Sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde entegre güvenlik sistemleri
Sağlık hizmetlerinin 24 saat süresince tam zamanlı bir şekilde devam etmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının halka açık yerler olması, adli olaylara sık rastlanılması özel olarak hastane güvenlik sistemlerinin önemini artırır.
Genel olarak; Hastanelerde uygulanan elektronik güvenlik sistemleri uygulama açısından en güç alanlardan biri olup, oldukça hassas bir konudur. Güvenlik amacıyla hizmet verilen kişiler; hasta, hasta yakını, ziyaretçiler, doktorlar ve tüm hastane personeli şeklinde sıralanabilir. Tüm bu insanların psikolojik özellikleri, sağlık hizmetlerinin 24 saat süresince tam zamanlı bir şekilde devam etmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının halka açık yerler olması, adli olaylara sık rastlanılması özel olarak hastane güvenlik sistemlerinin önemini artırır.
infoMET Teknoloji olarak; Sağlık sektörü çalışanları ile hasta ihtiyaç ve beklentileri göz önüne alınıp, hasta yakınlarının psikolojisi düşünülüp, kullanımı kolay konforlu elektronik güvenlik sistemleri çözümlerini sağlık kuruluşlarına ve hastanelere sunmaktayız.
Sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde kullanılan yangın algılama, geçiş kontrol, biyometrik sistemler, soygun ihbar ve CCTV sistemleri gibi güvenlik çözümleri, bina yönetim sistemlerine entegre olarak bina içindeki can, mal ve veri güvenliğini en üst düzeyde koruma altına alırken aynı zamanda bina içindeki kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede olmasını sağlamalıdır.
Günümüz sağlık kuruluşları için, işletme içindeki can, mal ve veri güvenliği çok önemli bir konu haline gelmiştir. Sağlık kuruluşları, iç veya dış kaynaklı hırsızlıkları önlemek, çalışanlarını ve hastane varlıklarını korumak amacıyla güvenlik sistemlerine ciddi bütçelerde yatırımlar yapmaktadırlar. Yapılan güvenlik yatırımları içinde soygun ihbar, yangın algılama ve ihbar, CCTV ve geçiş kontrol sistemleri en başta gelenleridir. Tesis edilen güvenlik sistemleri, güvenlik personeline yardımcı olarak tesis güvenliğinin en yüksek düzeyde olmasını sağlamaktadır. Soygun ihbar, yangın algılama ve ihbar, CCTV ve geçiş kontrol sistemleri gibi güvenlik sistemlerinin farklı üreticilerinden satın alınması durumunda; sistemlerin işletme, bakım ve bakım maliyetleri son derece yüksek olabilmektedir. Bütçesel sıkıntıların yanında farklı sistemlerden gelen alarm bilgileri farklı ara yüzler üzerinden izlenmek zorunda olduğundan işletme kolaylığı açısından zorluklar bunun neticesinde güvenlik sistemlerinden gelen alarmlara için geçen algılama ve müdahale süresi uzamaktadır. Müdahale süresinin uzaması da istenmeyen güvenlik zafiyetlerine yol açmaktadır.
Sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde bağımsız tesis edilen güvenlik sistemlerinin esnek bir bina yönetim sistemi altında entegre edilmesi işletme kolaylığı sayesinde hastane içindeki güvenlik düzeyinin en üst seviye çıkarılmasını sağlarken işletme, bakım ve eğitim maliyetlerinin ciddi oranda azalmasına sağlamaktadır.
Hastane bünyesinde tüm güvenlik sistemlerinin entegre bina yönetim sistemi çatısı altında toplanması ile soygun ihbar, yangın ihbar, kapalı devre kamera, geçiş kontrol ve biyometrik sistemlere ait farklı teknolojiler tek bir merkezden yönetilebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.
Soygun İhbar Sistemleri
Soygun ihbar sistemleri, güvenlik sistemleri denildiğinde birçok kişi tarafından en yaygın olarak bilinen ve akla gelen temel güvenlik çözümüdür. Klasik alarm sistemlerinde bir alarm durumu meydana geldiğinde alarmın oluştuğu zaman ve alarmın oluştuğu mekan bilgileri telefon hatları veya günümüzde daha sık kullanılmaya başlayan TCP/IP tabanlı üniteler aracılığıyla internet üzerinden bir alarm kontrol merkezine gönderilmesi sonucunda gerekli görülen hallerde polis, itfaiye veya ambulans gibi mercilerinin olay yerine gönderilmesi prensibiyle çalışmaktadır.
Entegre bina yönetim sistemlerine uygun olarak tasarlanmış bir alarm sisteminde kapsamında hastaneye yetkisiz giriş yapılabilecek kapı, pencere, yangın kapıları, depo, arşiv gibi tüm riskli bölgeler alarm entegrasyonu sayesinde hastane intranet veya extraneti üzerinden izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.
Yapılan entegrasyon sonucu, farklı alarm senaryoları oluşturulabilmektedir ve zaman içinde iş prosedürlerinin değiştirilmesi sonucu farklı ihtiyaçlarının gündeme gelmesi durumunda alarm senaryoları ortaya çıkan yeni taleplere uygun olarak kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
Entegrasyon kapsamında belirli noktalarda bulunan panik butonlarının kullanılması durumunda, geçiş kontrol sisteminde kullanılan tüm giriş-çıkış kapılarının otomatikman devre dışı kalmasına yol açarak şüpheli şahısların bina dışına çıkması engellenebilmektedir.
