Bina Otomasyon Sistemleri
Bina otomasyon sistemleri rezidanslarda, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda, stadyumlarda, eğlence merkezlerinde, otellerde ve plazalarda kullanılan sistemlerdir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu yapıların tamamında hem hayatı hem de iş gücünü kolaylaştıran, gerekli kontrol ile müdahalelerin kontrol merkezinden manuel ya da otomatik olarak yapılmasını sağlayan yazılımdır bina otomasyonu… Hızlı çalışma temposu içerisinde çalışan bizler ; artık iş yerlerine ya da evlerine giriş yapmadan, güvenlik kameraları sayesinde iş yerlerinin ve evlerin kontrolü yapalabilmekteyiz.. .Hırsızlık gibi durumlarda da bilgisayar ya da cep telefonları üzerinden anında bilgi alınarak müdahale edilebilmektedir. Bina otomasyonu ile hayatımızı verimli kullanmaya ve yaşamaya başlıyoruz.
Bina otomasyon sistemlerindeki temel amaç; entegrasyon ile tek bir merkezden bütün sistemin izlenmesi ve kontrol edilebilmesidir. Binalar için otomasyon 3 ayrı kısımda incelenmektedir. Bunlar mekanik sistem kontrolü, aydınlatma sistemi kontrolü ve elektriksel sistemin kontrolüdür.
Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi için bina otomasyonları olmazsa olmazdır. Bina güvenliğinin sağlanabilmesi için bina otomasyonunun önemi çok büyüktür.
Yangın, doğalgaz kaçağı, sel ve buna benzer tehlikeli durumlarda bina otomasyon sistemlerimiz hem binanızı hem de bina içerisindeki insanları en hızlı ve güvenilir bir şekilde uyarmaktadır. Bu da bina sahiplerine zaman kazandırır.Mesela bir binada meydana gelen bir yangın ikazında; otomasyon ve entegrasyon sayesinde; kameraları yangının olduğu bölgeye zomlar; asansörleri kapatır; acil anons kişileri doğru yönlendirme yapacak şekilde anons yapar; kartlı geçiş girilmemesi gereken kapıları kilitli tutup acil çıkış kapılarının mekanizmalarını sıfırlayarak kişilerin tahliyesini sağlar. Yukarıda size anlatmaya çalıştığım senaryo gibi ‘bina otomasyonu’ insan güvenliği için büyük önem arz etmektedir. Bazen hayatımızı kolaylaştığı gibi; bazen de güvenli ortamlarda yaşamamıza olanak sağlamaktadır.
Daha az çalışan ile bütün sistem kolayca kontrol edilebilmektedir. Bu da personel giderlerinizin azalmasına yardımcı olmaktadır. Son teknolojik bina otomasyon sistemleri ile verimlilik maksimum seviyeye çıkarılmaktadır.
Bina otomasyonun kurulum amacı; enerji tasarrufu , enerji kontrolü, aydınlatma kontrolü,sistemlere tek bir merkezden yönetme kabiliyeti; arıza ve alarm bilgilerinin raporlanması; internetin olduğu her yerden sistemlere uzaktan erişim kolaylıdır. Bina otomasyonu, bunları yanında; binaların ısıtma ve soğutma cihazlarının verimli ve kapasitesi oranında çalışmasını yöneterek enerji verimliliği ve tasarrufu sağlar.
Bina otomasyonu neden kullanılır?
- Kullanılan ortamları kalite standartını arttırır. Ortamı ısısı, nemi, havalandırması, ışık kalitesi ve kullanılan suyun sıcaklığını ayarlar.
- Rutin işlem kontrollerinde; cihazların çalışması esasında yıpranma ve arıza raporlarını verir
- Aydınlatmanın şiddetini ayarlar, ısı ve soğukluk kontrolü yapar, açma – kapama zamanlarını otomatik ayarlar, enerji sarfiyatı hesaplar, sayaçların otomatik okumasını yapar.
- Elektronik mekanik sistemlerin, bakım ve yıpranma ömürlerini takip eder.
- Sistemlerin tek bir merkezden kontrolünü yaparak; insan kaynaklı hataların önüne geçer, eleman maliyetini minimuma düşürür.
- Enerji harcamalarını azaltır.
- Otomasyon yazılımı sayesinde tüm bu karmaşık yapı programlanarak çalışabilir ve uygulanabilirliği basitleşir.
- Bu binalarda yaşayanların ihtiyaçlarını hızlı ve en konforlu şekilde yapar.
- Uyarı ve arızaları anında bildirir. Bu sayede bakım onarımı hızlanır.
- Alınan alarm raporları sayesinde; yönetim tarafını yasal sorumluluklar karşısında güçlü kılar.