Endüstriyel tesislerde CCTV güvenlik kamera sisteminin kullanımı
Endüstriyel Tesislerden içeri girdiğiniz andan itibaren, etkileyici bir entegre yapının nefes aldığını ve yaşadığını hissedersiniz.
“Endüstriyel Tesis” olarak nitelendirdiğimiz, sanayi malı ve tüketim malı üreten “Sanayi İşletmeleri”, ekonomik hayatın tam anlamıyla kalbi ve merkezidir. Nitekim “Sanayi İşletmeleri” olan fabrikalardaki üretim faaliyetleri sonucunda, kalbin tüm vücuda kan pompalayıp yaşam döngüsünü sürdürmesi gibi, tüm ticari ve ekonomik yaşam bu endüstriyel tesislerde üretilen ürünlerin arzı ekseninde şekillenmekte ve vücut bulmaktadır. Bir kısım işletmeler, bu üretilen ürünlerin satış ve dağıtımını üstlenen “Ticari İşletmeler” olarak sahne alırken, diğer kısmı da, tamamlayıcı destek hizmetlerini üreten “Hizmet İşletmeleri” olarak faaliyet yürütmektedirler. Endüstriyel Tesislerden içeri girdiğiniz andan itibaren, etkileyici bir entegre yapının nefes aldığını ve yaşadığını hissedersiniz. Canlı bir organizma gibi, birbirleri ile sürekli bir etkileşim ve eşgüdüm ile hareket eden bir yapı kendini hissettirir. Hammadde ve yarı ma’mul girdilerinden başlayan ve üretimin çok hassas ve planlı prosesleri ile çıkan ürünlerin geçici depolandığı ve satış pazarlamanın rekabetçi ortamlarda agresif taleplerini karşılamaya yönelik olarak asla yavaşlamayan yüksek tempolu bir lojistik ve nakliye planlamaları ile süregelen baş döndürücü ama keyifli bir akışa şahit olursunuz.
Bu yaşayan organizma, departmanların uyumlu iş birliği, eşgüdüm ve koordinesi sayesinde ticari varlığını devam ettirir. Yani, “Sanayi İşletmesi” oyunu kuralına uygun olarak oynar ve ligde kalmaya devam eder, küme düşmekten ve lige veda etmekten kurtulur. Demek ki, ligde kalmak ve kıyasıya rekabet etmek için takım olmak ve takım olarak mücadele etmek esastır. İşte Endüstriyel Tesisler dediğimiz “Sanayi İşletmeleri” tam olarak bunu yapmaktadır.
Emek ve beceri ağırlıklı iş gören mavi yakalı çalışanlardan tutun, dış ticaret, satış pazarlama, muhasebe, finans, bilgi işlem, insan kaynakları vb. uzmanlık alanlarında yönetsel fonksiyonları yürüten beyaz yakalılara, uzay üssü titizliği ve hassasiyeti ile çalışılan üretim bölümünden, kendine özgü apayrı kurallarla yürütülen lojistik depo ve nakliye birimlerine, gelecekten ışınlanıp gelmiş gibi laboratuvar ve titiz ölçümlerin yapıldığı Ar-Ge ve Kalite departmanlarına kadar tüm farklılıklara rağmen işlerin planlandığı şekilde tıkır tıkır işlediğini görürsünüz. Evet bu işletmeler, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte veya kırsal kökenli emeğin, şehir merkezine evrilmesinde ve işgücünün nitelik kazanmasında çok önemli roller üstlenmişlerdir. Endüstriyel Tesislerde yürütülen güvenlik hizmetleri de bu planlı ve koordineli işbirliğine uygun planlanmalı ve uygulanmalıdır. Ürün ve mamullerin hiçbir kayba uğramadan müşteriye sevki, üretimde kullanılacak hammaddenin aynı şekilde kayıpsız olarak depolara boşaltılması, dikkatli ve etkili kontrol ve gözetimle mümkündür.
