Yangın Söndürme Cihazları
YSC
Y angın söndürme cihazları, söndürme ekiplerinin kullandığı, yangına daha hızlı, etkili ve sağlıklı müdahale etmeyi mümkün kılan cihazlardır. Türlerine ve özelliklerine göre farklı nitelikteki yangınlarda kullanılabilir. Sabit konumda olan cihazlar olduğu gibi portatif olarak taşınabilen cihazlar da vardır. Tüm söndürme cihazları TSE standartlarına uygun olarak üretilir ve kullanım anında problem yaşatmaz. Yangında malzemelerin yanmasına nende olan yüksek ısının, havadaki oksijenle bağlantısını kesmek temel prensiptir. Bu cihazlar içeriğindeki bileşimler sayesinde ateş ile oksijen temasını sıfırlar ve yangının şiddetini düşürür. Şiddeti düşen yangını böylece kontrol altına almak ve söndürmek daha kolay olur.
Bu işlemlerin ardından soğutma çalışması yapılır ve yangının zararları kontrol edilir. Yangının gizli şekilde yeniden alevlenmesinin önüne geçilmesi için soğutma çalışmaları çok önemlidir. Özellikle yeninde tutuşma özelliği bulunan, zor sönen tüm kimyasal maddelerde bu risk vardır. Orman yangınlarında da yukarıdan etkisi kırılan alevlerin, alttan yeniden tutuşabildiğini görüyoruz. Bu nedenlerle alevlerin oksijen ile temasını teknik olarak sıfırlamak için söndürmeye ek olarak soğutma çalışmalarında da yangın söndürme cihazları etkin olarak rol oynar. Farklı büyüklükte üretilebilen bu cihazların alımında, işyerinizde çalıştığınız maddelerin yangın riskinin hesaplanmadı gerekir. Bu risklerin hesaplanmasında mühendislik çalışmalarıyla destek veren, deneyimli firmaların önemi ise her geçen gün artmaktadır.
Yangın Söndürme Cihazları Türleri
Yangın söndürme cihazları türleri bakımından içeriğine göre adlandırılmaktadır. Yangın tüpleri şeklinde muhafaza edilen, bilimsel olarak uygun basınç değerleri altında depolanan bu cihazların özellikleri de farklı olmaktadır.
Hangi tip yangında kullanılması gerektiği ile ilgili bilgileri, ulusal standartlar çizelgesinde bulabilirsiniz. Yangın söndürme cihazları arasında en yaygın olarak kullanılan ve dolayısıyla en fazla üretimi yapılan tipler;
- Köpüklü Yangın Söndürme Cihazları
- Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazları
- Karbondioksitli Yangın Söndürme Cihazları
Bu cihazların yangın türüne göre kullanımı farklıdır. Köpüklü cihazlar katı ve sıvı yangınlarda etkilidir. Bileşimindeki köpükler özel üretim olduğu için, yanan katı veya sıvı maddenin yüzey kısmını komple kapatır. Hava alması engellenen yanan madde içten içe ısısının düşmesiyle söner. Isısı düşen cisimden ortaya çıkan duman ve zehirli gazlar da azalır. Köpükler kimyasal madde, su ve hava ile dolu, gözenekli bir yapıda olduğu için, yanan maddenin ısısı ile birlikte su buharlaşır ve köpük maddeye nüfus eder. Böylece etkili sonuç alınmasını sağlar. Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları, A, B ve C tipi yangınların tamamında etkilidir. Elektrik kaynaklı yangınlar ile metallerin yanmasında etkili olmamaktadır. Bu tip cihazlar kullanıldıktan sonra yanan malzemelerin soğutulması çalışması mutlaka yapılmalıdır.
Karbondioksitli yangın söndürme cihazları, doğada zıt işlevleri olan CO2 gazı ile oksijenin tezatlığından faydalanmaktadır. Ortamda yangın olması için mutlak suretle oksijene ihtiyaç duyulur. CO2 söndürme cihazlarından püskürtülen gaz oksijen miktarını azaltır ve yangının kolayca sönmesini sağlar.
Yangın Söndürme Cihazlarının Faydaları
En çok kullanılan yangın söndürme cihazlarının faydaları, yangının söndürülmesi, hızlı ve etkin müdahale imkanını tanıması, akabinde gerçekleşecek soğutma çalışmalarında kullanılmasıdır. Yangın anında panik haldeyken insanların ivedi şekilde tahliye edilmesi için de zaman tanır. Ancak özelikle CO2 gazlı yangın cihazlarının insanların olduğu ortamlarda kullanılması daha feci sonuçlara neden olabilir. Karbondioksit insan sağlığı için öldürücü etki yaratır. Bu yüzden tam tahliye sağlanmadan ve söndürücüler maske takmadan bu cihazların kullanılması önlenmelidir. Yangın söndürme cihazları farklı ağırlıklarda piyasaya sürülmektedir. Okullar, hastaneler, devlet kurumları, iş güvenliği firmaları, fabrikalar gibi birçok alanda ve mekanda söndürme cihazlarının kullanıldığını görüyoruz. Anında müdahale eden otomatik yangın söndürme sistemlerinden sonra en etkili şekilde manuel müdahaleyi mümkün kılan bu cihazların periyodik bakımlarını yaptırmayı unutmayınız.