“Drone lar artık daha hızlı, daha güvenli, daha akıllı
Yaşamımıza hızlı bir şekilde giriş yaparak hobi maksatlı kullanımdan haritalandırmaya, keşif ve gözetlemeden zirai ilaçlamaya kadar onlarca sektörde başarı ile görev icra eden mini insansız hava araçları gelişen teknoloji ile hergün biraz daha etkili ve hızlı çözümler sunmakta.
Günümüzde dronelar “tüketici” cihazları ve “kurumsal” cihazlar olarak iki ana kategoriye ayrılmış durumda. Tüketici cihazları genellikle kamera çözünürlüğü, menzil, uçuş süresi gibi değişken özelliklere sahip iken; kurumsal cihazlarda ise çok fazla parametre söz konusu. Sektörel olarak değişim göstermekle beraber faydalı yük kapasitesi, termal çözünürlüğü, gps hassasiyeti, zoom kapasitesi, kamera teknik verileri gibi değerler göz önünde bulundurulmakta. Her ne kadar kullanım için genellikle uzaktan kontrol kumandasına ihtiyaç olsa da otopilot sistemlerinde kumanda olmadan dahi programlanabilen bir uçuş planlaması yapılabilmekte. Bir bilgisayar veya tablet aracılığı ile cihazın gitmesini istediğimiz yüzlerce nokta belirlenerek, her nokta için farklı yükseklikler, kamera açısı, hız vb değerleri girmemiz mümkün. Ardından sisteme başla demeniz yeterli olacaktır. Kendi kendine belirlenen planlamaya göre uçuşu gerçekleştirerek sıfır hata ile görevi bitirip geri gelmektedir. Farklı bir alternatif olarak ise herhangi bir uçuşunuzu kayıt altına alarak sonraki seferlerde aynı uçuşu otomatik olarak tekrarlatabilirsiniz. Bunu yaparken bir önceki uçuşta çekmiş olduğunuz tüm video ve fotoğrafları aynı yüksekliklerden aynı açılardan tekrar kayıt altına alacaktır. Böylelikle sürekli tekrarlanan rutin görevleri otonom olarak gerçekleştirebilecektir. (Resim Oldukça fazla sektörde kullanılabilir ve talep görmesinin sebeplerine bakıldığında ise; geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlı ve yüksek hassasiyetli sonuçlar elde edebilmesi, risklerin en aza indirilmesi, ulaşılması zor yerlere dakikalar içinde ulaşmak, gece gündüz faaliyet yapabilmek, zorlu hava şartlarında dahi sonuç elde edebilmek gibi birçok sebep sayılabilir. Şüphesiz ki en çok kullanılan alanlardan biri ise kamu güvenliği. Ağırlıklı olarak keşif ve gözetlemede kullanılan hava araçları gelişmiş özelliklere sahip. Mevcut cihazlar hedefin koordinatı verebilmekte veya hareket eden bir unsuru otomatik takip edebilmekte. Örneğin bir arama kurtarma faaliyetinde onlarca kişinin yapabileceği taramayı drone ile dakikalar içerisinde gerçekleştirebilir, insanların ulaşamayacağı yerlere çok kısa sürede ulaşabilir, termal görüntü ile hızlı tespit ve detaylar için 200x e kadar zoom yaparak inceleyebilir.
