Mağaza güvenliği
Perakende güvenlik sistemi, çalışanların, müşterilerin, mağazanın ve malların korunması için yardımcı olmaktadır. Hırsızların ve terör amaçlı saldırıların önlenmesi ve yakalanması için kullanılmaktadır.
Perakende güvenlik sistemleri, işletmenin fiziki alanının koşullarına ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Birden çok girişi, ödeme noktası ve katı olan bir işletmenin güvenlik ihtiyaçları ile tek girişi ve kasası olan işletmenin ihtiyaçları farklı olmaktadır. İzleme sistemleri ile izinsiz girişleri, hırsızlıkları haber veren alarmlar üretilmektedir. Hatta bunları akıllı cihazlarda kullanmanıza da fırsat sunmaktadır. Geçiş Kontrol Sistemleri, Video Yönetim ve Analiz Sistemleri, Yangın ve Alarm Sistemleri, Sesli ve Görüntülü Anons ve Yönlendirme Sistemleri ile Bina Yönetim Sistemleri kullanılan sistemlerden bazılarıdır.
Mağazalarda çalışanların, müşterilerin ve malların güvende tutulması için; X-Ray cihazları, video yönetim sistemleri ve kameraların kullanımı, kişi ve envanter takip sistemleri ve kapılar için geçiş kontrol sistemleri gibi farklı güvenlik önlemleri uygulanmaktadır. Bazı mağazalar ayrıca güvenlik personeli de istihdam etmektedirler. X-RAY cihazları, bomba/patlayıcı silah gibi tehditli öğeleri üzerinde taşıyan kişilerin tespitini yapmaktadır. Tehdit unsuru oluşturabilecek kişilerin mağazaya girişi kontrol edilmektedir.
Hırsızlığı önlemek için kurulan alarm sistemleri caydırıcı olabilmektedir. Alarm sistemleri sadece mağazayı değil, aynı zamanda çalışanları da korumaktadır.
Personele karşı şiddete teşebbüs eden bir durum olduğunda panik düğmesi veya acil durum müdahaleleri ile personelin kendisini güvende hissetmesine yardımcı olmaktadır.
“Geçiş kontrol sistemi gereksinimi, insanlığın gelişmesi ile birlikte önemli alanlara, doğru ve yetkili kişilerin geçişlerini kontrol etmek, bu geçişleri yapan herkesi kayıt altında tutmak ve bu kayıtlarla güvenliği sağlamak amacı ile ortaya çıkmıştır.”
Geçiş kontrol sistemi gereksinimi, insanlığın gelişmesi ile birlikte önemli alanlara, doğru ve yetkili kişilerin geçişlerini kontrol etmek, bu geçişleri yapan herkesi kayıt altında tutmak ve bu kayıtlarla güvenliği sağlamak amacı ile ortaya çıkmıştır. Çalışılan alanlarda yetkisiz ve izinsiz girişçıkışlar olumsuz sonuçlar vereceği için teknolojinin, biyometrinin ve fiziksel güvenlik süreç yönetiminin genel olarak ilgilendiği; doğrulama ve/veya kimlik tespiti için güvenliği üst düzeye çıkaran sistemler ve ekipmanlar kullanılmaktadır. Geçiş kontrol sistemlerinde önemli unsur arka planda çalıştırmış olduğunuz yazılımdır. Uçtaki donanımlardan bağımsız işin temelinde bütün sistemi çalıştıran ve anlamlandıran, kullandığınız yazılım olmaktadır. Geçişleri kontrol eden ve yönetimini sağlayan platform KIMO (Geçiş Kontrol ve Personel Devam Kontrol Sistemi Yazılımı), ÖLÇSAN’ın marka bağımsız çalışan, birden fazla üreticinin değişik teknolojilerinin aynı anda kullanılabildiği yerli ve milli yazılımıdır. Geçiş Kontrol Sistemleri, alanlar arasında geçişi denetleyen, yetkisiz geçişleri engelleyen, yetkili geçişlere izin veren ve tüm bu süreci kayıt altına alarak, raporlama fırsatı sunan KIMO platformu tarafından yönetilmektedir. Tüm bunların yanında, KIMO geçiş kontrollerinin gerçekleştirildiği alanlar içinde yangın sistemleriyle entegre çalışarak, yangın zamanlarında tahliyelerin hızlı olmasını olanaklı kılmaktadır. Yangın anındaki kapıların otomatik açılımı, panikle kaçan personelin hızlı tahliyesini sağlamaktadır. Böylece panik anında, geçiş kapılarında birikme, yığılma gibi sorunlar ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, tahliye olan personeller el terminali ile tanımlanabilmekte, eksik olanlar bulunabilmektedir.
Entegre Güvenlik
Yönetim Sistemi ÖLÇSAN, Entegre Tehdit Yönetim Sistemi platformu STMS ile mağazaların güvenlik açısından komuta ve kontrolünü gerçekleştirmektedir. STMS, entegre çalıştığı video yönetim sistemi ile tüm kameraları tek merkezden yönetmekte, kayıtları yapmaktadır. Kullanımı kolay ve yapay zekâ destekli platformu aracılığıyla şüpheli ses, ısı, hareket algıladığında alarm ve bildiri üretmektedir. Güvenlik operatörlerine ve ilgili yönetime, mağazanın güvenlik durumu hakkında gerçek zamanlı durumsal farkındalık sağlamaktadır. STMS’e entegre çalışan Video Yönetim ve Analiz Sistemleri ile gerçek zamanlı olarak; insan sayma, kişi tespit/ takip, yüz tanıma, yüz saklama tespiti, izinsiz geçiş takibi, kuyruk /bekleme sırası analizi, sıcaklık analizi, obje tanım/bulma/takip etme ve diğer birçok başlıkta arama ve vaka yönetimi yapılmaktadır.
Kuyruk/bekleme sırası analizi sayesinde özellikle pandemi ile dikkat çekilen mağazada olması gereken kişi sayısını, bekleyen kişinin yaklaşık ne kadar süre sonra mağazaya giriş yapabileceğini bildirmektedir. Obje tanıma ve takip etme sistemi ile mağazada sergilenen değerli malın takibi ve yer değişikliği sistem tarafından analiz edilmektedir. Anormal bir durum tespit edildiğinde alarm üretmektedir. Bunun yanında mağazadaki tanımlanan objelerin dışında farklı bir objenin alanda bırakılmış olması şüpheli paket tanımıyla alarm üretmekte ve sistem aracılığıyla ilgili kişilere bildirilmektedir.
“Kuyruk/bekleme sırası analizi sayesinde özellikle pandemi ile dikkat çekilen mağazada olması gereken kişi sayısını, bekleyen kişinin yaklaşık ne kadar süre sonra mağazaya giriş yapabileceğini bildirmektedir.”
Siber ve fiziksel güvenlik katmanlarından oluşan STMS, güvenlik operatörlerine her bir operatörün rolüne göre uyarlanmış fonksiyonlara erişimle, alanların güvenlik durumunun bütünleşik bir görünümünü sunmaktadır. Kişisel verilerin kullanıldığı mağazalarda siber güvenlik te fiziksel güvenlik kadar önemli görülmektedir. ÖLÇSAN siber güvenlik alanında; organizasyona ve kişilere ait verilerin, sanal ortamda bulunan risklere karşı korunması; güvenilir şekilde erişilebilirliklerinin sağlanması ve sürdürülebilir bir yapıda olması için hizmet vermektedir.
Related Post
Submit a Review