Biyometrik kimlik sistemi, bireyin “KİM” olduğunu kanıtlar!
Biyometri ile kimlik doğrulama sistemi; bireyin gerçekten “KİM” olduğunu kanıtlamasına olanak sağlamaktadır. Kişi, herhangi bir kart, kimlik taşıma ve şifre gibi bilgileri yanında bulundurmak ya da hatırlamak zorunda kalmadan kimliğini kanıtlamaktadır.
Geçmişten günümüze farklı süreçlerden geçen güvenlik olgusu, değişim göstermektedir. Bu değişim sürecinde, güvenlikte kullanılan şifre, kimlik kartı gibi uygulamaların yerini bireye özel kimlik tespiti yapan biyometrik sistemler almaktadır. Biyometri ile kimlik doğrulama sistemi; bireyin gerçekten “KİM” olduğunu kanıtlamasına olanak sağlamaktadır. Kişi, herhangi bir kart, kimlik taşıma ve şifre gibi bilgileri yanında bulundurmak ya da hatırlamak zorunda kalmadan kimliğini kanıtlamaktadır. Biyometrik tanıma sistemlerinin çalışma prensibi; farklı biyometrik okuyucularla alınan verilerin daha önceden alınmış değerlerle karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Tanınacak kişiye ait veriler ilgili okuyucularla bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Bu veriler özel algoritmalarla veri tabanına kayıt edilmektedir. Kişinin kimlik doğrulaması, okuyucuda anlık okunan verinin, veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırılıp eşleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bireylerin parmak izi/iris/yüz görüntüleri, algoritmalarla farklı şekilde kaydedilmekte ve depolanmaktadır. Başka bir deyişle, parmak izi/iris/ yüz görüntülerinin olduğu şekliyle saklanması söz konusu olmamaktadır. Veriler, algoritmalarla farklı şekilde yönetilmektedir. Bu sebeple de Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) genelgelerine uygun şekilde, süreç ilerlemektedir.
Biyometrik sistemler pek çok alanda hayatımıza girdi
Dijital dünyada yapılan işlemlerin çoğalmasıyla güvenlik uygulamaları, bireysel doğrulamalar, bir nevi biyometrik imzalarımız ile işlem yapabilme konfor ve güvenliğine sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra perakende sektöründe müşteri tanıma, sayma, davranış tanıma, cinsiyet ve yaş ayırt edebilme gibi veriler de kullanılarak anlamlandırılmaktadır. Öte yandan, biyometrik kimlik tanıma, vatandaşların kimliklerinden, sağlık sektöründe biyometrik doğrulamaya veya bankacılık işlemlerine girişte kişinin biyometrik olarak tanımlanmasına kadar birçok alanda günlük hayatımıza girmiş durumdadır. Tüm bunların sonucunda diyebiliriz ki artık kişisel olarak sahip olduğumuz biyometrik unsurlarımız bizim hayattaki birçok alanda ki güvenlik anahtarımız olmaktadır.
“MorphoWave Compact, farklı ürünlere göre küçük bir alan kaplamasına rağmen, hızla tanımlama yaparak, kişinin kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir.”
Temassız ve hijyenik okutgeç dönemi!
