Özel güvenlikte alan eğitimi
Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019 tarihinde ilk belirtileri görülen ve hızla tüm Dünya geneline yayılan COVİD 19 Pandemi’sinin birçok alanda olumsuz etkileri olmuştur.
“Pandemi” nedeniyle alınan tedbirler kapsamında salgının yayılma etkisini azaltmak üzere insanların bir araya gelerek faaliyette bulunmalarına kısıtlamalar getirilmişti. Bu önlemler kapsamında ilköğretimden başlayarak tüm eğitim kurumları, Alışveriş merkezleri, hemen hemen tüm küçük işletmeler, seyahatler, hatta ibadet yerleri de dahil olmak üzere bir çok alanda faaliyetlere kısıtlamalar getirilmiş hatta durdurulmuştur. Ülkemizde salgının görülme sıklığının önce durağan hatta azalma eğilimi gösteren bir seviyeye ulaşması sonucu normalleşme geçiş dönemi süresince “fiziki mesafe bırakılması, hijyen kurallarının her alanda arttırılarak uygulanması, zorunlu maske kullanma, ve bireysel temasların olabildiğince azaltılması” önlemlerinin bir süre daha devam edeceği beklenmektedir.
Pandemi sürecinde; yaşam ve ekonominin bir gereği olarak sağlık, güvenlik ve lojistik hizmetlerinin yoğunluğunun artarak sürdürülmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmıştır. Güvenlik hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan güvenlik personelinin eğitim faaliyetlerinin bu şartlarda nasıl yapılabileceği sorusunun cevabı ise ancak “uzaktan interaktif eğitim” şeklinde yapılabilmesidir. Bu çözüm bugün birçok üniversite, çeşitli eğitim kurumları, danışmanlık şirketleri gibi birçok kuruluş tarafından hızlıca uygulamaya konulmuştur.
Özel güvenlik personelinin branş eğitimi konusu birçok platformda gündeme gelmiş özellikle havalimanı, hastane, okul, AVM, Liman gibi birbirinden çok farklı görev yerlerinde çalışan güvenlik personeli için eğitim ihtiyaçları belirlenmiş ve özel güvenlik firmalarının almış olduğu tedbirler ile bu eğitimler verilmeye çalışılmıştır. Salgın öncesi dönemde özellikle güvenlik sektöründe eğitim konusundaki yaşanan sıkıntılar (maliyet, eğitime katılım zamanlaması, katılımcının görev sonrası eğitime katılma zorunlulukları, eğitim salonu, eğitimcinin çok değişik çalışma yerlerine ulaşımı,zamanlama vb.) yaklaşık on yıl öncesi başlatılan uzaktan erişimli eğitimlerle bir ölçüde giderilmeye çalışılmıştır. Ancak bu tarz yapılan eğitimlerin en büyük eksikliği aktif bir eğitim olmaması, katılımcının izlenememesi ve değerlendirmenin sağlıklı yapılamaması gibi problemlere rağmen kısmen faydalı ve etkili olduğunu kabul edebiliriz.
Özel güvenlik personelinin hava limanı ve limanlar gibi çeşitli iş kollarında Uluslararası anlaşmalar gereğince zorunlu alması gereken eğitimler ve sertifikasyonlar için yerinde eğitim veya uzaktan erişimli eğitim yapılmaktadır. Liman Güvenlik Personelinin Uluslararası Liman Tesis ve Gemi Güvenliği yasası ( ISPS KOD) eğitimleri GÜSOD tarafından sürdürülen bir uzaktan erişim eğitim programı çerçevesinde başarılı olarak sürdürülmektedir.
Pandemi ile getirilen kısıtlamalar kapsamında ulusal ve uluslararası anlaşmalar gereğince yapılması zorunlu eğitim ve sertifikasyon programları ve denetimler bir süreliğine ertelenmiş, belgelerin geçerlilik süreleri geçici olarak uzatılmıştır. Bu sürecin belirsizliği ve uzama ihtimalinin yüksek olması gerçeğinden hareketle özel güvenlik personelinin aksayan eğitimleri için birçok sakıncayı ortadan kaldıran uzaktan interaktif eğitimi imkânı sunan Zoom, Skype, Team work ve benzeri programlar kullanıcılarına çok etkili çözümler sunabilmektedir.
Bu programlardan yararlanarak katılımcılar bireysel olarak kendi bilgisayarları hatta mobil telefonları ile bulundukları ortamdan veya önlemler (sosyal mesafe, maske kullanma, bireysel temas ve diğer önlemler) alınmış bir şekilde eğitim salonlarında bu eğitimlere katılabilmektedir. Eğitimler uzaktan interaktif olarak yapılmaktadır. Eğitmenler canlı olarak hazırlanmış sunular üzerinden anlatım yapabilmekte katılımcılarda aktif olarak istedikleri zaman soru sorarak veya katkıda bulunarak eğitime aktif bir şekilde katılabilmektedir. Tüm eğitim süreci ses ve görüntü olarak kayıt altına alınabilmektedir. Arzu edildiğinde istenilen aşamada denetçi eğitimi denetleyebilmekte hatta aktif olarak sorgulayabilmektedir. İnteraktif uzaktan eğitim için basit bir programın bilgisayar veya telefona yüklenmesi ve önceden belirlenmiş olan eğitim tarihinde eğitmenin davetine katılım sağlanması yeterli olmaktadır. Eğitimin katılımcı için şimdilik herhangi bir maliyeti oluşmamaktadır. Eğitim kayıtları eğitmen tarafından oluşturulabilmektedir. Eğitmen aynı gün içerisinde eğitime katılamayanlar için ikinci bir eğitimi planlayabilmektedir. Programlar gelişmeye açık olup daha etkin uygulama seçeneklerini sunmaktadır.
Sonuç olarak; özel güvenlik personelinin özellikle branş eğitimlerinin verilmesinde maliyet faktörü başta olmak üzere birçok sıkıntıyı ortadan kaldıran bir yerde canlı eğitim imkanı sunan “uzaktan interaktif eğitim” önümüzde vazgeçilmez bir eğitim seçeneği olarak sunulmaktadır, güvenlik sektörüne yararlı olması dileklerimle
Related Post
Submit a Review