Drone teknolojileri
Drone’lar, zaman kazandırma, verimliliği artırma, maliyet azaltmayla birlikte insan hayatı kurtarma özelliklerini barındırmaktadırlar.
İnsansız hava aracı anlamına gelen Drone’lar, yazılımsal olarak ya da uzaktan kumanda ile yönetilmekte ve yönlendirilmektedir. Durmadan, mürettebatsız, belirli bir yükseklikte uçabilme özelliğiyle Drone’lar; insanın ulaşamadığı yerlerde verimli ve hızlıdırlar. Bu sebeplerle, güvenlik, gözlem, taşımacılık, kargo, Ar-Ge, sivil ve ticari alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Askerî açıdan bakıldığında, Drone’lar, hem hedef belirleme hem de dışına ve gövdesine takılan yükler aracılığıyla kargo görevini yürütmektedirler. Drone’lar, akıllı cihazlar aracılığıyla belirlenen koordinatları izleyebilmekte ve bu rotaya uygun uçuşu gerçekleştirmektedirler. Bunun yanında, Drone pilinin şarjı gerçek zamanlı kontrol edilebilmekte, olası kazaların önüne geçilebilmektedir. Havada veri toplayan Drone’lar, zaman kazandırma, verimliliği artırma, maliyet azaltmayla birlikte insan hayatı kurtarma özelliklerini barındırmaktadırlar. Drone’lar sayesinde iş verimliliği artmakta; işletmelerin maliyetlerinin azalması söz konusu olmaktadır. Ayrıca, güvenlik sorunlarını azaltmadaki ve çözmedeki başarısı ile Drone’lar farklı sektörler tarafından tercih edilmektedirler. Nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekâ ile sürekli gelişen Drone’lar, farklı sektörlerde farklı amaçlarla kullanılmaktadırlar. Örneğin; teslimat özelliğini kullananlar, internetin olmadığı yere interneti ulaştırmayı hedefleyenler, enerji platformlarının sorunsuz çalışması için kullananlar görülmektedir. Drone’ların, sadece havada değil; deniz altında ve karada kullanılanları da mevcuttur. Otomasyonu önemli olan Drone’lar, uzaktan kumanda ile madenlerde ya da deniz altında istenilen yönde hareket etmekte ve veri toplamaktadırlar. Drone’ların kullanımları etkili ve verimli olsa da diğer yandan kontrolsüz kullanımları veri toplama, gizlilik ihlali ve hava trafiğinde oluşturabileceği tehlikeler gibi riskleri de barındırmaktadırlar. Bu sebeple, kullanım amaçlarıyla farklı fiziksel ve siber güvenlik tehditlerini oluşturmaları açısından Drone’ların kullanımına karşı önlemler alınması gündemde yer almaktadır. Örneğin, Drone’ların tören alanı, stadyum, özel mülkler gibi yerlerde kullanılması hem saldırı hem de psikolojik olumsuz etkileri barındırmaktadır. Bu nedenle, böyle durumların önüne geçmek için Drone karşıtı tedbir sistemleri hayata geçirilmektedir. Gece ve gündüz, farklı hava şartlarında; tespit ve takip yeteneğine sahip sistemler çalıştırılmaktadır. Böylece, tehditlere karşı önlem alınmaktadır. Ayrıca, Drone tehditlerine karşı farklı sistemlerle entegre çalışabilen platformlar oluşturulmaktadır.
ÖLÇSAN olarak yerli ve milli yazılım platformumuz K!M STMS bir çok alarm üretebilecek tehdit ve unsuru kontrol eden teknolojilerin tek yazılım üzerinden kontrol edilerek anlamlandırılmasını sağlamaktadır. Bunun içerisinde Drone tehditi için oluşturulan modüller mevcuttur. Böylece, kullanıcının Drone’ları kendi amaçları için kullandığı yazılımları olduğu gibi; farklı yazılımlarımızla da hem siber hem de fiziksel güvenlik açısından kullanıcıyı uyaran modüllerin yer aldığı sistemlerimiz mevcuttur. K!M STMS, Drone için kullanılan bir platform olmasının yanında geçiş kontrolleri, yangın alarmları ve bunlar gibi farklı modüllerle her türlü yönetimi tek platformdan farklı sistemler hakkında bilgi edinme ve yönetme kolaylığını sağlamaktadır.