Geçiş Kontrol Nedir?
“Geçiş kontrol sistemleri ile beraber personellerin devamlı bir şekilde kontrol edilmesi gibi kontrollü sistemler ve bununla beraber gelişmiş olan yazılımlar da özellikle kurumsal şirketler adına gittikçe daha önemli olarak yer almaktadır.”
Geçiş kontrol sistemler, bir kişi ya da bir gruba, belli bir yerdeki girişleri kontrol altına alma ve sınırlandırmak için kullanılan sistemdir. Geçiş kontrol sistemlerinde kontrol noktası bir kapı, turnike, asansör, otopark girişi ya da geçişin sınırlandırılmış olduğu bir noktada herhangi bir yer de olabilmektedir. Geçiş kontrol sistemleri oldukça yaygın bir şekilde güvenliğin ön planda olduğu turnike ve\veya kapı girişlerinde kullanılmaktadır. Geçiş kontrol sistemleri gerek iş dünyası gerek kamu alanlarında, son zamanlarda oldukça fazla tercih edilir hale gelmiştir. Şirket ve farklı kurumlarda hem güvenlik hem de çalışan ve müşterilerin memnun olmasını sağlamak için veri kullanımının önemi üzerinde daha çok durulması gerekilir. Geçiş kontrol sistemlerinde basit bir şekilde şifre girilip giriş yapılmasından biyometrik okuyucuya kadar farklı sistemler yer alan bir alan olarak karşımıza çıkar. Güvenlik girişi basit bir kapı okuyucusu ve karışık bir network ağı ile birçok farklı yöntemler ile kontrol altına alınabilir. Geçiş kontrol sistemleri üzerinden hangisinin tercih edilecek olduğu kişisel ya da kurumsal ihtiyaçlar ile bağdaşması gerekir. Bina yapısı, giriş yapılacak kişi sayısı da göz önüne alınıp basit bir işlem ya da daha geniş bir güvenlik sistemi mi gerektiği konusunda iyi bir araştırma yapılması gerekir. Sonuca göre geçiş kontrol sistemleri üzerinden bir tercih yapılarak ön planda hızlı ve kolay bir geçişe izin verilmelidir. 13 senelik nitelikli iş gücü ile bu iş gücüne ihtiyaç duyan yurt içi ve yurtdışı bankalar, finans kurumları, maden sahaları, perakende ve zincir mağazalar, uluslararası firmalar, holdingler, konut, ceza infaz kurumları ve yaşam alanlarına Geçiş Kontrol Sistemleri ve Biyometrik sistem tedarik süreci, kurulum, devreye alma ve yazılım entegrasyonu ile anahtar teslim projelerde yer alıyoruz.
Geçiş kontrol sistemleri nelerdir?
Geçiş kontrol sistemlerini belli konularda toplamak istediğimizde;
- Zaman kontrollü geçişler, biyometrik geçiş sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri olduklarını söyleyebiliriz. İş hayatında oldukça fazla tercih edilebilen geçiş kontrol sistemlerine bakıldığında ilk olarak kartlı geçiş sistemleri gelmektedir. Yaygın bir şekilde plastik şerit kartları ile arkalarında siyah ve manyetik bir şerit yer alır. Okuyucunun geçişlerde bu şerit oldukça önemlidir.
- Uygun ve az maliyetli olması sebebiyle geçiş kontrol sistemleri arasında oldukça fazla tercih edilenler arasındadır.
- Pin kodu veya şifre girilerek geçiş izni veren geçiş kontrol sistemlerinde ise yalnızca yetkili ya da izni olan kişilerin giriş yapmaları istendiği yerlerde tercih edilir. Bu bir banka ya da herhangi bir apartman kapısı bile olabilir.
- Geçiş kontrol sistemleri arasında oldukça hızlı bir şekilde yayılış gösteren sistemlerden olan biyometrik okuyucular, parmak izi ses tanıma veya iris okuma gibi kişilerde yer alan fiziksel özellikler yardımı ile bir geçiş güvenliği kurulumu yapılır.
Bilgisayar ile yönetilebilen geçiş kontrol sistemlerinde diğer alarm sistemleri de entegre olabilir. Örnek verecek olursak yangın alarmı ile beraber kapılardan giriş ve çıkışların otomatik bir biçimde serbest kalması çok normaldir.
“Geçiş kontrol sistemlerinde basit bir şekilde şifre girilip giriş yapılmasından biyometrik okuyucuya kadar farklı sistemler yer alan bir alan olarak karşımıza çıkar.”
Geçiş kontrol sisteminin insan kaynakları ve güvenlik departmanlarını ilgilendiren kısımları nelerdir?
Geçiş kontrol sistemleri ile beraber personellerin devamlı bir şekilde kontrol edilmesi gibi kontrollü sistemler ve bununla beraber gelişmiş olan yazılımlar da özellikle kurumsal şirketler adına gittikçe daha önemli olarak yer almaktadır.
Şirket yönetimlerinde hem güvenlik hem de çalışmak saatleri, devamlılık gibi konularda veri toplamak için geçiş kontrol sistemleri önemli bir yer tutmaktadır. İşte bu noktada “Doğru Geçiş Kontrol Sistemi Seçimi, Doğru Yazılım” kuralı devreye girmektedir.
