenden uzak, huzur içinde hissediyorsa dengededir. Giderek daha bağlı hale gelen yaşamımızın sürdürülebilirliği için dengedeve güvende hissetmeye daha çok ihtiyacımız var. Şimdi ‘akıllı’ terimi artık tamamen hayatımızda. Her sektörde tüm çabamız insan hayatını kolaylaştırmak, zamanı daha efektif kullanmak; hızlı gelişen ihtiyaçlara hızlı cevap verebilmek, müdahale gerektirecek durumları öngörebilmeküzerine. Entegrasyon ve dijitalleşme sektördeki dönüm noktalarıydı. Doğru ve işe yarar verileri farklı kaynaklardan edinip, gerçekçi senaryolar üzerinde işleyerek süreçlerimize dahil edebilmeyi amaçlıyoruz. Özellikle Bosch’un öncülüğüyle gelişen tamamen açık ilk kamera platformu Inteox, Video Gözetim Sistemleri’ni projeye özel çözümleri tasarlamayı hızlandırıp yalınlaştıracak. Ve bunu üstün bir veri güvenliği ile sağlayacak. Güvenlik sektörü geleceğini üreticiler, uygulama geliştiricileri, sistem entegratörleri ve diğer paydaşlar beraber şekillendirecekler.
Adana Şehir Hastanesi
Adana Şehir Hastanesi, 553.000 m2 üzerine kurulmuş olup, 1550 yatak kapasiteli, sadece adana değil tüm bölgenin sağlık merkezi olacaktır. Hastanenin yangın alarm sistemi, genel seslendirme, Erişim kontrol sistemi, video gözetim sistemleri, yangın telefon sistemi, karbon monoksit sistemleri Ateksis tarafından üst düzey hizmet anlayışı ile desteklenmiştir.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Azerbaycan’ın en önemli, sıra dışı ve futuristik yapısı olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin yangın alarm, video gözetim, genel seslendirme ve acil anons, kartlı geçiş, gaz algılama ve bina entegrasyon sistemi kurulumu Ateksis tarafından gerçekleştirilmiştir.
Kigali Kongre Merkezi
Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan Kigali Kongre Merkezi’nde yangın algılama, genel seslendirme ve acil anons, kartlı geçiş, engelli tuvaletleri için ‘ipli çağrı’, otoparklar için karbon monoksit algılama, konferans, profesyonel ses, görüntü ve otomasyon sistemleri Ateksis tarafından yapıldı.
Mercedes Benz Moskova Fabrikası
Mercedes’in Rusya’da bulunan fabrikasının yangın algılama, genel seslendirme ve acil anons, kartlı geçiş, video gözetim ve bina entegrasyon sisteminin kurulumu, devreye alımı ve eğitimi Ateksis tarafından gerçekleştirilmiştir.
Hatay Arkeoloji Müzesi
Dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı olan Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yangın algılama, video gözetim, soygun alarm, acil anons ve kartlı geçiş sistemleri Ateksis tarafından sağlandı ve entegre edildi. Pek çok sayıda kamera ile gözetilen müzede video yönetim sistemi olarak Ateksis’in farklı endüstri protokolleri üzerinden haberleşebilme yeteneği olan ürünü Duetron ile çalışıldı.
Kotaka Havalimanı
Afrika kıtasının havacılık merkezi olmayı hedefleyen Kotoka Uluslararası Havalimanı’nında acil anons ve genel seslendirme, yangın algılama ve ihbar, video gözetim, kartlı geçiş, itfaiyeci telefonu, merkezi saat ve IPTV olmak üzere toplam 7 sistemde Ateksis ile çözüm ortağı olarak çalışmıştır.