Rize-Artvin havalimanı çalışması
Türkiye’nin kuzeydoğusundaki yeni havalimanında yolcuların, çalışanların ve varlıkların korunması
Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Rize ili açıklarında yer almaktadır. Ticari bir havalimanı olup öncelikle Türk Hava Yolları, AnadoluJet ve Pegasus Hava Yolları’na hizmet vermektedir. Havalimanı, Karadeniz’den çıkarılan toprak üzerine inşa edilmiştir. Uçak seyahatleri pandemi öncesi seviyelere döndüğünde, havalimanının yılda yaklaşık iki milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.
Binaların, pistin ve insanların korunması
Tamamen yeni olan havalimanında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün havalimanı güvenliğini sağlayacak, personeli ve yolcuları koruyacak, tüm varlıkları, araçları, ekipmanları veya uçakları izleyecek bir kameralı güvenlik sistemi kurmaya ihtiyacı vardı. Güvenlik sisteminin ayrıca havalimanı büyüdükçe ölçeklenebilecek esnekliğe sahip olması gerekiyordu.
Sistem entegratörü olan Bes Teknoloji CEO’su Mubin Çakmak şöyle açıklıyor: “Yolcuların ve çalışanların güvenliği havalimanı deneyimi için hayati önem taşıyor. Bunun farkında olan RizeArtvin Havalimanı güvenlik ekibi erişim kontrolü, çevre koruması ve anons sistemiyle sorunsuz bir şekilde çalışan kapsamlı ve güvenilir bir kameralı güvenlik çözümü kullanmak istedi.”
Neden Wisenet tercih edildi
Havalimanı binası, 3.000 metrelik pistiyle birlikte 4460 metrekarelik bir alanı kaplamakta. Tüm havalimanlarında olduğu gibi, korunması gereken farklı alanların ölçeği ve çeşitliliği, ihtiyaç duyulan gözetimin karmaşıklığını da artırıyor. Havalimanı güvenlik ekibinin sadece şüpheli davranışları veya izinsiz girişleri izlemesi değil, aynı zamanda bırakılan bagajlar, vandalizm ve ekipman tahrifatı, kayıp çocuklar ve hırsızlık veya diğer suçlardan da haberdar olması zorunludur.
Wisenet kameralar; yön algılama, sanal çizgi, kurcalama işlevleri, Görünme / Kaybolma ve Giriş / Çıkış da dahil olmak üzere ek analiz özellikleri nedeniyle tercih edilmiştir. Bu da operatörlere sahada olup biten her şey hakkında daha fazla bağlamsal farkındalık sağlamaktadır. Wisenet ile havalimanı erişim kontrolü, acil durum anonsları, genel anonslar ve yangın algılama özelliklerinin tümünün video ile entegre edildiği uçtan uca bir kameralı güvenlik sistemi kazanmış oldu. Çakmak sözlerine şöyle devam ediyor: “Günümüzde gelişmiş analizler müdahaleleri iyileştirmek, güvenliği proaktif olarak yönetmek ve olaylara hızlı bir şekilde yanıt vermek için bağlamsal bilgiler eklemenin bir yolu olarak güvenlik ekipleri için daha da önemli hale geliyor. Uyarılar önceden belirlenmiş kurallara göre operatörlere gönderilir, böylece operatörler başka işlerle uğraşırken sistemin her türlü tehdidi sürekli olarak izlediğinden emin olabilirler.”
Bir dizi kameranın kurulumu yapıldı
Çevre ve pist güvenliği için TNO-4050T termal kameralar, havalimanı içinde ve dışında XNV6080R dome kameralar, havalimanı otoparkı içinde XNO-6080R bullet tip kameralar ve terminal binası içinde XNP-6321H PTZ kameralar dahil olmak üzere toplam 710 Wisenet kamera kuruldu.
Milestone XProtect VMS üzerinde çalışan kameralar havalimanının yangın alarmı ve erişim kontrol sistemleri ile entegre durumdadır.
Ana kontrol odası video akışlarını ve diğer bilgileri 7/24 alır ve havalimanı binasının içine yerleştirilen monitörler üzerinden kameralı güvenlik sistemine ek erişim sağlanarak güvenlik ekibinin kontrol odasına dönmek zorunda kalmadan video kayıtlarını görmesi sağlanır.
Havalimanı sahasının dışından başlayarak, her geçiş noktasında, pistte, asansörlerde ve kontuarlarda güvenlik doğrulaması gerektiren çok seviyeli bir güvenlik sistemi oluşturulmuştur. Bu da sınırı aşma analizi (pistin çevresine yerleştirilen kameralar aracılığıyla olası izinsiz girişleri tespit etmede kullanılır) ile birleştiğinde, yetkisiz pist erişimini önleyerek uçuş güvenliğini artırır. Güvenlik sistemi, düşük ışık koşullarında pistte hareket eden insanları tespit eden termal kameralarla desteklenmektedir. Sistem entegratörü olan Bes Teknoloji bir Hanwha Techwin STEP iş ortağı olduğu için sistem 5 yıl garantilidir. Kurulum, Şubat 2021’de başlayıp Haziran 2022’de tamamlanarak 16 ay sürmüştür.