“Türkiye tarihinde ilklere imza attığımız projelerle yer alıyoruz”
“ÖLÇSAN olarak, kurulduğumuz yıldan bu yana günün gerekliliklerini tespit etme ve teknolojideki gelişmelerle çözümler sunma konusunda hiç taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz” diyen ÖLÇSAN TEKNOLOJİ A.Ş. Genel Müdürü Burak SONDAL ile yenilikçi güvenlik çözümlerini konuştuk.
- Firmanız ve sunmuş olduğunuz çözümler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bilişim sektöründe özgün yaklaşımımızla 47 yıldır, günün gerekliliklerini tespit ediyor, teknolojideki gelişmeleri takip ederek çalışmalarımıza yön veriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını uzman kadromuzla doğru tespit ederek, hızlı çözümler üretiyoruz. Güvenlik başlığı altında Geçiş Kontrol Sistemi (GKS) alanında KIMO, STMS ve FalconEYE, Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS) alanında KIMO, Siber Güvenlik alanında EagleEYE, SAA, STMS, Fiziksel Güvenlik (Güvenli, darbeye ve kurşuna karşı üst düzey dayanıklı cam teknolojileri), Çevre Sınır ve Kritik Alt yapı Güvenliği alanında SmartDEF (Sanal Gözlerle ve Lazer çitlerle bina, kampüs, sınır kontrolü) ürünlerimizi sayabiliriz. Günümüzde mevcut teknolojilerle hayatı kolaylaştıran ve yönetimi tek bir merkezden yapmayı sağlayan yönetim platformlarında akıllı şehir yönetimi, akıllı genel aydınlatma yönetimi, Veri Merkezi Erişim Yönetimi (Datacenter) ile ülkemizde ve yakın coğrafyamızda çözümler sağlıyoruz. ÖLÇSAN olarak, kurulduğumuz yıldan bu yana günün gerekliliklerini tespit etme ve teknolojideki gelişmelerle çözümler sunma konusunda hiç taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz. Bu sebeple, Türkiye tarihinde ilklere imza attığımız projelerle yer alıyoruz. Türkiye’nin ilk endüstriyel robotu ile yine bir ilk olan EUREKA projesini 1982 yılında gerçekleştirdik. 1987 yılında ÖLÇSAN-TÜBİTAK-İTÜ iş birliğinde Türkiye’nin ilk ve İTÜ’nün 1 numaralı robot envanteri yapımında katkılar sunduk. Günümüzde Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü Akıllı Şehir stratejisi ve eylem planı olan 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı içinde referans proje olarak yer alan REMOURBAN projesinin paydaşlarından biriyiz. H2020 REMOURBAN projesine, 2015 yılında benimsediğimiz sürdürülebilirlik ilkesi ve taşıdığımız sorumlulukla paydaşlardan biri olarak dahil olduk. Eylem Planı içerisinde dünyada bir örnek olarak sunulan REMOURBAN, akıllı ve güvenli şehirler için çalışmalarını günümüzde halen sürdürüyor. Akıllı şehirlerin sadece elektrikli bisiklet ya da araçtan ibaret olmadığının anlatıldığı proje, “City on CLOUD (CoC)” yönetim platformu ve “Akıllı Genel Aydınlatma Sistem Yönetimi” (AGASY) ile şehirlerde kentsel dönüşüm modelinin yaygınlaşması için kurum, kuruluş ve belediyelerin enerji üretim ve tüketim süreçlerinde hizmet vererek, kampüs ve şehir yönetiminin dijitalleşmesini sağlıyor. Ayrıca, sosyal sorumluluk bilinciyle içinde yer aldığımız sektöre hizmet etmek adına SSB yönetimindeki Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ile Avrupa Biyometri Birliği gibi sektörün önde gelen ulusal ve uluslararası oluşumlarının üyeliğini yürütüyoruz.
ÖLÇSAN TEKNOLOJİ A.Ş.’yi markalaştıran proje ve yatırımlar nelerdir?
ÖLÇSAN, katma değeri yüksek yerli ve milli yazılımlarıyla sektörde farklılık oluşturuyor. K!M markası altında üretilen ürünlerimiz ile ülkemize ve uluslararası pazara teknoloji hizmetleri sağlamaya devam ediyoruz. Fiziksel güvenlik adına sunduğumuz çözümlerle bağımsız donanımlarla entegre çalışabilen yazılımlarımızla yol alıyoruz. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ve kullanımının artmasıyla ortaya çıkan siber saldırılardan korunmak ve engellemek için geliştirdiğimiz çözümlerimiz de mevcuttur. Bütüncül yaklaşımımızla entegre ve kolay yönetilebilir çözümlerimizle daha geniş çaplı veri ve trafiği inceleyerek sistemlerimizi korumaya çalışıyoruz. Çözümlerimizde, önlemek yerine korunmayı ve sorun oluştuğunda çok hızlı fark edip, gerekli düzenlemeleri yapabiliyor olmayı hedefliyoruz. Burada, kullanılan yazılımlarımızın yerli ve milli olması, ülkelerin de kendilerini siber saldırılardan korumak için uğraştıkları bu dönemde önem kazanıyor. Yerli ve milli yazılımda tek olan K!M KIMO, Geçiş Kontrol Sistemi ve Personel Devam Kontrol Sistemi alanlarında, ülkemizde kamu ve özel birçok büyük kurumun sistemlerini projelendirerek hayata geçiriyor. Ülkemizin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500’e göre ilk üç firmanın ikisi ÖLÇSAN çözümlerini kullanıyor ve her iki projede de oldukça kapsamlı güvenlik dereceleri, çoklu vardiya sistemi ile 7/24 yaşayan alanların hizmeti başarı ile devam ediyor.