Güvenlik ekibinin, lojistik, satış pazarlama, hammadde kabul , idari birimler ile eşgüdümlü çalışması ve işletme faaliyetlerini ve korunacak değerlerini takip ve kontrolü, işletme kaynakların kayba uğramasını önleyip en verimli şekilde değerlendirilmesini sonuç verecektir. Lojistik Depo ile uyum halinde, nakliye araçlarının işletmeye kabulü ve yükleme boşaltma faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesi, işletme 2 çalışanlarının ve taşeron çalışanların işletme kurallarına uyması, giren çıkan malzemeye ait evrak kontrolleri, fiili kontrol ve sayımlar, güvenlik ekibi tarafından sunulan değerli katkılardır. Güvenlik ekibinin, endüstriyel tesislerin karmaşık ve kompleks yapısı içerisinde, üstlenmiş olduğu koruma görevlerini arzu edilen seviyede yapabilmesi, tesise özgü Güvenlik Sisteminin doğru kurulmuş olmasına, meşhur deyimle sacayağı üçlüsünü dengeli bir şekilde oluşturmasına bağlıdır. Bu sacayağı üçlüsünün ilkini “Eğitimli ve Yetkin Güvenlik Personeli” oluşturmaktadır. Hemen onu takip eden sırada, görevin etkin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan yetki ve sorumlulukları barındıran ve güvenlik görevlerinin tüm safhalarını detaylı olarak açıklayan “Görev Yeri Özel Talimatları” ve “Güvenlik Prosedürleri” gelmektedir. Son olarak ise, tüm güvenlik görevlerinin ruhunu oluşturan ve risklere ve tehditlere karşı “Algı”(Teşhis ve Tespit), “Geciktirme”, “Etkisizleştirme”, “Caydırma” ve “Müdahale” hedeflerine ulaşmayı mümkün kılan “Teknolojik Güvenlik Ekipmanları (Donanım)” sacayağı üçlüsünün son ayağını tamamlamaktadır. Yani kısaca ifade etmek gerekirse; Personel (İnsan) + Prosedür + Donanım üçlüsü birbirinden ayrılmaz bir bütünün parçaları olarak Güvenlik Sistemini oluşturacak ve korunacak değere yönelik riskleri önleyerek, işletmenin kayba uğramadan sağlıklı bir şekilde ticari hayatının devamını sağlayacaktır. Bu çok derin ve kapsamlı konunun içerisinden, bu yazıda, örnek olmak üzere, “CCTV (Kapalı Devre Televizyon)” Sistemi’nin, endüstriyel tesislerde kullanımına dair bazı tespitlerimi ve sahadaki gözlemlerimde isabet edip etmediğim hususunu, konunun üst düzey uzmanlarının dikkatine ve eleştirisine açmak istedim. Bireysel olarak ele aldığım bu tespitlerimin, tabi ki çok daha kapsamlı ve isabetli fikirlerle olgunlaşacağı ve gerçeğe yaklaşacağı muhakkaktır.
“CCTV” Güvenlik Kamera Sistemi ile alakalı olmak üzere, Endüstriyel Tesis işletmelerinde, özellikle kapsamlı risk analizi maksadı ile yapmış olduğum incelemelerinde tespit ettiğim bazı konuları ifade etmek istiyorum. Takip ve ifade kolaylığı açısından maddeler halinde açıklanacaktır.
” Güvenlik ofislerinde izleme yapılamayan monitörlü çözümler yerine, güvenlik risk analizindeki önerilere göre CCTV Kontrol Odası oluşturularak, tüm kamera görüntülerinin ortak ve tek bir CCTV Merkezi’nden izlenebilmesi sağlanmalıdır. “
Güvenlik ofislerindeki izleme ortamının amaca uygun olmaması
