“T Teknoloji bünyesindeki 1000’i aşan iş ortağı firma ile kendi sektöründe öncü olarak faaliyetine devam ediyor.”
Güvenlik sisteminin kullanıcıları olan güvenlik görevlileri güvenlik sistemi hakkında karar verecek düzeyde bilgiye sahip olmalılar.
2011 yılında kurulan ve elektronik güvenlik sistemleri sektöründe hizmet veren T Teknoloji Bilişim Sanayi Ticaret Ltd. Şti, bünyesindeki 1000’i aşan iş ortağı firma ile kendi sektöründe öncü olarak faaliyetine devam etmektedir. Kurulduğu gün itibariyle dünyanın en saygın Elektronik Güvenlik markalarının distribütörlüğünü üstlenen kuruluşumuz her geçen gün bünyesine yeni markalar katarak büyüme yolunda ilerlemektedir.
Güvenlik Sistemi Kavramları
İnsanlar yıllar boyu kendilerini tehdit eden unsurlara karşı önlem alma ihtiyacı duymuştur. Tehdit insanları, canlıları veya kuruluşları riske sokabilecek eylem ve olaylardır. Risk ise belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı ile bu olaydan ortaya çıkabilecek zarar veya hasarın şiddetinin tahminidir. Risklere karşı önlem almak için kullanılan elektronik güvenlik sistemleri günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Modern bir güvenlik sistemi yapısal olarak elektronik bileşenler dizisi olarak algılama, değerlendirme ve tepki vermek için tasarlanır. Örneğin modern güvenlik sistemi herhangi bir odadaki hareketi algılar, bu hareketin tehdit olup olmadığına karar verir ve karşı tedbirini alır. Burada insan faktörünü de unutmamak gerekir. Bahsedilen modern güvenlik sisteminin akıllı teknolojiler kullandığı varsayılmıştır. Fakat genel anlamda bir güvenlik sisteminin kullanıcıları olan güvenlik görevlileri algılanan hareketin yorumunu yapmak durumundadırlar. Bu yüzden kullanılan güvenlik sistemi hakkında karar verecek düzeyde bilgiye sahip olmalıdırlar. Elektronik teknolojileri ve yazılım teknolojilerinin birlikte kullanılması ile geliştirilen günümüz güvenlik sistemleri daha fonksiyonel bir yapı kazanmıştır. Örneğin yanlış alarmı önlemek için güvenlik sistemlerinin işlemsel kabiliyeti artırılmış, çevre donanımları ile merkezi istasyonun haberleşmesi hızlandırılmış ve bina giriş-çıkışları akıllı kartlarla daha da özellikli hale getirilmiştir. Bugün bile elektronik güvenliğin fonksiyonel alanına uygulanacak bilgi sınırlıdır. Örneğin, kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) içerisinde kameraların, dijital kaydedicilerin, ışıklandırmanın ve birçok haberleşme elemanının matrissel bir organizasyonla bütünleştirildiği bilgisi olmasına rağmen tüm bu bileşenlerin nasıl bir araya getirildiğine dair teknik bir bilgiye sahip olmak zordur. Elektronik güvenlik sistemin nasıl oluşturulduğuyla ilgilenmek yerine hangi ortamda hangi elektronik sisteme ihtiyaç olduğuyla ilgilenmelidir.
Güvenlik sistemlerinin kullanım nedenleri
Bilindiği üzere güvenlik ana unsuru insan ve diğer canlıların haklarını korumak olan önleyici tedbirler zinciridir. Özel güvenlik görevlilerinin öncelikli hedefi suçların önlenmesidir. Güvenlik sistemleri deyince de ses, ısı, ışık, titreşim ya da hareket bilgilerini algılayan elektromekanik cihazlar aklımıza gelmelidir. Özel güvenlik hizmetinden yararlanan kişi ve kuruluşlar karşılaşabilecekleri suç unsurlarının en aza indirilmesini beklerler. Bunun içinde öncelikle faaliyet gösterdikleri binaları ve çevreyi düzenlemeleri gerekir. Bunun için kullanılacak güvenlik cihazlarından uygun olanın belirlenmesinde olası iç ve dış tehditlerle güvenlik açıklarının belirlenmesi ve bunlara karşı risk analizinin yapılması önemli rol oynamaktadır.
Elektronik Alarm Sistemleri
Hırsız Alarm Sistemleri: Elektronik parçaların bir araya gelmesi ile hırsızlık, gasp ve sabotaj olaylarına karşı korunmayı ve yetkisiz giriş anında gerek siren ya da flaşör ile gerekse telefon sesli ya da kısa mesajı ile belirlenen numaralara bilgi vermeyi amaçlayan sistemlerdir.
