TAV Güvenlik 1997’den bu yana havalimanlarında güven veriyor
1997 yılından bu yana havalimanı ve terminal güvenliği başta olmak üzere geniş bir yelpazede güvenlik hizmetleri veren TAV Güvenlik Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Turgay Şahan Ağustos sayımız için bizlere havalimanı güvenliğini ve sektörün durumunu anlattı.
1903 yılında Wright kardeşler tarafından gerçekleştirilen ilk uçuşla birlikte başladığı kabul edilen havacılık sektörü ikinci dünya savaşı sonrasında askeri uçakların ticari taşımacılıkta da kullanılmaya başlamasıyla çok hızlı bir ivme ile büyümeye başladı. Bu büyüme, turizm ve ticaret gibi ekonomiyi doğrudan etkileyen sektörlerin de gelişmesini desteklerken aynı zamanda güvenlik tehditlerinin de artmasına yol açtı. Havacılığın uluslararası bir boyut taşıması ve taşımacılık sisteminde çok sayıda insana hizmet vermesi nedeniyle yarattığı etkinin büyüklüğü uçak kaçırma, sabotaj, bombalama gibi güvenlik tehdit ve girişimleri havacılık güvenliğini gün geçtikçe daha da dikkat edilmesi gereken bir kavram haline getirdi. Havacılık güvenliğinin temel amacı, yolcu ve uçuş personelinin emniyetli bir uçuş geçirmelerini sağlamak ve yer personelinin, halkın, havacılıkla ilgili araç, ekipman ve tesislerin yasadışı eylemlere karşı korunmasıdır. Havacılık güvenliğini sağlayabilmek için havalimanı çevresi, havalimanı giriş ve çıkışı, terminaller, uçuş hattı tesisleri, hava trafik kulesi ve yakıt tankları gibi havalimanı sınırları içerisinde bulunan tüm bölgelerde yüksek seviyede güvenlik önlemi alınması çok önemlidir. Burada güvenlik önlemlerini alırken fiziki güvenliğin yanı sıra teknolojiden de büyük ölçüde faydalanılarak entegre güvenlik çözümleri üzerine yoğunlaşılmalıdır.
Küresel gelişmelerden fazlaca etkilenen havacılık sektöründe petrol krizi, körfez savaşı, ekonomik krizler gibi dünya genelinde havacılığı olumsuz etkileyen süreçlerin yanı sıra 11 Eylül saldırısı, Brüksel Havalimanı ve Atatürk Havalimanı’nda yaşanan bombalama eylemleri havacılık güvenliğine de farklı açıdan bakma zorunluluğu getirdi. Yaklaşık bir buçuk yıldır da içinde bulunduğumuz pandemi süreci şimdiye kadar havacılığı doğrudan etkileyen küresel krizlerden sonuncusu oldu. Bütün bu olaylardan sonra oluşan psikolojik atmosferin yolcu sayısını azaltması, uçuş iptalleri, operasyonel değişikler ve artan güvenlik maliyetleri havacılık sektörünün her paydaşını maddi ve manevi anlamda ciddi şekilde etkiledi. Ülkemizde yürürlükte olan kanunlara göre özel güvenlik görevlileri genel kolluk kuvvetlerine yardımcı kolluk kuvvetleri olarak görev yapmaktadır. Bu süreç, havalimanı güvenliğinde de benzer şekilde yürütülmektedir. Havalimanının bulunduğu lokasyona göre ana sorumluluk genel kolluk kuvvetlerinde olmakla birlikte özel güvenlik görevlileri de Emniyet Müdürlüğü gözetiminde operasyonel süreçleri yürütmektedir.
“2000 yılından bu yana sayısız krizle mücadele ettik”
TAV Güvenlik olarak, 1997’den bu yana başta havalimanı ve terminal güvenliği olmak üzere geniş bir yelpazede güvenlik hizmetleri sunuyoruz. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin güvenliğini sağlamak için başladığımız faaliyetlerimize zaman içerisinde Esenboğa, Adnan Menderes, Bodrum Milas ve Alanya Gazipaşa havalimanlarının güvenlik operasyonunu da ekleyerek Türkiye’nin en büyük özel güvenlik şirketlerinden biri olduk. Güvenlik operasyonunu yürüttüğümüz bu havalimanlarında kriz yönetimi ve acil durum eylem planlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında aktif rol oynadık ve oynamaya da devam ediyoruz. Küresel ve bölgesel krizlerden en fazla etkilenen sektörlerden olan sivil havacılıkta 2000 yılından bu yana sayısız krizle mücadele ettik. Bunun en son örneği 2016 yılında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde yaşanan ve canlarımızı yitirdiğimiz elim terör saldırılarıydı. Bu krizi gerek üst yönetim gerekse tüm çalışma arkadaşlarımızın çabası ve özverisi ile aşarak havalimanını çok hızlı bir şekilde yeniden operasyona açtık. Havalimanlarındaki güvenlik operasyonumuza ek olarak zaman içerisinde uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi, K-9 Patlayıcı Tespit Köpeği, para ve değerli eşya nakli, kayıp önleme, ikram güvenliği, VIP yakın koruma, silah nakli, elektronik güvenlik, risk analizi gibi güvenliğin farklı alanlarında da hizmet vermeye başladık. Bu hizmetlerden bazılarını halihazırda güvenlik operasyonunu yürüttüğümüz dört havalimanına ek olarak İstanbul Havalimanı, Antalya Havalimanı, Sabiha Gökçen ve Dalaman havalimanlarında sunmaya devam ediyoruz. Uzun yıllardır koku duyuları çok gelişmiş olan K-9 köpekleri ile havalimanlarında, kargo terminallerinde, havalimanı dışı projelerde, konferans, konser gibi etkinliklerde hizmet veriyoruz. K-9 köpeklerinin dünyanın farklı ülkelerinde hastalık tespitin de yaptığı da biliniyor. Biz de bu doğrultuda Avrupa’da da hayata geçirilen uygulamaları inceleyerek K-9 birimimizi kritik öneme sahip bu pandemi koşullarında koronavirüs teşhisi için eğitimler vermeye başladık. Bir yandan köpeklerin temel koku eğitimleri devam ederken diğer taraftan da gerekli ekipmanların teminiyle laboratuvar testleri için tüm hazırlıklarımızı tamamladık.
