“Sensormatic olarak hedefimiz, müşterilerimizin ‘akıllı önleyici güvenlik çözüm ortağı’ olmak.”
Elektronik güvenlik ve iş zekası entegratörü olarak 1994’ten bu yana sektörde istikrarlı büyümesini sürdüren MOBOTIX Güvenlik Sistemleri firmasının distribütörlüğünü üstlenen / Sensormatic CEO ve Securitas Avrupa Elektronik Güvenlik Başkanı Sayın İsmail Uzelli güvenlik sektörünün değerlendirmesini yaptı.
Firmanızın tarihçesini ve Türkiye pazarındaki yerini anlatır mısınız?
Elektronik güvenlik ve iş zekası entegratörü olarak 1994’ten bu yana sektörde istikrarlı büyümemizi sürdürüyor ve yeni yatırımlarla da geleceğin şirketi olma yolunda çok önemli adımlar atıyoruz. Güvenlik sektöründe 90 yıla yakın tecrübe ve uzmanlığa sahip, dünya lideri Securitas Grubu’nun bünyesinde yer alıyoruz. En büyük amacımız, dünyanın daha güvenli hale gelmesine yardımcı olmak. Bugün itibarıyla 80’e yakın markayı aynı çatı altında toplayan, Türkiye’de güvenlik teknolojileri denince ilk akla gelen ve küresel hedefleri takip eden bir şirketiz. Türkiye genelinde 18 ilde konusunda uzman 300’e yakın çalışanımızla hizmet veriyoruz. Teknoloji ve yetkin insan kaynağı ihtiyacını bir arada karşılıyor, 360 derece güvenlik çözümleri sunuyoruz. Perakende, havacılık, kamu ve adalet alanları, bankacılık ve finans, ticari ve endüstriyel tesisler, enerji, sağlık, eğitim, lojistik, spor, turizm ve otelcilik gibi 12 farklı sektörün ihtiyaç duyduğu güvenliği ve operasyonel verimliliği; teknoloji, insan ve bilgiyi en iyi şekilde birleştirerek sunuyoruz.
BJK Vodafone Park, Türkiye’nin en büyük 20 bankasının 10’u, Sabiha Gökçen ve Adnan Menderes dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışında 38 farklı havalimanı, 30 adalet sarayı, 135 cezaevi ve perakende sektörünün en büyük 100 perakendecisinin yüzde 60’ına hizmet veriyoruz.
“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güvenlik ihtiyacı artmaya devam ediyor. Çünkü tehditler de artıyor. Kentleşmenin hızlanması, lojistik merkezler, veri merkezleri, limanlar gibi hassas nitelendirilebilecek altyapının korunması ihtiyacı, fiziksel bina ve tesislerin yanı sıra hızla gelişmekte olan bilgi teknolojileri alanı, güvenlik sektörünün büyümesini tetikliyor.”
Sektörde faaliyet gösterdiğiniz alanları, çözümlerinizi ve ürünlerinizden bahseder misiniz?
Sensormatic olarak hedefimiz, müşterilerimizin ‘akıllı önleyici güvenlik çözüm ortağı’ olmak. Bunu gerçekleştirmek, teknolojiyi insanla birlikte sunabilmeyi gerektiriyor. İşte biz bunu, Securitas Grubunun sağladığı hizmetlerle tek çatı altında sunabiliyoruz. Güvenlik teknolojileri, güvenlik hizmetleri, kontrol hizmetleri, uzaktan izleme, itfaiye hizmetleri ve danışmanlık olmak üzere 6 ana alanda tanımladığımız hizmetlerimizle akıllı önleyici güvenlik hizmetini sunuyoruz. Bu 6 hizmeti dünyada verebilen tek kuruluşuz.
Genel olarak baktığımızda sunduğumuz çözümler ise; video izleme ve geçiş kontrol çözümleri, temassız biyometrik sistemler, Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS), çevre güvenlik sistemleri, yangın algılama ve alarm çözümleri, elektronik ürün takip çözümleri, kişi sayma sistemleri, RFID ile envanter yönetimi, kablolu ve kablosuz ağ çözümleri gibi yenilikçi ve entegre teknolojilerden oluşuyor.
Müşterilerimizin beklenti ve taleplerine yönelik yazılım ve donanım geliştirmesi yapıyoruz. Bu nedenle pandemi döneminde müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre uyarladığımız ateş, maske ve yoğunluk ölçüm gibi teknolojiler de ürün yelpazemize eklendi.