Yangın Alarm Sistemleri: Herhangi bir teknik sorun, sabotaj ya da dikkatsizlik sonucu çıkabilecek yangına başlangıç aşamasında müdahale etmeyi, bazı durumlarda ise yangına sebep olabilecek kusurları tespit etmeyi ve önlem almayı kolaylaştıran, duman ya da gaz zehirlenmelerine karşı güvenliği sağlayan sistemlerdir.
Yangın alarm sistemleri
Konaklama, toplanma, eğitim, sağlık hizmeti, ticaret, ofis, endüstriyel, depolama, cezaevi, ev gibi amaçlarla kullanılan tüm binalarda, yangına sebep olacak bir aksaklığı veya yangın olayını başlamadan ya da başlangıç aşamasında henüz tehlikeli bir boyuta ulaşmadan önlemeyi amaçlayan sistemlerdir. Yangın alarm sistemleri tüm bina için özel bir projelendirme ile kurulur. Bu projelendirme, mekânın farklı bölgelere (zone) bölünmesi ve gerekli algılayıcının gerekli bölge ya da bölgelere kurulmasını sağlar. Burada dikkat edilecek nokta, tüm bölgelerde aynı cihaza ihtiyaç duyulmamasıdır. Doğalgaz boru hattının geçtiği bölgelerde gaz detektörü kullanılması gerekirken, gaz hattı bulunmayan bölgelerde böyle bir detektörün yerleştirilmesi gereksiz olacaktır. Duman, ısı ve sabit ısı detektörleri de kendilerine ihtiyaç duyulan bölgelere yerleştirilir. Sistem en basit şekilde tarifle, yangını çıkmadan ya da başlangıç aşamasında algılayarak çeşitli detektörlerden gelen bilgileri işleyen bir ana kumanda paneli ve gerektiğinde kullanılmak üzere kumanda paneline bağlı bulunan siren ve flaşörden oluşur. Yangın alarm sistemlerinde önemli olan yangının başlangıç aşamasında veya henüz yangın oluşmadan oluşturabilecek nedeni anlayarak uyarı vermesi ve eğer gerekiyorsa yangın söndürme sistemlerini devreye sokmasıdır. Uyarı yapılmadan geçen her saniye öncelikle insan hayatına ve devamında mala zarar verecektir. Uyarı yapıldıktan sonra ise önemli olan doğru bölgeye müdahale edilmesi gerekliliğidir. Yangın alarm sistemlerinin yangın olayının ya da riskinin bulunduğu bölgeyi doğru göstermesi gereklidir. Yangın alarm sistemleri, bölge bilgisinin alınmasına göre iki farklı kategoride incelenebilir:
- Klasik Yangın Alarm Sistemleri: Sistemde yangın olan ya da yangına sebep olabilecek gaz veya duman çıkışını algılayan detektörün işaret ettiği bölge alarm paneli üzerinde görüntülenir. Bina katlar şeklinde ayrıldıysa, sadece ihbarın geldiği katın bölgesi genellikle panel üzerindeki ledlerle gösterilir.
- Adresli Yangın Alarm Sistemleri: Klasik yangın alarm sistemlerine göre daha gelişmiş olan sistemde, genellikle LCD ekran üzerinde bölge adresi ve sinyal gönderen detektör tipi görüntülenir. Klasik sisteme göre daha kesin şekilde ilk müdahale yapılması sağlanır.
Hırsız alarm sistemleri
Hırsızlık, gasp, sabotaj uyarı ve önleme sistemleri, elektronik alarm sistemleri içerisinde güvenliğimize yönelik en önemli cihazlardan oluşur. Basit anlamda bir alarm sistemi, ev ya da iş yerlerinin içeriden, dışarıdan ya da her iki yönden de korunmasına yöneliktir. Ev ya da işyerine hırsızlık, sabotaj ya da gasp amacı ile girmek isteyen yetkisiz şahıslara mani olmak amacı ile tasarlanmıştır. İyi bir alarm sistemi yetkisiz şahsın içeri girmesine mani olmalı ve aynı zamanda da ışık ya da ses ile çevreyi uyarmalıdır. Sistemin son yıllarda eklenen en önemli özelliği, herhangi bir zorlama ya da yetkisiz giriş durumunda ev ya da iş yeri sahibini, alarm merkezini ya da kolluk kuvvetlerini telefon yardımı ile gerek sesli mesaj gerekse kısa mesaj ile uyarmasıdır. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile hırsız alarm sistemleri, gerekli donanımlara sahipse, internet üzerinden de raporlama yaparak, uzak kullanıcılara bilgi vermektedir. Bu sayede sistemin kurulduğu mekânın durumunu bölge bölge ve tüm algılayıcılardan gelen mesajları anında görme imkânı mevcuttur.