“Radar cihazımız, frekans modülasyonlu sürekli dalga yayılımı teknolojisine sahiptir”
Kritik bölgelerin güvenliğinde, radar teknolojileri, tespit ve teşhis sistemlerinin önemini EFIKS BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. Elektrik Mühendisi Deniz ÖZKOÇ ile konuştuk.
Kritik bölgelerin güvenliği için geliştirdiğiniz sistemi anlatır mısınız?
Kritik tesislerde koruma ve güvenliğin üst düzeyde tutulmasını temin etmek amacıyla, güvenlik ihlali olayları karşısında farklı algılama teknolojilerinin bir arada kullanıldığı bir güvenlik çemberi sistemi oluşturulması gerekmektedir. Sistem; olay oluşmadan hazırlık yapabilen, teşebbüsü anında engelleyen ve çıktığı anda haber veren hassas ve akıllı algılama mekanizmalarına sahip, uyarıcı, önleyici bileşenlerden oluşmalıdır. Sistemimiz, korunacak bölgeye içeriden ve dışarıdan gelebilecek saldırıları öncesinde algılayabilen radar ve diğer güvenlik ekipmanlarından oluşmaktadır. Oluşabilecek fiziki ihlaller, radar tarafından otomatik tespit edilir. Amaç, tesise yetkisiz girişlerin tespiti ve girişimlerin engellenmesidir. Radardan gelen sinyal ile birlikte hedefe yönelen kamera görüntülerinin alınması ve ayrıca istendiğinde ilgili yerlere iletilmesi sağlanır. Sistem modüler mimarisi sayesinde, diğer güvenlik ve kontrol sistemlerine kolayca bağlanabilir.
Radar sisteminizin özellikleri nelerdir?
Radar cihazımız, frekans modülasyonlu sürekli dalga yayılımı teknolojisine sahiptir. Çevre güvenliği için tasarlanmış bir aradadır. Farklı iklim ve ortam şartlarında performansı değişmez, bu nedenle yanlış alarmlar yok denecek kadar azdır. Radarın montajı belli bir yüksekliğe yapılır. Her yöne 200 m menziliyle 360 derece kapsama alanındaki hareketleri tespit eder. Tespit yapıldığında, radar otomatik olarak hedef bölgeyi görüntülemek ve yerel kayıt cihazlarına veya uzaktan kumanda merkezlerine alarm göndermek için bir PTZ kamera ile entegre çalışır. Varlık bir güvenlik tehdidi olarak kabul edilirse siren, aydınlatma veya benzeri uyarıcı sistemler devreye girer. Sistemin saldırı noktasını ve hızını belirleme hassasiyeti, kişi tespiti, araç tespiti için ayarlanabilir. Alarm durumları, otomatik olarak e-harita ekranında kullanıcı karşısına düşerek sürekli monitör izlemeyi gerektirmez.
RADAR nasıl çalışır?
RADAR, Radyo Algılama ve Menzil (Radio Detection And Ranging) anlamına gelir. Nesneleri algılamak ve aralıkları ölçmek için radyo dalgalarını kullanır. Çok yüksek frekanslı radyo dalgalarına ise mikrodalga denir. Radarın temel prensibi bir mikrodalga sinyalini iletmek ve görüş alanındaki nesnelerden yansıyan “eko” sinyallerini ölçmektir. Radar sinyalleri sabit bir hızda hareket eder, böylece sinyal iletimi ve alımı arasındaki süre nesneden menzilin ölçülmesine izin verir. Büyük nesneler tipik olarak küçük nesnelerden daha fazla sinyal yansıtır, böylece radar nesnenin boyutunu tahmin edebilir. Radarın hareket ettirilebilen dar bir görüş alanı varsa, radar yankı yansımasının görüldüğü yönü göstererek algılanan nesnenin yönünü ölçebilir. Tüm nesneler mikrodalgaları yansıtır, bu nedenle başarılı bir radar, arka plan ortamından gerçek hedefleri filtrelemek için çeşitli sinyal işleme teknikleri kullanır.
İnsan sağlığına olumsuz bir etkisi var mıdır?
