Dijital ortamlar ve biyometrik sistemler
Biyometrik sistemler, kişilerin günlük hayatta kullandığı bilgisayar ve internet teknolojisi araçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkacak riskleri azaltmaktadır.
Kişisel veya kurumsal tüm verilerimizin dijital ortamlarda olması artık çağımızın gereği ve kaçınılmaz bir gerçeklik. Bu verilerin korunmasında yaptığınız birçok yatırımlar Firewallar veya Siber Güvenlik yatırımları gibi önlemler de yeterli olmamaktadır. Bu verileri ne kadar doğru yatırımlarla korursak koruyalım uçtaki bu veriye erişecek kişinin gerçek ve doğru kişi olduğunu tespit edemez isek tüm bu yatırımlar boşa gidecektir. Yani verileri son derece güvenli alanlarda her türlü saldırıya karşı korursak koruyalım, bu veriye ulaşma noktasındaki şifreler, parolalar, kartlar gibi unsurlar kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde bu sistemlere rahatlıkla ulaşabilirler. Bunu önlemenin tek yolu biyometrik sistemleri kullanmaktır. Biyometrik sistemler, kişilerin günlük hayatta kullandığı bilgisayar ve internet teknolojisi araçlarının kullanılmasıyla ortaya çıkacak riskleri azaltmaktadır. Kişi, biyometrik sistemlerle yaptığı işlemlerde birincil olarak yetkili olduğunu göstermekte ve siber güvenlik konusunu kapsayan birtakım risklerin önüne geçmektedir. Göz biyometrileri, parmak izi, parmak damar izi, yüz ve ses tanıma biyometrileri gibi sistemler günümüzde kullanılmaktadır. Kullanılan alan ve işe göre en uygun biyometrinin kullanılmasına yönelik analizler yapılarak bu biyometrilerden birinin seçilmesi ve mutlak kullanılması güvenliğin uç noktasını da sağlamlaştırmış ve açık bırakmamış olacaktır.
ÖLÇSAN olarak ülkemizde ve yakın coğrafyamızda biyometrik sistemleri müşterilerimize projelendirip uygulamaktayız. Biyometrik doğrulama ile kontrol edilen süreçler Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) Genelgelerine uygun olarak yönetilmektedir. Ülkemizde herkesin bildiği özel hastanelerdeki Biyometrik Hasta Doğrulama da kullanılan parmak damar izi sistemineK!M Pozitif ürünü ile hizmet sağlanmıştır. T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilk dağıtılan bölümündeki yeni kimlik kartlarındaki biyometrik teknolojisi olan parmak damar izi ürünleri de ÖLÇSAN tarafından sağlanmıştır. Biyometrik tanımlamada Türkiye’nin önde gelenbankalarından iki tanesininmobil uygulamalarında kullanılan göz tanıma teknolojileri ÖLÇSAN tarafından gerçekleştirilmiştir.
Görüldüğü üzere vatandaşların kimliklerinden, sağlık sektöründe biyometrik doğrulamaya veya bankacılık işlemlerine girişte kendini biyometrik olarak tanıtmaya kadar bir çok alanda biyometrik sistemler hayatımızda kullanılmaktadır. Tüm bunların neticesinde diyebiliriz ki artık kişisel olarak sahip olduğumuz biyometrik unsurlarımız bizim hayattaki bir çok alanda ki güvenlik anahtarımız ve uzun yıllar gelişerek de böyle olmaya devam edecektir.
Temassız ve hijyenik okut- geç dönemi!
Biyometrik sistemlerde avuç içi ya da parmak izi tanımlamalarında bulaşıcı hastalık olan Korona’nın dünyada etken olduğu günümüzde, kimlik tanıma sistemi olarak kontrollü geçişlerin sağlanması için MorphoWave Compact ve VisionPass ürünleri ön plana çıkmaktadır. Kurumlar, hem çalışanlarının hem de ziyaretçilerinin sağlığını korumak ve hijyenin devamlılığını sağlamak için temassız geçişe izin veren MorphoWave Compact ürününü biyometrik kimlik tanıma sistemlerinde kullanmaktadırlar. VisionPassise yüz tanıma sistemi ile beklemeden hızlı geçişleri sağlayan, özellikle ameliyathane gibi steril alanlara girişlerin daha da hijyen olması gereksinimini karşılayan bir ürün olarak kullanılmaktadır.
