GÜSOD Başkanı Murat Kösereisoğlu: Özel güvenlik sektöründe küçülme yaşanabilir
Yeni belirlenen asgari ücretin, ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunan GÜSOD Başkanı Murat Kösereisoğlu; çalışanların ücretlerindeki bu artışın özel güvenlik sektörüne olan yansımalarını da değerlendirdi Ülkemizde ‘özel güvenlik sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği’nin (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. GÜSOD Başkanı Kösereisoğlu, 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte sektörde küçülme yaşanabileceğini, işten çıkarmaların olabileceğini ve maliyetlerde azaltmaya gidilebileceğini belirtti.
“Güçlü mali ve kurumsal yapısı olan özel güvenlik şirketleri ile çalışılmalı”
Ülke genelinde sektörde yaklaşık 1.300 özel güvenlik şirketinin faaliyette bulunduğunu söyleyen GÜSOD Başkanı Murat Kösereisoğlu, “Asgari ücret açıklandı, herkese hayırlı olmasını diliyorum. Belirlenen bu asgari ücret sonrası işveren maliyetleri yüzde 40’ı aşmaktadır, özel güvenlik sektöründe küçülme olabilir, hizmet satın alanlar maliyetlerinde azaltmaya gidilebilirler. Bu bağlamda yapılacak tasarruflar güvenlik zafiyetlerinin de oluşmasına sebep olabilir. Bazı özel güvenlik şirketleri, SGK ödemelerinde sıkıntı yaşayabilir. Hem sahada çalışan özel güvenlik görevlileri hem de hizmet satın alacak tarafların; bu süreçte mali ve kurumsal yapıları güçlü özel güvenlik şirketlerini seçmeleri doğru bir hareket tarzı olacaktır. GÜSOD üyesi özel güvenlik şirketleri; güçlü kurumsal yapıları ile bu konuda ön plana çıkmaktadırlar” dedi.
“Asgari ücretteki artış sektördeki sirkülasyonu değiştirmeyecek”
Ülkemizde geçerli özel güvenlik kimlik kartına sahip kişi sayısının 700 binin üzerinde olduğunun altını çizen GÜSOD Başkanı Kösereisoğlu, sektörde 2021 yılı itibariyle 340 binin üzerine özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini söyledi. Kösereisoğlu, “Özel güvenlik kimlik kartına sahip ancak sektörde çalışmayanlar zaman zaman farklı iş kollarını ve diğer sektörleri tercih ediyor. Ayrıca ülke genelinde yeterli ve yeni istihdam alanının oluşturulamaması nedeniyle, üniversiteden yeni mezun olanlar, özel güvenlik sektörünü kısa süreli bir çalışma alanı olarak görüyor. Bu da sektörün gelişim süreci için olumsuz bir durum yaratıyor. Hızlı ve fazla sirkülasyon nedeniyle sektörde istikrar sağlanamıyor. Bunun temel nedeni de özel güvenlik sektöründe uygulanan düşük ücret politikalarıdır. Yeni asgari ücret, bunu belirli bir süre de olsa önleyebilir” diye konuştu.