Tüm dünyada Silahlı Kuvvetler ve Emniyet güçleri sürekli olarak insansız hava araçlarını en aktif şekilde kullanan kurumlar. Ülke güvenliği ve toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin vazgeçilmez ekipmanı haline gelmiştir. Termal görüntü ise güvenlik güçleri için en önemli faktörlerden biri. Büyük sensörlü termal kameraların ebatlarının küçülmesi ile mikro insansız hava araçlarında dahi yüksek çözünürlüklü termal görüntüler elde edilmeye başlandı. Kurumsal ürünlerde mikro ebatlardaki hava araçlarında yüksek çözünürlük termal kamera olması, operasyon hazırlık süresini 1 dakikadan daha az süreye indirmekle birlikte, uygun fiyatlı, elde taşınabilir, portatif cihazların daha fazla kullanılması ve yayılmasına sebep oldu. Ayrıca hava araçlarına takılabilir hoparlör, aydınlatma sistemi gibi ekipmanlar uçuş operasyonlarında oldukça faydalı olmaktadır. Tabi ki drone faaliyetlerinde öncelik her zaman güvenliktir. Bu sebeple üretici firmalar cihazları daha güvenli bir hale getirmek için sürekli çalışmalar yapmakta. 6 yönlü algılama ve sakınma sensörleri, motorlardan birinin durması halinde dahi acil iniş prosedürünün gerçekleşmesi, havadaki rüzgarın hangi açıdan ne kadar geldiğine dair bilginin kullanıcıya canlı olarak aktarılması gibi birçok güvenlik önlemine sahiptirler. Koordinasyon gerektiren operasyonlarda havadan alınan görüntünün yer ekipleri ile paylaşılması önceliklidir. Bu sebeple ekranda görünen nesneye dokunmanız halinde hedefin koordinatını yer ekibi ile otomatik paylaşımı yapılabilmektedir.
Ayrıca aynı anda birden fazla hava aracına sahipseniz bazı özel yazılımlarla hepsinin görüntüsünü tek bir ekrandan canlı olarak takip edebilirsiniz. Güvenlik güçleri için oldukça başarılı faaliyetler gösteren hava araçları harita sektörü içinde artık kendini kanıtlamıştır. İnsansız hava araçları için üretilen özel kameralar ve LİDAR sistemler ile yüksek doğrulukta kaydedilmiş görüntüler, gerçek zamanlı 3d veriler elde edip karmaşık yapıların ayrıntılarını verimli bir şekilde yakalayarak kısa sürede son derece hassas modeller oluşturulabilmektedir. Yüksek çözünürlük kameralar ile ortofoto ve nokta bulutu oluşturarak maden sahalarının en ince ayrıntısına kadar analizini çıkartabilmektedir. En güzel tarafı ise bunun için hava aracına istediğiniz alanı yüksekliği vb değerleri girerek göreve başla demenizin yeterli olması. Geri kalanını otomatik olarak kendisi gerçekleştirmekte. Uçuş sonrası toplanan datayı bir program aracılığı ile işlemeniz sizi sonuca ulaştıracaktır. Birçok sektörde işleri droneların devraldığı gibi zirai alanda da çok farklı değil. Artık Türkiye’nin birçok noktasında zirai alan ilaçlaması dronelarla yapılmakta. Gelişen teknoloji ile Multispectral kameralı drone ile ön inceleme uçuşu yapılarak bitki sağlık durumu kontrol edilip hangi alana ne kadar ilaç gerekli olduğuna dair rapor çıkartılarak sistemin buna göre otomatik ilaçlama yapması sağlanmakta. Geleneksel yöntemlerle ilaçlamada traktör veya insanın tarlaya girme zorunluluğundan dolayı ilaçlama sırasında ürünleri ezmekte veya verimliliği azaltmaktaydı. Fakat tamamen havadan bir ilaçlama ile kayıpsız, hızlı , eksiksiz şekilde yapılmakta. Maddi ve zaman tasarrufları başta olmak üzere birçok sebepten dolayı her geçen gün drone ile ilaçlama daha fazla artmakta.
“İnsansız hava araçları için üretilen özel kameralar ve LİDAR sistemler ile yüksek doğrulukta kaydedilmiş görüntüler, gerçek zamanlı 3d veriler elde edip karmaşık yapıların ayrıntılarını verimli bir şekilde yakalayarak kısa sürede son derece hassas modeller oluşturulabilmektedir.”
İnsansız hava aracı teknolojisi nerelere kadar ilerler şimdiden bunu kestirmek zor. Fakat daha bugünden yaşamımıza kattığı faydalar çok açıkça ortada.
Submit a Review