MorphoWave Compact, elinizin sensörün üzerinden bir kez geçmesiyle maksimum doğruluk için dört parmağınızı 3D olarak göstermektedir. Bu ergonomik dokunmatik çözüm, benzersiz güvenlik, rahatlık ve verim kombinasyonu sunmaktadır. MorphoWave Compact, farklı ürünlere göre küçük bir alan kaplamasına rağmen, hızla tanımlama yaparak, kişinin kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir.Gözlük, kulaklık, şapka gibi aksesuar değişikliğiyle de kişiyi tanıyan Visionpass ise sosyal mesafeyi koruyarak koronavirüse karşı önlem alınmasını sağlamaktadır. Böylece, kişiler kimlik tanımlama için bekleme yapmamakta, vakit kaybetmemektedirler. Özellikle bekleme süreci olmadığı için kişiler, birbirleriyle sosyal mesafelerini koruyabilmekte ve birbirlerine bulaşma riski olan hastalıklardan korunmuş olmaktadırlar. Ayrıca, kart- şifre- parmak okutma gibi tanıma süreçlerinden geçilmediği için, kişiler yüzeylere temas etmeden biyometrik kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedirler. Ürünler, temassız geçiş sağladıkları için, kişi hijyen ortamını devam ettirebilmektedir. Bu çözümler sayesinde, kurumlar artık farklı kullanım alanlarında basit bir el dalgasıyla ve yüz tanıma sistemi ile temassız ve hijyen geçiş amacıyla bu ürünü tercih etmektedirler. ÖLÇSAN’ın hijyene önem veren ürünleri, kurumlarda hem alanlarda geçişin takibinin yapıldığı hem de personel devam kontrol sistemlerinin uygulandığı bir yazılımla desteklenmektedir. K!MKIMO, yerlive milli yazılım olma özelliğindedir. Geçişlerde fiziksel güvenlik için önemli olan hijyeni destekleyen MorphoWave Compact ve VisionPassile siber güvenlikte yaşanılacak riskleri en aza indirgeyen yerli ve milli yazılım olan platform, kullanıcılarının dostu olma özelliğindedir. Güvenliğin yabancı bir yazılımla yönetilmesi, bu programın herhangi bir şekilde nasıl bir açık verebileceğinin yönetilmesinde de zorluklar içermektedir. Oysaki ülke menfaati ve çıkarları için yüzde yüz yerli, milli, Türk mühendisleri tarafından yazılmış kaynak kodlarına sahip olunan bir yazılım seçmek doğru olarak görülmektedir.
ÖLÇSAN tarafından geliştirilen K!MEagleEYE ise, tüm geçiş kontrol noktalarından başarı ile geçtikten sonra bilgisayarın başına gelen kullanıcıya, yetkileri doğrultusunda bilgiye erişiminin güvenli şekilde sağlanması için tasarlanmış bir yerli yazılımdır. Bilgisayara biyometrik bir unsurla giriş yapıldıktan sonra arkada çalışan yazılım, web cam veya bilgisayarın kamerasından kullanıcıyı izler, doğru yüz ekrana baktıkça kullanıcıya erişim için izin verir. Eğer ekranın başından kalkılırsa ya da tanımlı olmayan başka bir yüz ekrana bakarsa ekran güvenli moda alınarak kapatılır. Bu erişim Geçiş Kontrol Sistemlerinde artık son noktaya gelinip bilgiye erişilme aşamasında kullanılarak GKS ile tam bir bütünlük oluşturan uçtan uca güvenliği sağlar.
ÖLÇSAN’ın birinci hedefi tüm yazılımlarını yerli ve milli olarak Türk mühendis kadrosuyla hayata geçirmektir. Bu hedefini şu ana kadar birçok kurum ve kuruluşta çalıştırdığı ürün ve yazılımlarıyla sağlayan ÖLÇSAN, burada yazılım ile donanım arasındaki tüm yolun güvenliği, kriptolaması gibi unsurları da yerli milli algoritmalarıyla elde etmektedir.
Related Post
Submit a Review