Okul güvenliği okul yolunda başlar
Okul servislerinin tüm ulaşım güzergahı boyunca izlenebilir olması, anlık olarak erişim ve istenilen zamanda raporlamaları hem firmalar, hem okul yönetimi hem de veliler için şeffaf bilgi akışı ile güven verici niteliktedir.
Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelindeki ülkelerde okullar kapalı olduğu için halen 1 milyarı aşkın sayıda çocuk okula gidemiyor. Bununla birlikte 70’i aşkın ülke, okulların yeniden açılmasına yönelik planlarını duyurdu ve son dönemde, Haziran ayı itibariyle yüz milyonlarca çocuk okullarına dönmeye başlamıştır. Gerek eğitim çalışanları gerek öğrenci velileri için okullarda alınacak tedbirler de önemini arttırmıştır. Kampüs ve bina içi güvenlik önlemleri yanında sağlıkla okula dönüş için pandemi ve hijyen tedbirleri de tüm eğitim sektörünün önceliklerinden olmuştur.
Bir eğitim kurumunun ihtiyaç duyduğu güvenlik ve sağlık tedbirleri 4 ana başlıkta toplanabilir.
- Kampüs güvenliği
- Kampüs sınır güvenliği
- Öğrenci/ ziyaretçi yönetimi
- Araç giriş/ çıkış kontrolleri
- Kampüs içi alan güvenliği
- Bina iç güvenliği
- Bina giriş kontrolleri
- Sınıf, kütüphane, yurt, yemekhane güvenlikleri
- Pandemi ve hijyen tedbirleri
- Vücut ısı ölçüm ve takibi
- Yoğunluk, sosyal mesafe
- Temassız kapılar
- Eğitim verimliliği
- Devamsızlık Takibi
- Güvenli içerik paylaşımı
- Kişi vücut ısı takibi
- Öğrenci başarı analizleri
Bu önlemler içerisinde ilk adım okul servis güvenlikleridir. Okul servislerinin tüm ulaşım güzergahı boyunca izlenebilir olması, anlık olarak erişim ve istenilen zamanda raporlamaları hem firmalar, hem okul yönetimi hem de veliler için şeffaf bilgi akışı ile güven verici niteliktedir. Basit ifadeyle araç takip sistemi olarak adlandırılmakla birlikte sunduğumuz yazılımlarla tek bir merkezi platformdan izlenerek akıllı analiz ve raporlamalar yapılabilmektedir.
Bu yazılım;
- GPS ile lokasyon takibi
- Sürücü davranış analizi
- Video gözetim
- Alarm yönetimi
- Kullanım raporlama imkanı sunmaktadır.
Anlık olarak servis aracının takibi, güzargah üzerinde yaşanabilecek aksilikler, kaza, yoğun trafik bilgilerine ulaşarak herhangi gecikme durumunun sebebi hakkında bilgi vermektedir.
Araç içi kamera ve sensörler ile sürücü izlenebilmekte, trafik kurallarına uyum ya da ihlali tespit edilebilmektedir.
Yine araç içi izleme ile öğrencilerin durumu, serviste olup olmadığı kontrol edilebilmektedir.
G4S Risk Operasyon Merkezi tarafından 7/24 İzleme yapılabilmekte ve oluşabilecek kaza, arıza, sürücü davranışlarında hata ve benzeri olumsuz hallerde anında araca bağlanabilmekte ve ihtiyaç halinde ilgili birimler yönlendirilebilmektedir.
Risk operasyon merkezinin izleme yaparak araçla iletişim haline geçebilmesi güvenli araç çözümümüzü standart araç takip sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerdendir. Avrupa’da her yıl 35.000 kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetmekte, kazaların ise %95’i sürücü hatası nedeniyle gerçekleşmektedir. İstatistiklere göre acil numaraları arama ortalama süresi 8 dakika ve acil numaralara gelen sahte aramaların oranı % 90’dır.
G4S SafeCar güvenli araç çözümü sahip olduğu G Sensör ile hassas ve doğru alarm üretmekte, oluşan sinyal tam lokasyon bilgisini de ekleyerek Risk Operasyon Merkezi’ne (ROM) iletilmektedir. Saniyeler içinde araçla canlı bağlantıya geçilerek durum bilgisi alınmakta ve ilgili acil birimler (ambulans, polis, itfaiye) derhal bilgilendirilerek olay yerine yönlendirilmektedir. Cihaz üzerinde bulunan buton sayesinde kaza harici lastik patlaması, motor arızası, akaryakıt bitmesi vb. durumlarda da sürücü, buton yardımıyla Risk Operasyon Merkezi’ne her an bağlanabilmektedir. Kaza anında G sensör ile oluşan alarmın Risk Operasyon Merkezi’ne düşmesi ve otomatik olarak araca sesli bağlantı yapılabilmesi, daha önce başarılı bir şekilde yönetilmiş gerçek vakamızda kazazedelerin şoka girerek bilinç kaybı yaşamasının da önüne geçmiştir. Çözümümüz ile ambulansın olay yerine ulaşma süresini %50 kısaltmak, ölüm/yaralanma ve maddi hasarları azaltmak öncelikli hedeflerimiz olmakla birlikte yazılımın sunduğu avantajlardan biri de takip ve raporlama kabiliyeti ile kaza yapma riski yüksek sürücüleri önceden tespit ederek bireysel kullanımların yanında firmaların filo yönetimlerini de daha etkin hale getirmektir.