K!MEagle EYE, tüm Geçiş Kontrol noktalarından başarı ile geçtikten sonra bilgisayarın başına gelen kullanıcıya, yetkileri doğrultusunda bilgiye erişiminin güvenli şekilde sağlanması için tasarlanmış bir yerli yazılımdır. Bilgisayara biyometrik bir unsurla giriş yapıldıktan sonra arkada çalışan yazılım, webcam veya bilgisayarın kamerasından kullanıcıyı izler, doğru yüz ekrana baktıkça kullanıcıya erişim için izin verir. Eğer ekranın başından kalkılırsa ya da tanımlı olmayan başka bir yüz ekrana bakarsa ekran güvenli moda alınarak kapatılır. Bu erişim Geçiş Kontrol Sistemlerinde artık son noktaya gelinip bilgiye erişilme aşamasında kullanılarak GKS ile tam bir bütünlük oluşturan uçtan uca güvenliği sağlar. ÖLÇSAN’ın bir diğer ürünü olan K!MFalconEYE 3D ise Geçiş Kontrolün çok daha güvenli olmasını sağlayan yerleşkeler için tasarlanmıştır. Ürün Hitachi’nin TOFF kamerası ile çalışır, aynı zamanda herhangi bir lokasyona sızma ve kontrolsüz alanların denetimi için kullanılır. Belirlenen alanda TOFF teknolojisi ile oluşan alarmların yazılım üzerinde uyarı vermesiyle üst düzey güvenlik sağlar. Biyometrik tanımlamada Türkiye’nin önde gelen bankalarından iki tanesinin mobil uygulamalarında kullanılan göz tanıma teknolojileri ÖLÇSAN tarafından gerçekleştirilmiştir. Geçiş Kontrol Sistemlerini klasik anlayıştan ileri boyuta taşıyan AR-GE çalışmalarını sürdürerek, K!MEagleEYE ve K!M FalconEYE 3D ürünleri ile Geçiş Kontrol Sistemlerini (GKS) daha da ileri taşıyoruz. Mobil olarak çalışabilme özelliğine sahip yazılımlarımızda, iOS ve Android marketlerden ücretsiz indirilme özelliğine de sahip özel geliştirilen bazı mobil modülleri kullanıcıya kolaylık sağlıyor.
- Proje yaklaşımınız ve projelerin gelecekteki talepleri hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Projelerimizde, çözüm odaklı yol alıyoruz. Müşterinin talebini değerlendikten sonra, onun için en uygun teknolojik alt yapıyla projelendirme yapıyoruz. Projelerimizin sürdürülebilir olması öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu nedenle, projenin yer aldığı coğrafi konum, sahip olduğu fiziksel özellikler ve paydaşları projenin şekillenmesinde rol oynuyor.
- Ülkemizdeki ve dünyadaki güvenlik sektörünü değerlendirir misiniz?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte güvenlik alanında kullanılan yazılım ve donanımlar günden güne farklılıklar gösteriyor. Bunun yanında özellikle fiziksel güvenlikle birlikte siber güvenliğin de önemine fazlasıyla değinildiği günlerden geçiyoruz.
Pandemi ile tüm dünyada online çalışmalar- eğitimler hız kazanıyor. Gelişen teknoloji sayesinde elektronikte ve buna bağlı olarak bilgisayarlardaki gelişmelerle internet kullanımı artıyor. İnternet kullanımın artması, veri trafiğinin büyümesine ve bu da saldırılara- hırsızlığa açık sistemlerin yükselmesine neden oluyor. Bu nedenle, siber güvenlik bireysel kullanıcıların, kurum/kuruluşların ve ülkelerin konuyla ilgili çözümler üretmesi gereken bir süreci de içinde barındırıyor. ÖLÇSAN olarak yerli ve milli çözümlerimizle, siber güvenlik alanında da çalışmalarımıza hız veriyoruz. Yazılımlarımızın yerli olması özellikle siber güvenlikte her milletin kendi adına yapması gereken bir süreç aslında. Özellikle bu alanda farklı menşeli yazılımlara güvenmeniz söz konusu bile olmamalıdır. Bu sebeple, AR-GE çalışmalarımızla bu alanda çalışmalarımıza ara vermeden, hızla devam ediyoruz.
Gelecek yıllara yönelik hedeflerinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Güvenliğin yabancı bir yazılımla yönetilmesiyle bu programın herhangi bir şekilde nasıl bir açık verebileceğinin yönetilmesinin zorluğu görülüyor. Oysa ki ülke menfaati ve çıkarları için yüzde yüz yerli, milli, Türk mühendisleri tarafından yazılmış kaynak kodlarına sahip olunan bir yazılım seçmek doğru olandır. ÖLÇSAN olarak birinci hedefimiz tüm yazılımlarımızı yerli ve milli olarak Türk mühendis kadromuzla hayata geçirmek. Bu hedefimizi şu ana kadar birçok kurum ve kuruluşta çalıştırdığımız ürün ve yazılımlarımızla gerçekleştiriyoruz. Burada yazılım ile donanım arasındaki tüm yolun güvenliği, kriptolaması gibi unsurları da yerli milli algoritmalarla sağlıyoruz. Gerçek zamanlı güvenlik ve müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiğimiz çözümlerimizle hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.