Bosch, ağa bağlı cihazları kişisel koruyucu meleklere dönüştürüyor
Yolda ve evde otomatik acil yardım uygulaması
Entegre çözüm: Help Connect, otomatik kaza algılama, acil durum çağrı işlevi ve kişisel acil durum müdahale sistemini bir araya getiriyor.
Kullanıma hazır: Help Connect, elektrikli bisikletler ve motosikletlere yönelik uygulamalarla birlikte artık daha fazla iki tekerlekli araç güvenliği sağlıyor.
Bosch CEO’su Dr. Volkmar Denner: “Ağa bağlı cihazları her koşulda kişisel cankurtaranlara dönüştürmek için Help Connect’i kullanıyoruz.”
Stuttgart, Almanya –Bir anlık dikkatsizlik elektrikli bisikleti çarpmaya veya motosikletin kontrolünü kaybetmeye yeter. Sadece Almanya’da, her gün meydana gelen kazalarda 38’den fazla iki tekerlekli araç sürücüsü ağır şekilde yaralanıyor (Kaynak: Federal İstatistik Ofisi). İşte bu gibi durumlarda her saniye önemli. Peki ya kaza olduğunda kişi tek başınaysa ya da yardım çağırabilecek bir durumda değilse?
Bosch’un ağa bağlı acil durum çağrı çözümü Help Connect işte bu noktada devreye giriyor. Kullanıcının akıllı telefonundaki ve diğer ağa bağlı cihazlarındaki sensörlere erişiyor ve kazaları otomatik olarak tespit etmek için akıllı çarpışma algoritmasını kullanıyor. Acil bir durumda uygulama, Help Connect acil durum çağrı merkezi aracılığıyla acil servisleri uyarıyor ve derhal kaza yerine yönlendiriyor. Buhem zaman kazandırıyorhem de hayat kurtarıyor. Yüz binlerce bisiklet ve motosiklet sürücüsü için iki uygulama mevcut: BoscheBikeSystems’danCOBI.Bike uygulaması ve motosiklet navigasyonu için calimoto uygulaması.
Bosch CEO’su Dr. VolkmarDenner, “Bosch, acil durum çağrı çözümünü iş ortaklarının ürünleri de dahil olmak üzere diğer ürünlere entegre etmek için sürekli çalışıyor. Yolda, spor sırasında veya evde ağa bağlı cihazları her koşulda kişisel cankurtaranlara dönüştürmek için Help Connect’i kullanarak, nesnelerin ve algoritmaların internetinden faydalanıyoruz” dedi. Bosch, halihazırda 11 Avrupa ülkesinde (Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İngiltere), Alman SIM kartına sahip kullanıcılara Help Connect hizmetini sunuyor.
Tek çözüm – üç fayda
Help Connect, otomatik kaza algılama, acil durum çağrı işlevi ve kişisel acil durum müdahale sistemini bir araya getiriyor. Örneğin, COBI.Bike ve calimoto’da çarpışma algoritması, hız, ivmelenme ve dönüşe ilişkin akıllı telefon sensörü verilerini değerlendiriyor. Günümüzde piyasada bulunan akıllı telefonların çoğunda bu tür sensörler mevcut. Uygulamaların, yolculuk sırasında aktif hale getirilmesi ve cihazın da gidona bağlanması gerekiyor. Help Connect, sürüm 6 veya üstü tüm Android cihazlar ve sürüm 11 veya üstü tüm iOS akıllı telefonlarıyla uyumlu çalışıyor.
Bir kaza durumunda çözüm; akıllı telefonun mobil veri bağlantısını kullanarak mevcut konumu, çarpmanın şiddetini ve uygulamaya bağlı olarak isteğe bağlı kayıt altına alınan sağlık verilerini, bir Help Connect 7/24 acil durum çağrı merkezine iletir. Çağrı merkezinden özel eğitimli acil durum görevlileri, kaza geçiren kişiyle iletişime geçmeye çalışır. Diğer Avrupa ülkelerinde de aynı şekilde olmak üzere iletişim Almanca veya İngilizce olarak gerçekleşir. Kişi tepki vermez ve sensör verileri ciddi bir düşüş gösterirse acil servisler derhal bilgilendirilir. Aynı şekilde, kişinin yakınları ve arkadaşlarına da isteğe bağlı olarak bilgi verilir. Herhangi bir zamanda bir acil durum çağrısı manuel olarak da tetiklenebilir.
