Yangın alarm sistemleri
Yangın ihbar sistemleri, yangın riski bulunan taşınmazlar üzerinde yer alan detektörler ile algılama yapıp bilgilendirme sağlayan ürün ve hizmetler bütünüdür. Yangınların nedenleri; yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal ve dikkatsizlik, kazalar, sıçrama, sabotaj ve tabiat olayları olarak sıralanabilir. Yangın algılama sistemleri ve yangın ikaz sistemleri, elektronik güvenlik sistemleri içerisinde amacı dahilinde hayati bir koruma da sağladığı için belki de en önemlisidir. Bu sebeple en ufak hatanın ve aksaklığın dahi olmaması gereken bu sistemler yürürlükteki yangından korunma yönetmelikleri ve standartlarına uygun olarak tasarlanmak zorundadır. Özellikle Avrupa uyum yasaları ve Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği’nin yayınlanması ile hem kamu hem de özel sektörde yangın alarm sistemlerinin uygulama alanları genişlemektedir. Yangın ihbar sistemleri, yangın riski bulunan taşınmazlar üzerinde yer alan detektörler ile algılama yapıp bilgilendirme sağlayan ürün ve hizmetler bütünüdür. Uygulama alanları öncelikle yangın riski yüksek olan kimya, tekstil, ahşap, enerji santralleri gibi yanıcı madde ihtiva edebilen tesisler olmakla birlikte fabrikalardan ofislere, depolardan sanayi tesislerine, evlerden hastane, okul ve alışveriş merkezlerine kadar her mekanda can ve mal güvenliğini yangına karşı erken uyarı sağlayarak koruma amaçlıdır. Temelde tüm mekânlarda aynı amaç ve hizmet için kurulsa da farklı yapılarda farklı ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli uygulamalarla yangın algılama sistemleri ve yangın ikaz sistemleri kurulmaktadır.Yangın alarm sistemleri temelde 2 kategoridedir. Bunlar konvansiyonel sistemler ve adresli yangın ihbar sistemleridir.
- Konvansiyonel Yangın İhbar Sistemleri daha çok küçük ölçekli veya noktasal adresleme ihtiyacının az olduğu açık alan uygulamalarında tercih edilir. Daha ekonomiktir; ancak bu sistemlerin en büyük kusuru hava ve ısı değişimlerinden etkilenebilmesi ve yanlış yangın alarmları riskleri yaratmasıdır. Analog sistemin risklerinden biri de kabloların hatalı seçilmesi halinde herhangi bir kaza anında bu kabloların yangını taşıyabilmesi ile kontrolü zor daha geniş bir alana yayılmasına sebep olabilmesidir.
- Adresli Yangın İhbar Sistemleri ise; bölünmüş alanların fazla olduğu yapılar ile orta ve büyük ölçekli projelerde tercih edilmektedir. Bu sistemde her bir dedektör bir çevirim hattına bağlanır. Hatlardan çıkan kablo ve algılayıcılar sırayla duman-ısı-sıcaklık artış hızı gibi farklı algılayıcı elamanlarını dolaşır ve tek tek kontrol ederek ortam hakkında sürekli rapor sunar. Herhangi bir arıza ve yangın durumunda ise tüm hatların bağlandığı kontrol paneline gerekli bildirimleri yaparak ikazda bulunur.
Çeşitli detektörlerden oluşan bu sistemler alarm anında acil durum yangın kapılarının boşa düşürülüp acil durum kaçış planına uygun çalışmasını sağlayacak, havalandırmayı açabilecek, asansörü istenen yere getirip durdurabilecek, yangın söndürme sistemlerini devreye sokabilecek şekilde başka sistemlerle entegre olarak da çalışabilir. Kısacası bu tür entegre yangın ihbar sistemleri pek çok önlemin otomatik olarak alınmasına olanak tanıyabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı öncelikle tesisin risk analizinin doğru şekilde yapılması önemlidir. Risk bazlı yaklaşımımız ile dünya standartlarında hazırladığımız G4S Risk Analizi ile en küçük detaya kadar tesisin güvenlik risklerini rasyonel bir şekilde resmedip, tesis için en uygun entegre çözümü sunuyoruz.