Geçiş kontrol sistemleri
Biyometri, insanları birbirinden ayırt edebilecek fiziksel özellikleri ve sergiledikleri davranışları incelemektedir.
Biyometrik sistemlerle hijyenik ve kontrollü işlem yapmak mümkün!
Güvenlik, geçmişten günümüze farklı süreçlerden geçerek değişim göstermektedir. Bu değişim sürecinde, güvenlikte kullanılan şifre, kimlik kartı gibi uygulamaların yerini bireye özel kimlik tespiti yapan biyometrik sistemler almaktadır. “Bio” (yaşam) ve “metron” (ölçüm), kelimelerinden türeyen biyometri, biyolojik veriyi ölçmekte ve istatiksel olarak analiz etmektedir. Biyometri, insanları birbirinden ayırt edebilecek fiziksel özellikleri ve sergiledikleri davranışları incelemektedir. Bilişim teknolojisi ile birlikte biyometri genel olarak insan vücudunun, parmak izi, parmak damar izi, retina ve iris, ses, yüz şekilleri, hareketleri gibi özellikleriyle ilgilenmekte ve bunları doğrulama ve/veya kimlik tespiti için kullanmaktadır. ÖLÇSAN, ayırt edici özelliğine sahip, kimlik belirleme uygulamalarında tercih edilmekte olan biyometri teknolojilerinin birçok alanında çözüm ve projeler üretmektedir.
Biyometrik kimlik sistemi; bireyin gerçekten “KİM” olduğunu kanıtlamasına olanak sağlamaktadır. Kişi, kimliğini kanıtlarken; diğer bir yandan herhangi bir kart, kimlik taşıma ve şifre gibi bilgileri yanında bulundurmak ya da hatırlamak zorunluluğunda da kalmamaktadır. Ayrıca, biyometrik kimlik, başkaları tarafından kullanılması mümkün olmayan kimlik onaylama sistemi olarak görülmektedir.
Biyometrik tanıma sistemlerinin prensibi; farklı yöntemlerin okuyucularıyla alınan verilerin daha önceden alınmış değerlerle karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Tanınacak kişiye ait bilgiler okuyucularla bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Bu bilgiler özel algoritmalarla veri tabanına kayıt edilmektedir. Kişinin kimlik doğrulaması, okuyucuda anlık okunan verinin, veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırılıp eşleştirilmesi ile yapılmaktadır. Yani, bireylerin parmak izi görüntüleri, algoritmalarla farklı şekilde kaydedilmekte ve depolanmaktadır. Kişilerin endişelendiği gibi, parmak izi görüntülerinin olduğu şekliyle saklanması söz konusu olmamaktadır. Veriler, algoritmalarla farklı şekilde yönetilmektedir. Bu sebeple deKişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) genelgelerine uygun şekilde süreç ilerlemektedir.
Biyometrinin her anlamda hayatımıza girişiyle güvenlik uygulamaları, bireysel doğrulamalar, bir nevi biyometrik imzalarımız ile işlem yapabilme konfor ve güvenliğine sahip olunmaktadır. Bunun yanı sıra perakende sektöründe müşteri tanıma, sayma, davranış tanıma, cinsiyet ve yaş ayırt edebilme gibi veriler de kullanılarak anlamlandırılmaktadır. Öte yandan, biyometrik kimlik tanıma, vatandaşların kimliklerinden, sağlık sektöründe biyometrik doğrulamaya veya bankacılık işlemlerine girişte kişinin biyometrik olarak tanımlanmasına kadar birçok alanda günlük hayatımıza girmiş durumdadır. Tüm bunların sonucunda diyebiliriz ki artık kişisel olarak sahip olduğumuz biyometrik unsurlarımız bizim hayattaki birçok alanda ki güvenlik anahtarımız olmaktadır.
Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi yakın gelecekte biyometri teknolojileri, gündelik hayatımızda çok daha fazla yer alacak, pek çok resmi ve özel işlemlerde kimliğimizi doğrulamak için kullanılacaktır.
Temassız ve hijyenik okut- geç dönemi
Biyometrik sistemlerde avuç içi ya da parmak izi tanımlamalarında bulaşıcı hastalık olan Korona’nın dünyada etken olduğu günümüzde, kimlik tanıma sistemi olarak kontrollü geçişlerin sağlanması için MorphoWaveCompact ürünü ön plana çıkmaktadır. Kurumlar, hem çalışanlarının hem de ziyaretçilerinin sağlığını korumak ve hijyenin devamlılığını sağlamak için temassız geçişe izin veren Morpho Wave Compact ürününü biyometrik kimlik tanıma sistemlerinde kullanmaktadırlar.