Endüstriyel Tesislerin büyük çoğunluğunda, güvenlik kameralarının müstakil bir CCTV Kontrol Odası’ndan izlenilmesi yerine, fotoğrafta görüldüğü şekilde, Güvenlik Ana Kapı ofislerinde, izleme monitörleri tahsis edilerek, ihtiyaç duyulması halinde izlenebilmesi metodu tercih edilmektedir. Ancak Güvenlik ekibi, diğer güvenlik görevlerinin takibinden dolayı, kamera görüntülerini izleyememektedir. Tek bir monitörde, 36’ya kadar varan bölünmüş küçük görüntülerden güvenlik risklerinin fark edilmesinin imkansızlığı ilk bakışta kendini göstermektedir. Nasıl ki, cerrahi maske kuralına uygun takılmadığında Covid belasına karşı koruyuculuk sağlamadığı, tam tersine, vermiş olduğu sahte güven duygusu ile kişiyi daha korunaksız hale getirdiği gibi; güvenlik ofislerinde hiçbir zaman güvenlik görevlileri tarafından izlenemeyen bir CCTV izleme çözümü , CCTV sisteminden beklenilen faydayı vermeyip, zamanla bu kamera görüntülerine karşı çalışanlarda işletme körlüğünün oluşmasına da yol açabilmektedir. Güvenlik ofislerinde izleme yapılamayan monitörlü çözümler yerine, güvenlik risk analizindeki önerilere göre CCTV Kontrol Odası oluşturularak, tüm kamera görüntülerinin ortak ve tek bir CCTV Merkezi’nden izlenebilmesi sağlanmalıdır. CCTV Odası’nın ergonomik tasarımı, izleme yapılacak monitörlerin boyutu ve izlenecek görüntülerin seçimi, planlamalara uygun olmalıdır. CCTV Kontrol odasının video duvarında hangi bilgilerin görüntülendiğine de özel dikkat gösterilmelidir. CCTV Kontrol Odası’nda yapılan anlık kamera görüntü izlemelerinin sağlıklı sonuç vermesi, güvenlik senaryolarına göre yapılacak bir planlama ile kameraların birbirini takip eden sıralı görüntülerinin monitörlerden de rahatlıkla takibine imkan verecek şekilde, doğru seçilerek oluşturulmasına bağlıdır. Örneğin, izinsiz giriş yapılma olasılığı yüksek olan bir bölümden giriş yapan suçlunun, görüntüsü tespit edildiği anda muhtemel kaçış üzergahlarına uygun olarak seçilen sıralı kamera görüntüleri, CCTV operatörleri tarafından rahatlıkla takip edilerek gerekli aksiyon alınabilecektir. Konsolların iyi konumlandırılmış ve ergonomik olması, aydınlatmanın ve havalandırmanın operatörlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi, rutin görevlerin icrası ve acil durumlarda operatörlerin rollerinin ve sorumluluklarının açıkça tanımlanması konuları da bu merkezin etkinliğini üst seviyeye taşıyacaktır.
Güvenlik kameralarının konuşlandırılmasında ve görüş alanının seçiminde yapılan hatalar
Endüstriyel Tesislerdeki kameraların konuşlandırıldığı noktalar incelendiğinde, CCTV Güvenlik Kameralarının ihtiyaç analizi yapılırken, fabrikanın iş akış proseslerinin (Hammadde Kabul, Üretim, Depolama, Sevkiyat) ve İSG Çevre ve İş Emniyeti ihtiyaçlarının birinci öncelikli olarak dikkate alındığı, bunun yanında, izinsiz giriş, hırsızlık, soygun, işletme çalışanlarından kaynaklı dışarıya malzeme aktarılmasının önlenmesi vb. güvenlik riskleri ve tehditlerinin arka planda kaldığı gözlemlenmiştir.
Bu kapsamda, dış çevre fiziki engellerin çoğunluğunda ve özellikle riskli ve kritik bölgelerde, tel çit boyunca çok az sayıda kamera planlaması yapıldığı, kamera planlamalarının ağırlıklı olarak işletme iç sahasına yönelik tasarlandığı gözlemlenmiştir. Endüstriyel Tesislerde fiziki güvenlik ihtiyaçlarının yanı sıra, güvenlik kameraları kullanılarak, iş sağlığı ve iş emniyeti uygulamaları çok iyi seviyede kontrol ve takip edilmekte, çalışanların mesai düzenleri sağlanmakta, üretim prosesleri izlenebilmekte, üst düzey ürün ve gıda güvenliği sağlanmakta, hijyen ve atık yönetimi, hammadde girişi ve ürün sevkiyatı kontrollü olarak yapılmakta, lojistik depo yönetimine anlık takip desteği sağlanmakta ve yangın ve acil durum riskleri yönetilmekte ve buna benzer pek çok işletme faaliyeti doğrudan ve dolaylı olarak sistematik yapıya kavuşmaktadır.