Biyometrik sistemlerde avuç içi/ parmak izi/iris ve yüz tanımlamalarında bulaşıcı hastalık olan Korona’nın dünyada etken olduğu günümüzde, kimlik tanıma sistemi olarak kontrollü geçişlerin sağlanması için geliştirilen ürünler ön plana çıkmaktadır. MorphoWave Compact ürünü, kurumların hem çalışanlarının hem de ziyaretçilerinin sağlığını korumak ve hijyenin devamlılığını sağlamak için temassız geçişe izin veren biyometrik kimlik tanıma sistemlerinin içinde yer almaktadır. MorphoWave Compact, elinizin sensörün üzerinden bir kez geçmesiyle maksimum doğruluk için dört parmağınızı 3D olarak göstermektedir. Bu ergonomik temassız çözüm, benzersiz güvenlik, rahatlık ve verim kombinasyonu sunmaktadır. MorphoWave Compact, farklı ürünlere göre küçük bir alan kaplamasına rağmen, hızla tanımlama yaparak, kişinin kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir. Böylece, kişiler kimlik tanımlama için vakit kaybetmemektedirler. Ayrıca dakikada 60 kullanıcıya kadar geçişe imkân verdiği modelleriyle kişilerin fazladan beklememesini ve hızlı davranmasını sağlamaktadır. Özellikle bekleme sürecinde kişiler, birbirleriyle sosyal mesafelerini koruyabilmekte ve birbirlerine bulaşma riski olan hastalıklardan korunmuş olmaktadırlar. Ayrıca, kart- şifre- parmak okutma gibi tanıma süreçlerinden geçilmediği için, kişi yüzeylere temas etmeden biyometrik kimlik doğrulamasını gerçekleştirmektedir. Temassız geçiş sağlandığı için, kişi hijyen ortamını devam ettirebilmektedir. Bir diğer ürün olan VisionPass, yapay zekâ ve yüz tanıma algoritmalarındaki en son gelişmeleri, kullanım alanları açısından zorlu ve farklı talepleri olan müşterilerin beklentilerini karşılamak için 2D, 3D ve kızıl ötesi kameraları birleştirmektedir. Sağlam, güvenilir ve güçlü bir cihaz olan VisionPass, birden fazla açı ve her ışık koşulunda 1 saniyelik doğrulama sağlamakta ve her türlü sahtecilik girişimine karşı dayanıklı çalışmaktadır. Bu çözümler sayesinde, kurumlar artık farklı kullanım alanlarında temassız ve hijyen geçiş amacıyla bu ürünleri tercih etmektedirler.
KIMO, birden fazla teknolojinin aynı anda kullanılabildiği bir yazılımdır
ÖLÇSAN’ın hijyene önem veren bu çözümleri, kurumlarda hem alanlarda geçişin takibinin yapıldığı hem de personel devam kontrol sistemlerinin uygulandığı bir yazılım olan KIMO ile desteklenmektedir. KIMO, yerli ve milli yazılım olma özelliğindedir. Geçiş kontrol sistemi, günün farklı saatlerinde farklı kişilere erişim yetkisi vermekte veya bu erişim yetkisini farklı zamanlarda kapatmaktadır. Özel bölümlerde geçiş kontrolünde ihlaller olduğunda sistem yetkili kişilere bildirim göndermektedir. KIMO, marka bağımsız çalışan, birden fazla teknolojinin aynı anda kullanılabildiği bir yazılımdır. Online ve anlık hareketleri takip edebilmesi, anlık ekran görüntüleri ile geçiş anlarını kayıt altına alabilmesi ile geçiş kontrol sistemi alanında büyük avantaj sağlamaktadır. Platform, geçişlerde fiziksel güvenlik için önemli olan hijyeni destekleyen ürünlerin kullanımında, siber güvenlikte yaşanılacak riskleri en aza indirgemektedir. Geniş raporlama seçenekleri, sınırsız ve esnek vardiya kullanım avantajları ve Mobil cihaz destekleri ile KIMO, Fortune 500 Türkiye Araştırması verilerine göre belirlenen Türkiye’nin en büyük ilk üç şirketinden ikisinin tercihi olmaktadır. ÖLÇSAN, geliştirdiği milli ve yerli yazılımları ile çalışmalarına devam etmekte, biyometrik kimlik tanıma sistemlerindeki gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerinin ve günün gerekliliklerine uygun çözümler sunmaktadır.
“KIMO, Fortune 500 Türkiye Araştırması verilerine göre belirlenen Türkiye’nin en büyük ilk üç şirketinden ikisinin tercihi olmaktadır.”
Related Post
Submit a Review