Bosch, motosikletçiler için aracın içine kalıcı olarak monte edilmiş bir kaza tespiti özelliği de geliştirdi. Burada Help Connect, Bosch motosiklet stabilite kontrolüne (MSC) entegre edilmiş sabit ölçüm ünitesini kullanır. Bluetooth aracılığıyla, ilgili iş ortağı uygulamasına bağlanır ve akıllı telefon tabanlı çözümde olduğu gibi verileri Help Connect acil durum çağrı merkezine iletir.
Daha fazla iş ortağı – ek uygulamalar
Hayatı daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan Bosch hem kendi ürünleri hem de iş ortaklarının ürünleri olmak üzere acil durum çağrı çözümünü mümkün olduğunca çok ağa bağlantılı ürüne entegre ediyor. Bosch CEO’su Denner, “Help Connect açık bir IoT ekosistemi olarak tasarlanmıştır, böylece uygun sensör teknolojisine sahip farklı ürünler kişisel koruyucu melekler haline gelebilir” dedi. Örneğin, start-up şirketi Tocsen şu anda Help Connect’i kask sensörü çözümüne entegre ediyor. Ayrıca Bosch, Help Connect servisine entegre olacak kendi akıllı ev hizmetlerini ve ürünlerini de hazırlıyor. Yangın ve hırsız alarmlarının yanı sıra bu servis, gelecekte evde su koruma konusunu da kapsayacak.
“Yapay zeka her alanda olduğu gibi güvenlik alanında en güçlü araçlardan biri olmaya devam edecek.”
Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biridir. Dünya genelinde yaklaşık 394.500 çalışana sahiptir (31 Aralık 2020 itibarıyla). İlk rakamlara göre şirket, 2020 yılında 71,6 milyar Euro’luk satış gerçekleştirdi. Bosch’un faaliyetleri dört sektöre ayrılıyor: Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Tüketim Malları, Enerji ve Bina Teknolojileri. Dünyanın önde gelen IoT şirketlerinden biri olarak Bosch; akıllı evler, Sanayi 4.0 ve ağa bağlı mobilite için yenilikçi çözümler sunmaktadır. Bosch, sürdürülebilir, güvenli ve heyecan verici mobilite vizyonunu takip ediyor. Şirket; sensör teknolojisi, yazılım ve hizmet alanlarındaki tecrübesi ve kendi IoT bulutunu kullanarak müşterilerine; ağa bağlı, farklı alanları bir arada bulunduran ve tek bir kaynaktan elde edilen çözümler sunabilmektedir. Bosch Grubu’nun stratejik hedefi ya yapay zekâ içeren ya da yapay zekâ yardımıyla geliştirilmiş veya üretilmiş olan ürünler ve çözümler ile ağa bağlı yaşamı kolaylaştırmaktır. Bosch, yenilikçi olan ve büyük bir ilgi gören ürünler ve servislerle dünya genelinde yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Kısacası Bosch, “Yaşam için teknoloji” oluşturur. Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve 60 ülkedeki 440 bağlı kuruluşu ve bölge şirketinden oluşmaktadır. Satış ve servis ortakları dahil edildiğinde, Bosch’un küresel üretim, mühendislik ve satış ağı neredeyse dünyadaki tüm ülkeleri kapsamaktadır. Şirketin gelecekteki büyümesinin temeli, yenilikçi gücüdür. Bosch, dünya genelinde yaklaşık 126 lokasyonda araştırma ve geliştirme alanında yaklaşık 73.000 çalışana ve ayrıca 30.000 civarı yazılım mühendisine sahiptir.
Şirket, ‘Hassas Makine ve Elektrik Mühendisliği Atölyesi’ olarak 1886 yılında Robert Bosch (1861-1942) tarafından Stuttgart’ta kurulmuştur. Robert BoschGmbH’nin özel sahiplik yapısı, şirketin uzun vadede planlama yapmasını ve geleceğini koruma üzere önemli yatırımları yapmasını mümkün kılarak BoschGrubu’un girişimci özgürlüğünü garanti eder. Robert BoschGmbH’nin yüzde doksan dört hissesi, bir vakıf olan Robert BoschStiftungGmbH’ye aittir. Geri kalan hisseler Bosch ailesine ve aile tarafından işletilen bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan Robert BoschGmbH’ye aittir. Oy haklarının büyük bir çoğunluğu, bir endüstriyel tröst olan Robert BoschIndustrietreuhand KG’de bulunmaktadır. Girişimci sahiplik görevleri, tröst tarafından yürütülmektedir.