Çünkü;
Geçiş Kontrol sistemlerindeki asıl amaç personellerin ilgili geçiş sistemlerinden geçmesini ve\ veya olası güvenlik açıklarına karşı engellenmesini gerçekleştirmektedir.
Donanımın asıl amacı budur. Bu noktada marka bağımsız olan geçiş kontrol sistemi ve kendi üretimimiz olan BIONET yazılımımız ufak ve\veya büyük ölçekli sistemlerin içerisine girerek bir çok geçiş sistemini tek bir ara yüzde toplayarak, verimli raporlar ile anahtar teslim projelerde yer almaktadır.
Donanım değiştirmeden yazılım entegrasyonu
Geçiş kontrol sistemleri kapsamında hali hazırda entegre olduğumuz birçok panel, okuyucu veya cihaz bulunmaktadır. Entegre olunması talep edilen geçiş kontrol sistemi marka ve model farkı olmadan ortalama birkaç günde yazılımımız ile tam kapsamlı entegrasyonunu sağlayarak İnsan kaynakları ve güvenlik departmanlarının çözümlerini sağlamaktayız. Dolayısı ile, yani kurulan bir kuruluşta yer alan kartlı geçiş, iris, damar tanıma, yüz tanıma sistemlerini BIONET sistemimiz ile entegre edip, tek bir ara yüzden tüm personeller ve ziyaretçi yönetimi yapılabilmektedir.
Başlıca geçiş kontrol sistemleri
- İris Tanıma Sistemleri
- Kartlı Geçiş Sistemleri
- Parmak izi Tanıma Sistemleri
- Avuç içi (Damar) Tanıma Sistemleri
- Yüz Tanıma Sistemi
Yazılımımızın entegre olduğu başlıca geçiş sistemleri
Kartlı Geçiş Sistemleri
Rosslare (AxTraX)
Tyco (CCure800)
Tyco (CCure9000)
UTC (Lenel)
UTC (S2)
UTC (ATS8600)
Remsdaq (StarWatch)
Kantech
Bosch
Honeywell (Cms)
Honeywell (WinPak)
Dahua (Smart Pss)
Interlogix (TruPortal)
Camura Tech
İzbitek
MaviSoft
Asansör
Otis
Schindler
Parmak izi geçiş kontrol sistemleri
ZkSoftware
Virdi
Berdata
Hikvision
İris tanıma geçiş kontrol sistemleri
CMITech
Panasonic
Yüz Tanıma Geçiş Kontrol Sistemleri
Nec
Hikvision
ZkSoftware
Aramıza hoş geldin QR sistem
Sektörde 25 yılı aşan deneyimli yönetici ve personel kadrosuyla satış partnerlerine dünya standartlarında sistem tasarım bilgileri verip onlardan gelen geri bildirimle ürünlerin Ar-Ge’sine katkıda bulunan firmamız, Geçiş kontrol sistemlerindeki hukuk ve teknoloji takibi sağlayarak geleceğin sistemlerinden olan “Barkod ile Ziyaretçi ve Personel Yönetim” entegrasyonu da canlıya geçirdi. Türkiye’ nin ve Bölge ticaretinin en önemli olduğu İskenderun Limak projemizde Yaya ziyaretçi ve Araç ziyaretçiyi barkod sistemlerimiz ile kontrol altına aldık. Ziyarete gelen kişi danışmaya kimliğini verdikten sonra Ad, Soyad, Hangi personelin ziyaret edileceği ile ilgili bir Barkod (Karekod) print edip ziyaretçiye kimliği ile birlikte verilmektedir. Bu modül aynı zamanda KVKK (Kişisel Verilerin Korunma Kanunu) desteklidir. İlgili QR olası güvenlik açıklarına karşı tek kullanımlık, çift kullanımlık veya belirli bir tarihe kadar geçerlilik süresi opsiyonel olarak ayarlanmaktadır. QR süreci hem mobil, hem web hem de Print sürecinde müşteri tercihine göre uyarlanmaktadır. AR-GE’ nin devamında artık hiçbir personel kart taşımayacak ve ya kuruma gelen ziyaretçiler eğer ziyaret listesinde tanımlı ise TC’ lerini girip kuruma güvenli bir şekilde giriş çıkış yapabiliyor olacaktır. Aynı zamanda ilgili QR modülü fabrika toplanma alanı olmayan müşterilerimiz (Plazalar vb.) için mobil sayım da yapabilmektedir. Bu özellik ile bir Windows tablet üzerinden içeride olan kişiler otomatik görüntülenerek, QR okutan kişileri dışarıda olarak göstererek kısa bir süre içerisinde sayımı gerçekleştirmektedir.
“Entegre olunması talep edilen geçiş kontrol sistemi marka ve model farkı olmadan ortalama birkaç günde yazılımımız ile tam kapsamlı entegrasyonunu sağlayarak İnsan kaynakları ve güvenlik departmanlarının çözümlerini sağlamaktayız.”