İç tehditle mücadele etmenin beş adımı
Verizon’un 2023 Veri İhlali Soruşturmaları Raporu’na göre, çalışmada incelenen yaklaşık 5 bin 200 veri ihlalinin yüzde 19’una kurum içi çalışanlar neden oldu. Ponemon Enstitüsü’nün “içerideki bir çalışandan kaynaklanan maddi zararlar” yaşayan kuruluşların BT ve BT güvenlik uzmanlarından oluşan bin kişi ile yaptığı anket, içeriden desteklenen güvenlik ihlallerinin, iki yıl içinde yüzde 44 arttığını ortaya koydu. 2022 İç Tehdit Maliyeti Küresel Raporu, bu olayların sayısını 6 bin 800’den fazla olarak belirledi ve etkilenen kuruluşların iç tehditlerin düzeltilmesi için yılda 15,4 milyon dolar harcadığını ortaya koydu.
İç tehditler de dahil olmak üzere saldırı yüzeyi genişliyor
Yazılım tedarik zinciri saldırıları, iş e-postalarının ele geçirilmesi (BEC) dolandırıcılığı ve çalıntı çalışan oturum açma bilgilerini kullanan diğer dolandırıcılıklar gibi tehlikeli siber tehditler, fidye yazılımları ve genellikle gelişen bir hizmet olarak siber suç iş modeli tarafından kolaylaştırılan diğer saldırılarla birlikte, siber güvenlik konusunu şirketlerin yönetim kurulu gündemlerinin en üst sıralarına taşıdı. Dijital dönüşümdeki hız, bulut destekli esnek çalışma düzenine geçiş ve üçüncü taraf tedarikçilere olan güvenin artmasıyla birlikte, her kuruluşun saldırı yüzeyi önemli ölçüde genişledi. Günümüzde siber güvenlik ortamı her zamankinden daha karmaşık ve bundan saldırganlar büyük ölçüde yararlanıyor, bu durumda en kritik riskleri belirlemek ve önceliklendirmek zor olabiliyor.
Tehdit yanı başınızda olabilir
İç tehditler, bir şirketin ağlarına, sistemlerine veya verilerine zarar verebilecek eski veya aktif bir çalışanı veya yükleniciyi ifade ettiğinden, bir kuruluşun temelinden gelen bir tür siber güvenlik tehdididir. İç tehditler kasıtlı ve kasıtsız olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Kasıtsız grubu, kazara ve dikkatsiz eylemler olarak tekrar ayrılır. Araştırmalar, içeriden kişilerle ilgili olayların çoğunun kötü niyetten çok dikkatsizlik veya ihmalden kaynaklandığını gösteriyor. Tehdit, gizli verilerin çalınması veya kötüye kullanılması, dahili sistemlere zarar verilmesi, kötü amaçlı aktörlere erişim izni verilmesi ve benzeri pek çok şekilde olabilir. Bu tür tehditler genellikle finansal, intikam, ideoloji, ihmal veya doğrudan kötü niyet gibi çeşitli nedenlerle olabilir.
Bir kuruluşun iç tehdit riskini en aza indirmek için alabileceği bazı önlemler vardır. Bu önlemler, güvenlik kontrolleri ve güvenlik farkındalığı kültürünün birleşimine dayanır ve araçları, süreçleri ve insanları kapsar. İç tehdit riskini azaltacak önlemler siber güvenlikle ilgili her sorunu çözmez ancak kurumları iç tehditlere karşı koruma konusunda çok yararlıdır