Türkiye’de güvenlik sektörünün durumunu gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güvenlik ihtiyacı artmaya devam ediyor. Çünkü tehditler de artıyor. Kentleşmenin hızlanması, lojistik merkezler, veri merkezleri, limanlar gibi hassas nitelendirilebilecek altyapının korunması ihtiyacı, fiziksel bina ve tesislerin yanı sıra hızla gelişmekte olan bilgi teknolojileri alanı, güvenlik sektörünün büyümesini tetikliyor. Potansiyel müşteriler, kendi özel istek ve ihtiyaçlarına uygun hizmetler talep ederek, sektörün büyümesini sağlıyor. Türkiye’de sektörün büyümesine yol açan bir diğer etken de elektronik güvenlik teknolojilerinin hızla gelişmesi ve değişmesi. Bu büyümenin önümüzdeki yıllarda teknolojik olarak çok daha büyük boyutlarda olacağını öngörüyoruz.
Sektörümüz her ne kadar son iki yılda duraklamaya girmiş olsa da güvenlik ihtiyacının artışına paralel olarak büyümenin devam edeceğini öngörüyorum. Pandemi sürecinde beklemeye alınan ihtiyaçların yeniden gündeme gelmesiyle sektörümüzün gideceği yol da şekilleniyor. Çalışma düzeni ve yeni lojistik süreçler nedeniyle birçok firmada kurulu sistemlerin revizyonu, yeni düzene adapte edilmesi gereksinimi, bu yıl öne çıkan konuların başında geliyor. Sektörümüzün Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yüzde 6 ila 8 oranında büyümesini devam ettireceğini düşünüyorum. Globalde ise önümüzdeki 4 yıl boyunca dolar bazında yüzde 3,5-4,5 arası büyüme bekliyorum.
2021 değerlendirmeniz ve 2022 beklentiniz nelerdir?
Şirket olarak 2021 yılında da büyümemizi sürdürdük. Dijitalleşme, sürdürülebilirlik, karbon emisyonu azaltımı, çeşitlilik ve kapsayıcılık, bizim için öne çıkan konular arasında yer aldı. Bu alanlarda kendimizi geliştirmeye odaklandık ve eksiklerimizi tamamlamaya devam ettik. 2021 yılında öne çıkan yatırımlarımızdan biri de Tepe Güvenlik’i bünyemize katmamız oldu. Hizmetlerimizi dağınık yapıdaki kurumlarla, küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşturan bu yatırımın büyümemize katkısını, bu yıldan itibaren görmeye başlayacağız.
2022 yılında da teknoloji şirketleri arasında daha üst sıralarda yer almayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin verimliliklerini artıracak çözümlerimizin satış faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Bulut çözümlerindeki yenilikleri, farklı çözüm ve yaklaşımları inceleyeceğiz. Güvenlik teknolojilerinde yönetilen hizmetler alanında öncüyüz. Bu alanda daha fazla müşterimizin güvenlik süreçlerini onlar için yönetmeyi hedefliyoruz.
Hızlı gelişen teknolojiler ve yeni trendler hakkında neler düşünüyorsunuz? Yeni dönemde bizi neler bekliyor?
Hemen her sektörde olduğu gibi güvenlik sektöründe de akıllı teknolojilerin varlığı artıyor. Yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut teknolojisi gibi teknolojiler, elektronik güvenlik sektörünün de vazgeçilmez teknolojileri arasında hızlıca yer almaya başladı. Birkaç yıl öncesine kadar sadece özel segment kameralarda mevcut olan video analiz özelliği, günümüzde neredeyse her seviye kamerada görülmeye başlandı. Yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı bu kameralar, 2022 yılı ve sonrasında proaktif güvenlik sunarak önemli bir işlevi yerine getirecek. Elektronik güvenlik çözümleri alanında büyüyen bir trend de bulut tabanlı çözümler. Küçük işletmelerden kurumsal seviyelere kadar giderek daha fazla işletme, bulut tabanlı güvenlik çözümleri ve hizmetlerinden yararlanmaya yöneliyor. Siber güvenlik de daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Bununla birlikte fiziksel güvenlik ve siber güvenlik arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Bugün artık güvenlik cihazlarınızı ve dijital varlıklarınızı korumak, fiziksel varlıklarınızı korumak kadar önemli. Biz de çözümlerimizi buna göre dizayn etmeye önem veriyoruz.
“2022 yılında da teknoloji şirketleri arasında daha üst sıralarda yer almayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin verimliliklerini artıracak çözümlerimizin satış faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Bulut çözümlerindeki yenilikleri, farklı çözüm ve yaklaşımları inceleyeceğiz.”
Güvenlik sektörü için yükselişe geçecek bir diğer konu da hizmet olarak güvenlik. Güvenlik teknolojilerine ilişkin tüm ihtiyaçları kapsayan hizmet olarak güvenlikte, ürün tedarikinden montaja, 7/24 servisten bakıma, uzaktan alarm izleme merkeziyle alarm müdahaleden raporlamaya kadar tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan çözümler bulunuyor.