Morpho Wave Compact, elinizin sensörün üzerinden bir kez geçmesiyle maksimum doğruluk için dört parmağınızı 3D olarak göstermektedir. Bu ergonomik dokunmatik çözüm, benzersiz güvenlik, rahatlık ve verim kombinasyonu sunmaktadır. MorphoWave Compact, farklı ürünlere göre küçük bir alan kaplamasına rağmen, hızla tanımlama yaparak, kişinin kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir. Böylece, kişiler kimlik tanımlama için bekleme yapmamakta, vakit kaybetmemektedirler. Özellikle bekleme sürecinde kişiler, birbirleriyle sosyal mesafelerini koruyabilmekte ve birbirlerine bulaşma riski olan hastalıklardan korunmuş olmaktadırlar. Ayrıca, kart- şifre- parmak okutma gibi tanıma süreçlerinden geçilmediği için, kişi yüzeylere temas etmeden biyometrik kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir. Temassız geçiş sağlandığı için, kişi hijyen ortamını devam ettirebilmektedir. Bu çözüm sayesinde, kurumlar artık farklı kullanım alanlarında basit bir el dalgasıyla temassız ve hijyen geçiş amacıylabu ürünü tercih etmektedirler.
ÖLÇSAN’ın bu hijyene önem veren ürünü, kurumlarda hem alanlarda geçişin takibinin yapıldığı hem de personel devam kontrol sistemlerinin uygulandığı bir yazılımla desteklenmektedir. KIMO, yerli ve milli yazılım olma özelliğindedir. Geçişlerde fiziksel güvenlik için önemli olan hijyeni destekleyen Morpho Wave Compact ürünü ile siber güvenlikte yaşanılacak riskleri en aza indirgeyen yerli ve milli yazılım olan platform, kullanıcılarının dostu olma özelliğindedir. Güvenliğin yabancı bir yazılımla yönetilmesi, bu programın herhangi bir şekilde nasıl bir açık verebileceğinin yönetilmesinde de zorluklar içermektedir. Oysa ki ülke menfaati ve çıkarları için yüzde yüz yerli, milli, Türk mühendisleri tarafından yazılmış kaynak kodlarına sahip olunan bir yazılım seçmek doğru olarak görülmektedir.
ÖLÇSAN’ın birinci hedefi tüm yazılımlarını yerli ve milli olarak Türk mühendis kadrosuyla hayata geçirmektir. Bu hedefini şu ana kadar birçok kurum ve kuruluşta çalıştırdığıürün ve yazılımlarıyla sağlayan ÖLÇSAN, burada yazılım ile donanım arasındaki tüm yolun güvenliği, kriptolaması gibi unsurları da yerli milli algoritmalarıyla elde etmektedir.
KIMO, ÖLÇSAN’ın marka bağımsız çalışan, birden fazla teknolojinin aynı anda kullanılabildiği bir yazılımıdır. Online ve anlık hareketleri takip edebilmesi, anlık ekran görüntüleri ile geçiş anlarını kayıt altına alabilmesi ile Geçiş Kontrol Sistemi alanında büyük avantaj sağlamaktadır. Geniş raporlama seçenekleri, sınırsız ve esnek vardiya kullanım avantajları ve mobil cihaz destekleri ile KIMO, Fortune 500 Türkiye Araştırması verilerine göre belirlenen Türkiye’nin en büyük ilk 3 şirketinden 2’sinin tercihi olmaktadır.
Biyometrik sistemler, kişilerin günlük hayatta kullandığı bilgisayar ve internet teknolojisi araçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkacak riskleri azaltmaktadır. Biyometrik sistemler, kişiyi doğrudan tanımladıkları ve tanıdıkları için, günümüzde #evdekal, #hayatevesığarsloganıyla yürüttüğümüz işlerimiz için yüksek güvenlik uygulamasını içermektedir. Böylece, kişi yaptığı işlemlerde birincil olarak yetkili olduğunu sistemlerde göstermekte ve siber güvenlik konusunu kapsayan birtakım risklerin önüne geçmektedir.