“Havacılık güvenliği konusunda kazandığımız bilgi birikimi ve tecrübeyi havacılık dışı projelerde de kullanmaya başladık”
Zaman içinde sivil havacılık güvenliği konusunda kazandığımız bilgi birikimi ve tecrübeyi havacılık dışı projelerde de kullanmaya başladık. 2013 yılından bu yana büyükelçilik, konsolosluk, liman, enerji santrali gibi stratejik önemi olan tesislerin yanı sıra üniversite, hastane, alışveriş merkezi, fabrika, konut ve bunun gibi birçok tesiste koruma ve güvenlik hizmeti veriyoruz. Bu hizmetlerimizi destekleyecek şekilde entegre güvenlik hizmeti sunabilmek adına fiziki güvenliğin yanında Arge Birimi tarafından takip edilen gelişen yeni teknolojileri de kullanıyoruz. Kapalı devre televizyon sistemi (CCTV), mobil kamera ve güvenlik ekipmanları, biyometrik sistemler, kartlı giriş, drone gibi elektronik güvenlik çözümlerini bağımsız olarak veya sunduğumuz fiziki güvenlik hizmeti ile entegre olarak müşterilerimize çözüm önerisi olarak sunuyoruz. Entegre güvenlik çözümleri ayrıca geniş alana yayılmış tesislerin yanı sıra konser, fuar, konferans gibi etkinliklerin düzenlendiği yerlerde de talep ediliyor. Tüm bu hizmetlerin yanında, güvenlik operasyonu yürüttüğümüz tüm projelerde operasyonun başlangıcında mutlaka bir risk analizi yaparak risk seviyelerini ve çözüm önerilerimizi içeren bir rapor hazırlıyoruz ve bu raporları belli dönemlerde güncelliyoruz. Çalışanlarının her açıdan donanımlı ve karşılaşılan her duruma hazırlıklı olması, motivasyonu ve konsantrasyonu yüksek bir şekilde çalışabilmeleri için sürekli gelişim hedefiyle düzenli olarak eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Gerek sınıf gerekse de uzaktan öğrenim yöntemlerini kullanarak eğitim ve gelişim platformumuz olan TAV Akademi ile işbirliği içerisinde çalışanlara teknik, operasyonel, kişisel gelişim ve yönetsel konularda eğitimler vermeye devam ediyoruz. Bunlara ilave olarak, geçmiş yaşanmışlıklar ve tecrübelerle 2021 yılı sonrası için yeni bir slogan ile kendini gösterecektir. Smart Security programı da bu amaçla çıkarılmıştır. İçinde bulunduğumuz süreç sonrasında yolcu sayılarının tekrardan artışa geçmesi durumu hava taşımacılığı sebebi ile havacılık güvenliği yeni bir anlayışla işletilmeye geçecektir. Bu konuyla ilgili ana detaylar da oluşturulmuştur. Önümüzdeki dönem uygulanacak olan Smart Security, entegre güvenlik hizmetlerinin uygulandığı güvenlik halkalarının işletilmesi ile olacaktır. Bu güvenlik halkaları yolculuğun başlangıç aşamasından uçağa gidiş aşamasına kadar olan tüm aşamaları kapsamaktadır. Ülkeler, bu uygulamaları 3+1, 5+2 gibi farklı modellerle ifade etse de, artan tehditlerle birlikte yeni güvenlik cihazları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu cihazlar birden fazla işleri ve teknolojiyi birleştirerek kullanılan cihaz ve sistemlerdir. Bu gelişmelerle birlikte patlayıcı tespit, sıvı tespit cihazları gibi yan güvenlik ekipmanları tek tek kullanımdan çıkarılmaya başlanmıştır. Bugün için kullanılan Smart uygulamaların mevcut teknikle bir cihazda birleştirilmesi hem uygulama sadeliği hem de zaman kazancı sağlamaktadır. Havacılıkta hala konfor ve güvenlik dengesi çok önemlidir.
“TAV Güvenlik olarak biz havalimanlarında 8+1 kuralına göre süreçlerimizi yürütüyoruz”
TAV Güvenlik olarak biz havalimanlarında 8+1 kuralına göre süreçlerimizi yürütüyoruz. Bu uygulamalarda yolcu takip sistemi, gelişmiş güvenlik cihazları, yapay zeka, profil çıkarma, CCTV ve kartlı geçiş sistemi(CASS) gibi çözümlerin uygulanması önem kazanmaktadır. Özellikle yapay zeka kullanımı ile geçmiş dönemde insan-makina ilişkisi olarak kullanılan tanımlama, artık teknoloji ve insan uyumu olarak kullanılmaktadır. Uluslararası ve bölgesel havacılık örgütleri de aynı uygulamaları geliştirmekte ve takip etmektedir. Havacılık yerel koşullardan ziyade küresel koşullara göre dizayn edildiği için söz konusu örgütlerle iletişimde olmak çok önemlidir. Bu sebeple, bizler de uygulamalarda uluslararası yapı ve kurallara göre ilerlemekteyiz. Diğer taraftan endüstri de bu işe ağırlık vermeye başlamıştır.