Sistemde meydana gelen alarmlar bina içinde bulunan güvenlik personeli tarafından belirli bir süre içerisinde algılanıp onaylanmaması durumunda 7/24 saat hizmet veren Alarm Kontrol Merkezi ilgili alarm sinyallerini ulaştırarak polis, itfaiye gibi mercilerinin sağlık kuruluşuna en hızlı bir şekilde gönderilmesini sağlanmaktadır. Entegre bina yönetim sistemi paketi sayesinde ise geçmişe yönelik tüm alarmlar, entegrasyon paketi içinde yer alan diğer sistemlerle senkronize olarak raporlanabilmektedir.
“Soygun ihbar sistemleri, güvenlik sistemleri denildiğinde birçok kişi tarafından en yaygın olarak bilinen ve akla gelen temel güvenlik çözümüdür”
Kapalı Devre Kamera Sistemi (CCTV)
Sağlık kuruluşlarında tesis edilen CCTV sistemleri, bina içindeki can ve mal güvenliğinin sağlanması amacının dışında işletme bünyesindeki iş performansının artmasına ve bunun sonucunda işletme giderlerinin azalmasını sağlamaktadır.
Hastane bünyesinde tesis edilen CCTV sistemleri son yıllarda hasta yakınlarının hastalarını internet üzerinden takip edebilmeleri amacıyla da yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hasta odalarına tesis edilen yüksek performanslı IP kamera görüntüleri, hastanın onayı aldıktan sonra internet üzerinden hasta yakınlarına gerçek zamanlı olarak ulaştırılabilmektedir. Aynı zamanda ameliyathane masaları üzerine yerleştirilen full hd kameralar ile yapılan operasyonlar kayıt altına alınabilmektedir. Bu sayede bu görüntüler tıp fakültelerinde eğitim amaçlı olarak ta kullanılmaktadır. Hastanelerde doğru bir analiz sonucu tesis edilen CCTV sistemleri hastanelerde can ve mal güvenliğini ve işletme verimliliğini arttırmakta ve bunun sonucunda hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetine katkı sağlamaktadır.
RFID ve Geçiş Kontrol Sistemleri
Sağlık kuruluşlarında personel hareketlerinin takibi, belirli bölgelere erişim kısıtlanması, ziyaretçilerinin takibinin ve kontrolünün yapılabilmesi son derece önemli olan bir konudur. Bu amaçla kartlı ve biyometrik tabanlı geçiş kontrol sistemleri entegre bina yönetim paketi ile entegre edilerek tek bir merkezden ve hastane ağı üzerinden herhangi bir noktadan kolaylıkla kontrol edilmesini sağlanabilmektedir.
Son yıllarda hastane uygulamalarında özellikle ameliyathane, laboratuvar gibi kritik noktalara girişlerin kontrolünde iris tanıma sistemleri ön plana çıkmaktadır. Iris tanıma sistemleri temas gerektirmeyen bir geçiş kontrol sistemi teknolojisine sahip olduğu için son derece hijyenik bir çözüm olarak sağlık sektöründe beğeni toplamaktadır. Bu sayede ameliyat öncesi sağlık çalışanları ellerini sterilize ettikten sonra iris tanıma ünitelerine yaklaşık olarak 20-30 cm mesafeden bakarak hiç yere temas etmeden ameliyathaneye girebilmektedir. Hastanelerde bebek karışma ve nadiren de olsa bebek çalma vakaları meydana gelebilir. Yeni doğan her bebeğe bir RFID etiketi takıldığı takdirde bebeklerin hastanedeki konumunu gerçek zamanda görmek mümkün olabilir ve karışma, kaçırılma gibi istenmeyen olayların önüne geçmek daha kolay hale gelebilir. Hastane bünyesinde geçiş kontrol sisteminde akıllı kart teknolojisinin kullanılması durumunda geçiş kontrol sisteminde kullanılan akıllı kartlar hastane bilgisayar ağına güvenli erişimde kullanılabilmektedir.
Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri
Günümüzde bütün güvenlik sistemleri önemli olmasına rağmen sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde yangın güvenliğinin yeri apayrıdır. Yangın ihbar sistemi yasalarla da yapılması gereken zorunlu bir güvenlik sistemidir. Özellikle sağlık kuruluşları ve hastanelerde insanların yoğun bulunması ve binalardaki yangına neden olabilecek nedenlerin artması gibi nedenlerle yangın algılama sistemleri vazgeçilmez duruma gelmiştir. Bir sağlık kuruluşunda kamera sistemi, kartlı geçiş sistemi, acil anons sistemi veya diğer güvenlik sistemleri de elbette ki çok önemli ve uygulanması gerekli sistemler olmasına rağmen yangın algılama (yangın alarm) sistemlerinin yeri her zaman apayrıdır.
Sağlık kuruluşu ve hastane uygulamalarında mutlaka adresli yangın algılama sistemleri uygulanmalıdır. Entegre bina yönetim sistemi aracılığıyla adresli yangın algılama sisteminin grafik ekranı vasıtasıyla noktasal olarak yangın güvenliği açısından 7/24 izlenebilmekte ve gerektiğinde en hızlı bir biçimde boşaltılarak yangında hızlı müdahaleye imkan tanınmakta yangının neden olacağı maddi ve manevi zararlar en aza indirilmektedir.
infoMET Teknoloji Hakkında
infoMET Teknoloji ekipleri, en iyi çözümü sağlamak ve tüm proje boyunca size destek olmak için sahada sizinle birlikte çalışır. Bu ekiplerin amacı, faaliyet alanınızı her gün ve her şekilde büyütmenizde size yardımcı olmaktır. Sağlık kuruluşunuzun ve hastanenizin tüm kullanım ömrü, infoMET Teknoloji tarafından mühendislik, denetimler ve danışma hizmetlerinin yanı sıra tasarım, eğitim, bakım ve güncelleştirmeyi de içeren kapsamlı hizmet çeşitleriyle desteklenir.