Endüstriyel tesislerde kullanılan kameraları “2” ayrı kategoride ele alınmalıdır. İlk kategoride, işletmenin fiziki güvenlik ihtiyacı dışında kalan kendi iç bünye ihtiyaçlarının (İSG, Lojistik, Üretim vb.) planlanıp bu planlamaya uygun video izleme ve kayıt sisteminin kurgulanmasıdır. İkinci kategoride ise, fiziki güvenlik sistemi gereklerine uygun olarak seçilerek tesis edilen CCTV Fiziki Güvenlik Kamera Sistemi oluşturulmalıdır. Endüstriyel tesiste kullanılacak güvenlik kameralarının tespit ve seçiminde, öncelikle fiziki güvenliğe yönelik potansiyel tehditler önlemeli ve art niyetli unsurlara karşı caydırıcılık sağlanmalıdır. Güvenlik ofislerinde, görevlilerin izlemesi için tahsis edilen monitörlerde izlemesi yapılan ve fiziki güvenliği doğrudan ilgilendirmeyen, iç bünyeye yönelik takibi gereken kamera görüntüleri güvenliğin anlık takibinden çıkarılarak, makul ve izlenebilir sayıda görüntünün takip edilmesi sağlanmalıdır.
Görüntü kalitesi yüksek kameralar kullanma ihtiyacı
Endüstriyel tesislerde geçmiş dönemden beri kullanılagelen analog kameralar, yeni nesil dijital IP kameralar ile beraber kullanılmaktadır. Özellik ve çeşitlilik bakımından daha fazla özelleştirilmeye imkan sağlayan IP kameralar ilk etapta kurulum maliyeti yüksek gibi görünse de devamlılık ve gelişime imkan tanıması bakımından daha avantajlıdırlar. IP kameralarda genel olarak görüntü kalitesinin daha iyi olması, kameraların en yakın switch’den sisteme eklenebilmesi, her seferinde kayıt cihazına kablo çekmeye gerek olmaması, akıllı analiz sayesinde sanal hat ihlali, hareket algılama, plaka okuma, kaybolan nesne vb. özellikleri desteklemesi gibi avantajlar, endüstriyel tesislerde CCTV sistemi açısından dijital dönüşümü gerekli kılmaktadır.
Endüstriyel Tesislerdeki mevcut analog kamera sistemi görüntüleri incelendiğinde, olası bir adli vakada, bu kameralardan elde edilen görüntülerin, büyük bir oranda, eşkal teşhisi ve plaka okuma gibi ihtiyaçları karşılayamadığı görülecektir.
“Dinamik, hırslı, yenilikçi iş yapmayı prensip edinen Sanayi İşletmeler (Endüstriyel Tesisler)’in tesis güvenliği konusunda da atılımcı ve kararlı ve cesur adımlarla koşmaya başlaması, buralardaki güvenlik organizasyonunu çok çabuk üst düzeye taşıyacaktır.”
Endüstriyel tesislerde kullanılan CCTV kamera sisteminin genel özellikleri
Konunun teknik detayını uzmanlık seviyesinde bilemeyen, sadece operasyonel taktik kullanımı ile alakalı olanlar için, Endüstriyel Tesislerde planlanan ve kullanılan CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinin genel özelliklerini sıralayalım.
- CCTV Güvenlik Kamera Sistemleri oluşturulurken, kaçak girişlerin engellenmesi, anlık olarak veya geriye dönük tespit edilmesi hedeflenmelidir.
- Tesislerin çevresinde bulunan yapının 24 saat kameralarla izlenebilmesi ve söz konusu kameraların yeterli çözünürlükte, zoom yapabilme özelliği bulunması (İnsan yüzü tespiti ve plaka okuyabilme kalitesinde) yeterli görüş açısına sahip olması ve kör nokta bırakmayacak şekilde yerleştirilmiş olması gerekir.
- Rüzgar, yağış, ve gece zayıf ışıklandırma gibi meteorolojik ve çevresel olumsuz koşullar altında dahi görüntü kalitesini koruyabilecek ve dışarıdan müdahale ile görevini yerine getiremeyecek duruma getirilmesini (yönünün değiştirilmesi gibi) engelleyecek şekilde konumlandırılmalıdır.
- Hassas bölümlere konuşlandırılan kameralarda, geniş arka ışık dengeleme (WDR) ve arka ışık dengeleme (BLC) gibi görüntü kalitesini artıran özellikler bulunmalıdır. Benzer şekilde, parazit azaltma, bulanıklık giderme, enstantane hızını ayarlama, aktif infrared (kızılötesi) aydınlatması, sisten arındırma, ton ve kontrast iyileştirme ve düşük ışık şartlarında çalışabilmesi gibi özellikler de yeni nesil kameralarda görüntü kalitesini sağlayan standartlar olarak tercih edilmelidir.
