“Türkiye’de ithal plaka tanıma sistemine ihtiyaç yoktur”
Her yıl genişleyen ve büyüyen kadromuz içerisinde bilgi paylaşımını ve sürekli öğrenme mantığıyla yenilenme ruhunu ayakta tutarak büyümemizi sürdürüyoruz.
Sektörden bölüm başlığımızda Eylül sayımızda konuğumuz Hobi Bilişim Genel Koordinatörü Ozan Darendeli oldu. Ozan Darendeli, plaka tanıma sistemleri alanında dünya standartlarında faaliyet yürüten Hobi Bilişim ve bu sistemler hakkında merak ettiklerimizi yanıtladı.
Hobi Bilişim’den söz eder misiniz?
Hobi Bilişim 2011 yılında kurulmuştur. Şirketin ana faaliyet alanı plaka tanıma sistemleridir.
Şirketimiz Plaka Tanıma Sistemleri üzerine (AR-GE) yazılım ve donanım geliştirmekle birlikte bu alanda projeler geliştirerek uygulamalarda yapmaktadır. Genç ve dinamik ekibimizle yolumuza devam ederken, araştırma ve geliştirmeye büyük önem vermekteyiz. Her yıl genişleyen ve büyüyen kadromuz içerisinde bilgi paylaşımını ve sürekli öğrenme mantığıyla yenilenme ruhunu ayakta tutarak büyümemizi sürdürüyoruz.
Plaka tanıma sistemi nedir?
Plaka tanıma sistemi kameralardan elde edilen araç görüntüsünün üzerinde plaka bölgesi tespit edilerek ve ayrıştırılarak, plaka üzerinde bulunan karakterlerin optik karakter tanıma (Görüntü İşleme) yöntemleri ile okunması işlemidir.
Projeye göre değişik uygulamaları olup, uygulamaya özel algoritma ve donanım yapısının bir araya getirilmesi ile oluşturulan bir sistemdir
Günümüzde plaka tanıma sistemleri çok yaygın bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Güvenlik amaçlı kullanımının yanı sıra kontrollü geçiş noktalarında, otomasyon uygulamalarında hayatı kolaylaştıran ve hızlandıran bir özelliği vardır.
“Plaka tanıma sistemlerinin güvenlik amaçlı kullanımının yanı sıra kontrollü geçiş noktalarında, otomasyon uygulamalarında hayatı kolaylaştıran ve hızlandıran bir özelliği vardır.”
Bu sistemlerin kullanım alanları nelerdir?
Plaka tanıma sistemlerinin başlıca kullanım alanlarını şöyle listeleyebiliriz:
- Otoyol üzerinde şehirlerin Giriş ve Çıkış Noktaları, Köprüler ve Gişeler
- Kontrollü Araç Geçişinin ihtiyaç Duyulduğu Yerler
- Havalimanları, Alış Veriş Merkezleri, Otogar ve Terminaller Otoparklar, Siteler, Nizamiyeler,
- Depolar ve Antrepolar, Üniversiteler, Hastaneler, Oteller, Kantarlar, Okullar, Fabrikalar ve Sanayi Tesisler, Sınır Kapıları.
Plaka tanıma sistemlerinin hayatımıza faydalarından bahseder misiniz?
Plaka tanıma sisteminin başlıca faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Otoyollar için faydaları:
- Şehir giriş ve çıkışlarının
kontrol altında tutulması, şehir
güvenliği - Çalıntı veya aranan araçların takibi ve sorgulanması
- Karayollarının araç yoğunluk ölçümleri
- Karayollarının stratejik ulaşım analizlerinin yapılması
- Akıllı trafik sistemlerinin kurulması
- Trafik düzenlemeleri
- İki nokta arasında araçların ulaşım süresinin belirlenmesi, bilgi panosuna aktarılması
Kontrollü geçiş noktaları (otoparklar) için faydaları:
- Giriş – Çıkış / bekleme sürelerini azaltır
- Trafik sıkışıklığını önler
- Giriş ve çıkışlarda güvenliği sağlar
- Giriş kartları, araç etiketleri, uzaktan kumanda vs. kullanım ihtiyaçlarını ortadan kaldırır
- İşletim maliyeti yoktur
- Gerektiğinde bariyer ve buna benzer geçiş kontrol sistemleri ile entegre olabilir
- Kayıtlı olan ve ya geçiş yetkisi bulunan araçlar için otomatik bariyer devreye girer
- Kayıtlı olmayan ve geçiş yetkisi kısıtlanan araçlar için istenirse sesli ve görsel alarm üretilir
Firmanızın AR-GE çalışmaları ve teknik alt yapı oluşturma sürecinden söz eder misiniz?
Hobi Bilişim plaka tanıma sistemi yazılımını durmaksızın geliştirmektedir. Günümüzde araçların sadece plakalarını tanımakla kalmayarak aracın tipini (türünü), markasını, rengini tespit edebilen bir yazılımımız mevcuttur. Bu yazılım sayesinde kolluk kuvvetlerine aranan araçların yakalanmasında daha fazla fayda sağlamanın yanı sıra farklı kurum ve kuruluşlara çeşitli trafik analizlerinin ve ticari otopark analizlerinin yapılabilmesi imkanı sağlanmıştır. Plaka tanıma sistemi sadece yazılımdan ibaret bir unsur olmadığı için Hobi Bilişim sistemin diğer unsurları olan kamera, lens, infrared (IR) projektör gibi donanım ürünlerinin de dünyada ki gelişimini ve yeni çıkan ürünleri de sıkı bir şekilde takip etmektedir.
Türkiye’deki plaka tanıma sistemlerinin dünyadaki konumundan söz eder misiniz? .
Türkiye’de plaka tanıma sistemleri son yıllarda çok yaygın kullanılmaya başlamıştır. Bunun sebebi gelişen yazılım ve kamera teknolojisiyle beraber maliyetlerin aşağıya düşebilmesidir. Bizler Hobi Bilişim’in kurucu ortakları olarak 2004 yılından bu yana plaka tanıma sistemleri üzerine yazılım ve donanım geliştirmekteyiz. Bu işe ilk başladığımız yıllarda kameralar günümüzdeki gibi HD, FULL HD gibi yüksek çözünürlüklü görüntüler veremiyordu. İlk geliştirdiğimiz yazılım analog kameralardan alınan 352×288 gibi düşük bir çözünürlükte çalışmaktaydı. Günümüzde IP kamera olarak tanımlanan yeni nesil dijital kameraların yaygınlaşmasıyla birlikte 1280×720 (HD), 1920×1080 (FULL HD) çözünürlükler üzerinde çok daha iyi sonuçlar elde edilebildik ve yüksek performanslı plaka tanıma sistemi geliştirmenin önü açılmış oldu.
Dünya’ya baktığımızda plaka tanıma sistemlerinin durumu Türkiye ile aynı seviyelerdedir. Türkiye bu konuda hiç geri kalmamıştır ve Türkiye’de geliştirdiğimiz plaka tanıma sistemlerimiz çevre ülkelerden de talep görmektedir. Buna karşılık Türkiye’de ithal plaka tanıma sistemine hiç ihtiyaç yoktur. İthal plaka tanıma sistemi kullanımı Türkiye’de çok az miktarlardadır.
Hobi Bilişim plaka tanıma yazılımı %100 yerli bir üründür. Tüm desteği Türkiye’den sağlanmaktadır