İnsan sağlığına etkisi yoktur. Mikrodalgalar ve radyo dalgaları iyonize olmayan, güvenli radyasyondur. Bu, nükleer kaynaklardan gelen tehlikeli iyonlaştırıcı radyasyondan tamamen farklıdır. Tipik bir ev tipi mikrodalga fırın, yiyecekleri ısıtmak için 1000W yayar. Ekipmanımız sadece 0,10W yayar, bu yüzden 10.000 kat daha düşüktür ve insan maruziyeti için güvenlidir.
Radar sistemlerinin oldukça pahalı sistemler olduğu bilinmektedir. Güvenlik sistemlerinde kamera yerine radar kullanımı tercih edilir mi?
Kamera tabanlı güvenlik sistemlerinde bir alanın korunması için çok sayıda kamera kullanılmaktadır. Kamera sayısının çok olması nedeniyle kablolama, kayıt platformları ve çeşitli yardımcı ekipmanların maliyeti de proje bütçelerine eklenmektedir. Radar sistemleri kamera kullanımına olan ihtiyacı azaltacağından daha az kurulum ve bakım maliyeti sağlayarak yatırımını daha kısa sürede amorti eder. Radar kullanımı, güvenlik personellerinin çok sayıda kamerayı izleme zorluğunu da ortadan kaldırarak güvenlik izleme merkezlerinde kolaylık ve katma değer sağlar. Kamera sistemlerinde bir diğer önemli konu da aydınlatmadır. Profesyonel ve oldukça maliyetli kameralar kullanılmadığı takdirde kameralardan daha iyi bir görüntü elde etmek için ortamın aydınlatılması gerekir. Aydınlatma bir maliyet olduğu kadar aynı zamanda güvenlik açığıdır. Korunacak bölgenin aydınlatılması dışarıdan gözlenmesini kolaylaştırır. Radar sistemlerinin çalışması için ortam aydınlatmasına gerek yoktur, sıfır ışıkta çalışır. Bu da hem maliyeti azaltacak bir kalemdir hem de üst düzey güvenlik sağlanır.
Özellikle kritik tesislerin güvenliğinde konuyu sadece maliyet açısından değerlendirmek doğru bir yaklaşım değildir. Radar sistemlerinin konvansiyonel sistemlere göre avantajlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Radar sistemleri her türlü hava koşulunda çalışabilir. Sis, yağmur, nem, ortam sıcaklığı veya herhangi bir ısı kaynağından etkilenmez. Radar; hareket, hız, yön, mesafe ve açı tespiti yapabilir ki bunlar kamera sistemlerinden elde edilebilecek bilgiler değildir. Bu veriler sayesinde güvenlik ihlali öncesinde önlem alınabilir.
Dünyada farklı teknolojilerle geliştirilmiş, geniş bir fiyat aralığında birçok radar markası bulunmaktadır. Bir radarın fiyat performans değerlendirmesi parametreler arasındaki optimizasyona dayanır. Farklı üreticilerin farklı radarlarını karşılaştırırken, tasarımda hangi özelliklerin öne çıktığına ve amaçlanan uygulama ile uyumlu olup olmadığını dikkate almak önemlidir.
Son olarak 2021 yılı için beklentileriniz nelerdir?
2020 yılı pandemi nedeniyle çoğu sektörde daha önceki yıllara göre durağan geçmesine rağmen güvenlik sektörü büyük ölçüde hedeflerini tutturmuş ve bu zor dönemden az hasarla çıkmayı başarmıştır. Biz bu süreci yeni ürün ve çözümler geliştirmek için bir fırsata dönüştürmeye çalıştık. Radar tabanlı güvenlik sistemini çözümlerimiz arasına kattık. Sistemi tanıtmaya başlamamızla birlikte gelen talep gün geçtikte artıyor. EFİKS olarak 15 yıldır güvenlik sektöründe yer alıyoruz. Bu süre zarfında müşterilerimize son teknoloji çözümleri üretmeye ve bu standardı ülkemize kazandırmaya çalıştık. Geliştirdiğimiz sistemler ve yer aldığımız projelerde her zaman katma değerli işler yapmayı hedefledik ve bunu gerçekleştirdik. 2021 yılında, entegre güvenlik sistemleri çözümlerimiz arasında bulunan radar tabanlı güvenlik sisteminin özellikle kritik tesislerde kullanımının artacağını öngörüyoruz. Dünyadaki gelişmeleri ve yeni teknolojileri sürekli takip ederek kendimizi geliştirmeyi sürdüreceğiz.
Related Post
Submit a Review