Lojistik merkezleri G4S ile güvende
İhracat altyapısını gerliştirmek üzere harekete geçen Türkiye’de lojistik merkezleri önem kazanmaya devam ediyor. G4S sunduğu entegre çözümlerle lojistik alanındaki işleyişin güvenli hale gelmesi için çalışırken güvenlik ve lojistik sektörlerinin hizmet ve operasyonel kalitesi karşılıklı olarak artıyor. G4S Pazarlama Müdürü Ebru Çil bizlere G4S’nin lojistik sektörüne yaklaşımını ve bu alandaki çalışmalarını anlattı.
Entegre güvenlik sunan küresel bir firma olarak G4S, lojistik sektörünü nasıl gözlemliyor?
Lojistik; 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle birlikte çok daha büyüyeceği öngörülen, Türkiye’nin en önemli sektörlerindendir. Ülkemizin kendi lojistik potansiyeli ile birlikte; merkezinde olduğu bölgenin potansiyeli ve değişen ticari dinamikler doğrultusunda yurtiçi ve uluslararası operasyonel ve ticari hacminin büyüklüğü açıkça görülmektedir.
Türkiye’de lojistik sektöründeki gelişmelerin güvenlik sektörüne katkısı nedir?
Türkiye, 1 trilyon dolarlık ihracat altyapısını kurmak için lojistik merkezleri projesini de uygulamaya aldıktan sonra planlanan 25 lojistik merkezinden 9’u işletme faaliyetlerine başladı. 2019 yılında bu 9 lojistik merkezinden yaklaşık 1.7 milyon ton yük taşındığını açıkladı.
Lojistik merkezlerin tamamının faaliyete geçmesiyle Türk lojistik sektörüne yıllık yaklaşık 35.6 milyon ton ilave taşıma imkânı kazandırılacak. Ayrıca 12.8 milyon metrekare açık alan, stok alanı, konteyner, stok ve elleçleme sahası da kazandırılmış olacak. Sunduğumuz entegre güvenlik ile gerek depoların gerekse transferlerin güvenliğini sağlamaktayız. Her iki sektör de teknolojik gelişmelerin ışığında ilerleyen yapıda olduğundan lojistik sektöründeki gelişmeler bize ilham verirken, geliştirdiğimiz yeni güvenlik çözümleriyle G4S olarak biz de lojistik sektörüne destek vermeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda aramızda oluşan sinerji ile operasyonel kalitemiz karşılıklı olarak artış gösteriyor.
Sektör için G4S’nin sunduğu entegre güvenlik hakkında bilgi verir misiniz?
Pandemi sonrası e ticaretin, şehir içi ve yurtiçi lojistiğin yüksek oranda artması depo ve üretim alanlarından son kullanıcıya direkt ulaştırılan ürünlerde kayıp önleme hususunun ön plana çıkmasını tetikledi. Lojistik depolarının çevre ve depo içi güvenlik kameralarıyla 7/24 uzaktan izlenmesi dışında aslında depolardaki ziyaretçi ve trafik yönetiminin sektör içindeki en önemli sorunlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu hususta ziyaretçi ve trafik yönetimini en verimli şekilde sağlayan yazılımları üretiyor ve yönetiyoruz. Teknoloji destekli entegre güvenlik tasarımlarımız oldukça geniş alanlar üzerine kurulu lojistik depolarında insansız depo güvenliğini de mümkün kılmaktadır. Özel güvenlik ekiplerimizin sürekli devriye atmasının imkansız olduğu ya da riskli alanların sürekli değiştiği açık arazierde mobil güvenlik çözümlerimizi bölgeye uyarlıyoruz. Taşınabilir görüntüleme ve alarm sistemimiz G4S @View ve gece ve gündüz kameraları entegre ederek sürekli devriye sağladığımız Drone lu Güvenlik Hizmetlerimiz ile değişken depolama alanlarının kontrol altında olmasını sağlıyoruz. Görüntü destekli alarm sistemleri ile hatalı alarmların önüne geçerek verimli bir koruma planı oluşturuyoruz. Intercom sistemleri entegre bariyer çözümleri ile birden fazla giriş-çıkışın olduğu depolarda tüm kapıları insansız olarak uzaktan yönetebiliyoruz. Depolama alanları ile birlikte sevkiyat güvenliği için çözümlerimiz klasik araç takip sistemlerinin çok daha ötesinde avantajlar sağlıyor. Taşınan ürün türüne göre ilave edilecek ek sensörlerle ürünün güvenliğinin yanı sıra herhangi bir kaza anında Risk Operasyon Merkezimize otomatik alarm düşmesini sağlayan cihaz üzerindeki G Sensörle sürücü güvenliğini de sağlıyoruz. Üzerindeki panik butonu ile Risk Operasyon Merkezimiz ile doğrudan sesli iletişime geçebilen sürücüler karşılaştıkları güvenlik problemini merkezimizle eş zamanlı olarak paylaşabiliyor.
Lojistik sektörünün tabi olduğu standartları nasıl takip ediyorsunuz?
G4S olarak uluslar arası bilgi birikimimizi hizmet verdiğimiz tüm ülkelerde hayata geçirmek için oluşturduğumuz G4S Akademi ile sektörel uzmanlaşma odağımızı geliştirmekteyiz. Lojistik sektörü uzmanlarımız da bu sektörün tabi olduğu tüm standart ve regülasyonları takip etmekte mevzuatlara uyumlu entegre güvenlik tasarlamaktadır. ISO 28000, TAPA (Transported Assed Protection Assoation), C-TPAT (Custom-Trade Partnership Aganist Terrorism),YYS (Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü) çatı standartları ile lojistik sektörü için düzenlenen mevzuatlar sektör firmaları için sunduğumuz entegre güvenlik tasarımlarımızda bize de yön belirleyici olmaktadır.
Lojistik sektörü için bilgi birikiminiz ve çözümlerinizi paydaşlarınızla nasıl paylaşıyorsunuz?
Küresel ve yerel tecrübelerimizle oluşan uzmanlıklarımıza göre odak sektörlerimiz için düzenlediğimiz online konferanslarda tüm paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Daha önce Gıda ve Enerji sektörleri için gerçekleştirdiğimiz bu konferansın 3’üncüsü Lojistik Sektörü için olacak. Bu webinarda G4S için Orta ve Güney Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Nakit Güvenliği, Tedarik Zinciri Güvenliği ve Çevre Projeleri gibi çeşitli faaliyetleri yöneten, G4S’de 17 yıllık görevi sırasında, depolama ve nakliye/ dağıtım dahil olmak üzere çoğunlukla Yüksek Değerli Kargo Tedarik Zincirinden sorumlu olmuş, ekibiyle birlikte, bu alanda birçok ödülle tanınan, bir otorite olarak kabul edilen,aynı zamanda bir TAPA EMEA eğitmeni ve denetçisi olan Yönetim Kurulu Üyelerimizden Panogiotis Laimos da TAPA Standartları ve Sertifika Alınması konusunda değerli bilgilerini paylaşıyor olacak. Sektörün önde gelen isimleri ile G4S’den sektör uzmanlarını bir araya getirdiğimiz konferans boyunca, pandemi ile sürekliliğinin önemini çok daha fazla hissettiğimiz lojistik sektörünün verimliliğini artıracak uygulamaları, mevcut güvenlik risklerini ve bunları minimize etmek için atılacak adımları konuşacağız.