Kabloların işlevi ve önemi
CCTV için doğru kabloyu seçmek görüntü kalitesi açısından hayati öneme sahip olmasına rağmen değeri en az anlaşılan kısımdır.
Kabloların işlevi görüntü sinyalini kameradan monitöre taşımaktır. İletim aracının seçimi mesafe, ortam, maliyet ve tesis yerleşimi gibi faktörlere bağlıdır. Günümüzde uygulanmakta olan görüntü iletim araçlarından bazıları arasında şunlar sayılabilir:
- Koaksiyel kablo ile görüntü sinyali taşıma
- Fiber Optik Kablo ile görüntü nakli
- Telefon Hattı ile uzaktan izleme
- Mikrodalga ile görüntü aktarımı
- Kızıl Ötesi Lazer ile görüntü aktarımı
- Radyo Frekansı görüntü nakli
CCTV için doğru kabloyu seçmek görüntü kalitesi açısından hayati öneme sahip olmasına rağmen değeri en az anlaşılan kısımdır. En iyi donanımlar kullanılmasına karşın yanlış kablo seçimi yapıldıysa veya kalitesiz kablo kullanıldıysa sistem hiçbir zaman gerçek kapasitesinde çalışmayacaktır.
CCTV sistemlerinde kablo seçerken aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.Sesli sistemlerde 1+2+2 CCTV kablo kullanılmalıdır. Uzun mesafeli kablo kullanımlarında gerilim düşümü nedeniyle kamera beslemeleri CCTV kameranın yakınlarından bir yerden yapılmalıdır.
Kablo döşenirken elektrik kabloları, elektrik motorları vb gibi elektriksel bozucu etkilerden en az 30 cm uzaktan geçirilmelidir.
Gemi, uçak, araba, benzinlik, gaz dolum tesisi gibi yerlerde halogenfree kablo kullanılmalıdır. Dış ortam için muhafazalı kablo kullanılmalı, normal cctv kablo kullanılıyorsa kesinlikle güneş ışığı ve dış etkilerden korumak için spiral boru içinden geçirilmelidir.
Koaksiyel Kablo
Koaksiyel kablo elektromanyetik kirliliğin yoğun olduğu ortamlarda düşük güçte sinyalleri iletmek için geliştirilmiş bir kablodur. Ses ve video iletiminde kullanılır. CCTV video sinyalleri tüm dünyada yaygın olarak koaksiyel kablolarla iletilir. Koaksiyel kablolar tüm video frekans aralığını minimum bozulma ve zayıflama ile iletebilmek için dizayn edilmiştir. Bu yüzden CCTV uygulamaları için vazgeçilmezdirler. Bununla beraber yanlış koaksiyel seçimi sinyali zayıflatır ve dışarıdan gelecek elektromanyetik etkilerin video sinyalini bozmasına neden olur, bu bozulmalar neticesinde kalitesiz bir görüntü alınmış olur.
Buradaki metal örgü ilk amacı düşük dirençli bir toprak yolu oluşturmak, ikinci amacı ise video sinyalini etkileyecek dış bozuculara karşı koymak. Düşük DC direnç göstermesi için çıplak bakırdan yapılmalıdır. Dış kaynaklı elektriksel gürültülerden kabul edilebilir bir koruma sağlamak için %95 veya daha fazla saç örgü olmalıdır. Daha iyi bir sonuç için saç örgünden önce alüminyum folyo ile sargı kullanılabilir. Bütün koaksiyeller karakteristik bir empedansa sahiptir. CCTV cihazların empedansı 75 ohm dur. Bu yüzden 75 ohm empedansa sahip bir kablo seçmek çok önemlidir. Bu sayede daha az kayıp yaşanır. Daha yüksek veya düşük empedansa sahip bir kablo seçildiğinde sinyalde kayıp, yansıma gibi bozucu etkilerle kötü kalitede bir görüntü elde edilecektir.
Koaksiyel kablolar ayrıca değişik RG tiplerinde olur. RG, radio guide teriminin kısaltmasıdır. Koaksiyel kablonun en bilinen modelleri RG 59, RG 6 ve RG 11 dir. Bunlar içinde en çok kullanılanı RG 59 dur. RG 59 diğerlerine nazaran daha ufak iletken çapı, kolay çalışılabilmesi nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılır. RG 11 en büyük iletken çapına sahip olmasına rağmen, bu kablo ile kablolama yapmak oldukça zordur. RG çeşitleri arasındaki tek fark boyutları değildir. Zayıflama karakteri buna bağlı olarak da iletim mesafesi de fark yaratır.
RG 59 : 250mt – 300 mt arası çekilir.
RG 6 : 300mt – 450 mt arası çekilir.
RG 11 : 600mt – 750 mt arası çekilir.
RG6-U6 ve RG11-U6 koaksiyel kablolar sistemde bulunan bütün kameralar için ayrı ayrı çekilmelidir. Fakat besleme kabloları her kamera için ayrı çekilmesine gerek yoktur.
Güvenlik Kamera Kablosu
İç ortam şartları koaksiyel kabloların en çok uygulandıkları alanlardır. Kablolama ile ilgili aşağıdaki ipuçları göz önüne alınmalıdır. Kablo üzerine düşen çekme gerilimi eşit bir şekilde dağıtılmalı ve minimum bükülme çapı aşılmamalıdır. Maksimum çekme gerilimi veya minimum bükülme çapı aşıldığı takdirde kabloda hem elektriksel hem de mekanik kalıcı hasarlar meydana gelir.
Kablo kanalına kablo çekilirken kanal içi temiz ve çapaksız olmalıdır. Uzun metrajlı çekimlerde uygun yağlayıcı kullanılmalıdır. Kabloyu havadan çekerken çelik halatla desteklenmelidir. Çelik halat sayesinde kablo rüzgâr, kar, buz fırtınası gibi doğal etkilere daha dayanıklı olacaktır. Kablo toprağa gömülecekse, kablo gergin olmayacak şekilde toprağa yerleştirilmelidir. Böylece etrafını saran topraktan baskı görmeyecektir.
Eğer kayalıklı bir toprakta kablo çekilecekse, kablo içi kum dolu bir hendeğin içinden geçirilmelidir. Daha sonra kablonun üzerine bir tahta ve metal plaka konulmalıdır. Bu sayede kablonun üzerinde baskı oluşup zarar görmesi önlenmiş olacaktır. CCTV sistemlerinde iki çeşit kablo kullanılır;
- Standart cctv kablosu (1+2 kablo)
- RG59 muadili koaksiyel bileşen (video sinyali için)
- 2×0.50 mm2 enerji kablosu (kamera besleme gerilimini taşımak için)
- Sesli cctv kablosu (1+2+2 kablo)
- RG59 muadili koaksiyel bileşen (video sinyali için)
- 2×0.50 mm2 enerji kablosu (kamera besleme gerilimini taşımak için)
2×0.22 mm2 ses sinyal kablosu ( mikrofon ses sinyalini taşımak için) dur. - Kamera kabloları 50 mt, 100 mt, 250 mt ve 500 mt rulo veya 500 mt makara olarak üretilmektedir.
Submit a Review