Teknoloji sağlığın hizmetinde
Hemşire çağrı sistemi IP teknolojisi ile çalışan ve hasta ile sağlık personeli arasında sesli iletişimi destekleyerek hastanın durumu hakkında ön bilgi alımını sağlayan bir sistemdir.
Hemşire çağrı sistemi hasta odalarından, hastanın ihtiyaçlarını, yardım çağrılarını veya personelin yardım çağrılarını hemşire ünitesine sesli ve ışıklı olarak bildiren ve personelin müdahale performansını kayıt altına alan bir sistemdir. Hemşire çağrı sisteminin amacı hasta veya sağlık personeli arasında bir çağrı, iletişim ve otomasyon altyapısı sağlayarak hastane hizmetlerinin performans ve kalitesini yükseltmektir. Sistem, hasta bakım personelinin her bir hasta durumunu daima kontrol altında bulundurmalarına imkân sağlayan bir dizi buton ve kablosuz sensörden ibaret olup, hastanın güvenlik ve konforunu arttırmaktadır. Hastaların ihtiyaç duyduklarında hasta odalarından, hasta tuvalet ve banyolarından hemşirelere çağrı yapılabilmesine olanak sağlayarak hemşirelere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Hemşire çağrı sistemi IP teknolojisi ile çalışan ve hasta ile sağlık personeli arasında sesli iletişimi destekleyerek hastanın durumu hakkında ön bilgi alımını sağlayan bir sistemdir. Sesli iletişim olmadığı hemşire çağrı sistemlerinde sağlık personeli herhangi bir ön bilgiye sahip olmadığı için önce hasta hakkında şikâyeti görüp tekrar müdahale için gerekli ekipmanları almaya gidecek ve belki de acil bir durum olmasına rağmen gereksiz vakit kaybedecektir. Sesli sistem hem hastanın durumu hakkında ön bilgi almayı hem de hastayı psikolojik olarak rahatlatmayı sağlamaktadır. Hemşire çağrı sistemi oda içerisindeki üniteler, network dağıtım sistemi, server ve yazılım ile hemşire ünitelerinden oluşmaktadır. Oda içerisindeki üniteler, oda kontrol ünitesi, yatak başı ünitesi, hasta el seti, WC/banyo ünitesi ve oda kapı üstü ikaz lambalarıdır. Bunların haricinde personelin hizmet performansını da ölçebilmek için RFID kart okuyucu, bazı mahallerde ihtiyaç olması halinde sadece çağrı(hemşire çağrı ya da mavi kod gibi) sağlayan butonlar kullanılabilir.
“RFID kartlı geçiş sistemi ile entegre çalışabilmektedir.”
Hemşire üniteleri, odalardan ve diğer çağrı ünitelerinden yapılan çağrıların görüldüğü ünitelerdir. Hemşire üniteleri, IP telefon, Wifi telefon, Dect telefon, bilgisayar ve pager olabilir. Hemşire çağrı sistemine belirli bölgelerde veya bir merkezde sınırsız sayıda bilgisayar bağlanabilmektedir. Bilgisayarlar aracılığı ile odalardan yapılan aramalar bölge/kat haritaları/krokileri üzerinde görülebilmektedir. Oda çağrılarının denetimi tarayıcı üzerinden yapılabilmekte, bilgisayara yükleme gerektirmeyen bir yazılım çözümü sunulmaktadır. Odalardan gelen tüm çağrılar tuvalet, duş, el seti olarak kategorilendirilir ve ilgili renkte görsel uyarıda bulunmaktadır. Yazılım farklı kullanıcı profillerine izin vermektedir. Her kullanıcıya kendisine ait şifresi verilebilmektedir. RFID kartlı geçiş sistemi ile entegre çalışabilmektedir. Yetkili kullanıcı yazılım ayarlarından RFID okuyucuları devre dışı bırakabilmektedir. Bir nedenden dolayı yazılım ile bağlantı kopsa dahi hemşire çağrı sistemi oda lokalinde çalışmaya devam etmektedir. Sistem otomatik yedek almaktadır. Rapor ve istatistik oluşturabilme özelliğindedir. IP tabanlı bir sistem olduğu için diğer sistemlerle entegre çalışabilme imkanı vardır. Hastane yönetim sistemi ile entegre çalışabilmektedir.