- Bilgi-işlem odası, yönetim odası, arşiv odası ve hassas diğer bölgelerin kapalı devre kamera sistemi ile gözetlenmesi gerekir.
- Şirket tesislerinde bulunan depo ve kargo bölümlerinde, yükleme yerlerinde, sevkiyat sahalarında ve araç giriş-çıkış sahalarında; çok iyi seviyede kamera izlemesi ve kaydı sağlanmalıdır.
- Hassas bölümlere konuşlandırılan kameraların kayıt yapma özelliği de bulunmalıdır. Bu kameralardan bazıları harekete duyarlı özellikte olmalı, Güvenlik birimlerince düzenli olarak, söz konusu kayıtlar kontrol edilmelidir.
- Geniş alanların gözetiminde, örneğin Sevkiyat Depo yükleme iç alanı ve yükleme peronları, açık alanlardaki hassas bölgeler gibi aynı anda izlenmesi ve kayıt edilmesi gereken geniş alanların gerekli olanları, multisensör (çoklu algılayıcı) kameralar (360 derece kameralar) ile daimi izlenmeli ve kayıt edilmelidir.
- CCTV Yazılım ve Kayıt Sisteminin Full HD(1920×1080) kamera desteği bulunmalı, bu destek ile yüksek çözünürlüklerde kayıt yapılabilmelidir.
- Tesis edilen kameraların düzenli olarak kontrolleri ve periyodik olarak (En az üç ayda bir defa) kontrolü teknik servis personeli tarafından yapılmalıdır. Bu hususu temin eden bakım sözleşmeleri yapılmalıdır.
Entegre güvenlik yönetim sistemi doğrultusunda güvenlik hizmetlerinin planlanması ihtiyacı
Endüstriyel Tesisler için önerilen “ENTEGRE GÜVENLİK SİSTEMİ” olarak tanımlanan sistem, tüm fiziki ve elektronik güvenlik önlemlerinin birbirini destekleyerek, hiçbir güvenlik açığını barındırmayan, şüpheli faaliyetleri erken tespit ile müdahale edebilecek tarzda, buna uygun araç ve cihazlarla tesisin ve güvenlik ekibinin yapılandırılarak, tüm faaliyetlerin algılama, geciktirme, engelleme, caydırma ve müdahale koşullarında tam uygulanmasıdır.
- : Devriye faaliyetlerinin icra edilmesi, CCTV Kontrol Odası personelinin izleme ve takibinde olarak, gerekli durumlarda öncelikli olarak belirlenen bölgelerin kontrolünün yapılması ile ve devriye personeli ile CCTV Operatörleri arasında eşgüdüm sağlanarak devriye faaliyetlerinin etkinliği artırılmalıdır.
- Fiziki engellerin yetersiz kaldığı ve güvenlik personelinin devriye faaliyetleri dışında müdahale edemediği hassas bölümlere konulacak olan kameraların video içerik analiz özellikli olması, hareket algılayıcıları ile tespit yaptığında , kontrol merkezini ve sahaya konulan harici sirenleri devreye alması, bu sayede izinsiz giriş yapanların kaçmalarının sağlanması ve güvenlik ekibinin olaydan anında haberdar edilerek etkili müdahale yapması sağlanmalıdır.
- : Güvenlikle alakalı tüm sistemler “Güvenlik Kontrol odasından takip edilmelidir. Bu doğrultuda, Kartlı Geçiş Sistemleri, Hırsız İhbar Sistemleri, Yangın İhbar Sistemleri başta olmak üzere, tüm kampüs bünyesinde güvenlik ile alakalı olarak yapılacak planlama ve uygulamaların kontrol merkezi bu “Güvenlik Kontrol Odası” olmalıdır.
Bu çok karmaşık ve derin konuyu, yüzeysel ve herkesin güvenlik uzmanlık seviyesine hitap eder şekilde açıklamaya ve deneyimlerimi aktarmaya gayret ettim. İnovatif çalışma prensipleri doğrultusunda dinamik, hırslı, yenilikçi iş yapmayı prensip edinen Sanayi İşletmeler (Endüstriyel Tesisler)’in tesis güvenliği konusunda da atılımcı ve kararlı ve cesur adımlarla koşmaya başlaması, buralardaki güvenlik organizasyonunu çok çabuk üst düzeye taşıyacaktır.
Related Post
Submit a Review