Termal kameralar
Termal kamera nedir?
Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısında IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği bir görüntüleme sistemidir. Gözümüzün göremediği kızılötesi aralıkta termal enerji yayılır. Bu aralık kırmızı ışık ve mikrodalga ışınları arasındadır. Termal kameralar çıplak gözle görülmeyen bu ışık dalga boylarını algılar ve ciddi sonuçlar doğurabilecek problemleri net olarak görebilmeyi sağlar.
Termal kameralar nasıl çalışır?
Bizim gözümüz sadece elektromanyetik spektrumdaki görünür ışıkları görür. Elektromanyetik spektrumdaki, gözümüzün gördüğü görünür ışıkların dışındaki diğer tüm dalga boylarını, kızılötesi ışık gibi, gözümüzle göremeyiz. 0 Kelvin yani -273°C üzerinde sıcaklığa sahip olan tüm maddeler termal enerji yayarlar. Bu enerji maddelerin sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Termal enerji gözümüzün göremediği kızılötesi (Infrared) aralıkta yayılır. İşte termal kameralar ise tam olarak bu temele göre çalışır. Yani bir termal kamera, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir resme çevirir.
Kızılötesi varlığı astronom Frederick William Herschel tarafından 1800 yılında keşfedildi. Farklı renkler arasında termal farklar için bir cam prizma ile güneş ışını yönlendirerek her ışığın sıcaklıklarını ölçtü. Bu sıcaklara göre görünür ışık renkleri mor ve kırmızı arasında sıralandı. Herschel güneş ışığının bu görünür bölgesinin dışındaki sıcaklıklar için de ölçüm yapmaya karar verdi. Ve burada kızılötesi ışınları keşfetti.
Termal kameraların yapısına baktığımızda ise, bir nesne üzerinden gelen kızılötesi enerji, mercek tarafından kamera içindeki kızılötesi detektör üzerine düşürülür. Bu detektör resmin işlenmesi için bilgileri elektronik sensörlere gönderir. Bu işlemlerin sonucunda bilgiler bizim görebileceğimiz bir resme dönüştürülerek kameradaki ekranlarda gösterilir. İşte tamamıyla anlatılan bu süreç termografi olarak adlandırılır. Yani kızılötesi ışınlarının gözle görülebilecek şekilde resme dönüştürülmesi sürecine termografi denir.
Termal kameraların kullanım alanları nelerdir?
Termal kameralar kullanıcılar tarafından birçok uygulamada tercih edilmeye başlanmıştır. Özellikle günümüzden örnek vermemiz gerekirse,
– Binalardaki izolasyon kaçaklarının tespitinde,
– Tesisatlarda oluşabilecek su kaçaklarının tespitinde,
– Hassas ısı değişimleri analizinde,
– Elektriksel panolardaki ısınmaların takibinde,
– Endüstriyel kuruluşlarda makine bakımlarında,
– Enerji verimliliği ölçümlerinde,
– Kişisel verimlilik uygulamalarında,
– AR-GE tezlerinde,
– Bilimsel araştırma projelerinde,
– Askeri birliklerde,
– Sağlık sektöründe,
ve bunun gibi sayabileceğimiz birçok uygulama alanında kullanılabilir.
Sağlık sektöründe termal kameraların kullanılması
2000’li yılların başından itibaren dünyamızda ebola, domuz gribi gibi salgın hastalıkların adını oldukça fazla duymuşuzdur. Bunlardan sonuncusu Corona virüsü 2019 yılının sonunda ortaya çıkmış ve çok sayıda insan kaybına neden olmuş, olmaya da devam ediyor. Hastalığın başlıca belirtilerinden olan yüksek ateş, virüsün vücuda yerleşmesinden belli bir süre sonra ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta algılanabilmesi mümkün olmayan bu salgının yüksek ateş ortaya çıktıktan sonra yayılımının engellenebilmesi için termal kamera kullanılabilir. Corona virüsü tespiti için şuana dek termal kamera kullanan yerler havalimanları, terminaller, alışveriş merkezleri, fabrikalar, hastaneler, bankalar gibi insan kalabalığının fazla olduğu ortamlar olmuştur.
Normal vücut sıcaklığının 36-37 derece aralığında olduğu durumlarda, 38 derecelik bir ateş tespiti hastalığın belirtisi olabilir. Tabii ki Corona dışında birçok hastalığın da belirtisi olan yüksek ateş bize yeterli bilgiyi vermez. Ancak toplumsal alanlarda ateş tespiti hastalık ihtimali için çok önemli bir kriterdir. Ateş tespiti sonrası bir dizi kontrolün yapılması gerekmektedir ki tanı konulabilsin. Kullanılan termal kamera ve birlikte çalıştığı ekipmanları belirli bir mesafe içerisinde bulunan tüm kişilerin anlık vücut sıcaklığını 0,3 °C hata payı ile gösterir, kayıt yapabilir ve alarm üretebilir.
Şu anda ülkemiz ve diğer ülkelerde özel sektör ve kamu kurumlarında kullanılmakta olan bu sistem yüksek doğrulukla çalışıp, virüslü bir kişinin diğer insanlarla aynı ortama girip virüsü bulaştırma riskini önler, bu semptomu taşıyan kişi izole edilip gerçekten de hasta olup olmadığı tıbbi müdahale ile tespit edilebilir. Unutulmamalıdır ki bir hastalığın bulaşmasını önlemek o hastalıkla mücadele etmenin temel kurallarındandır. Bu işlem de birkaç yöntemle yapılabilir, bunlardan bir tanesi olan Termal kamera ile ilgili sorularınız olması durumunda bize her zaman ulaşabilirsiniz. Bu kapsam da hastalığın en kısa zamanda tedavisi bulunup tüm dünyada daha fazla can kaybı olmamasını dileriz. Bilinçli kişiler bilinçli toplumu oluşturur, içinde bulunduğumuz bu süreçte hepimiz daha hassas olmalıyız. Herkese sağlıklı günler dileriz.