AVM’lerde giriş güvenliğinin önemi
AVM giriş güvenliği kendine has özellikleri sebebi ile diğer giriş kontrollü alanlara göre farklılık göstermektedir. Gelen ziyaretçileri uzun süre bekletmeden ve rahatsız etmeden istenilen ölçüde giriş güvenliğini sağlamayı amaçlar. Bu nedenle girişlerde tam bir kontrol sağlamak zaman zaman mümkün olmayabilmektedir.
Son dönemlerde AVM-ofis-residence şeklinde iç içe geçmiş, mimari olarak bağlantılı projelerin artması giriş kontrolündeki güvenlik ihtiyacını arttırmıştır. AVM ziyaretçilerinin ofis veya residence bölgelerine geçişleri veya AVM personeline özel alanlara giriş güvenliği önemini korumaya devam etmektedir.
Genel AVM ziyaretçileri ile bu bölgelere giriş yetkisi olan kişileri ayırt edebilmek ve sadece yetkisi olan kişilere geçiş sağlamak amacıyla turnikeli geçiş kontrol sistemleri önemli rol üstlenirler.
Personele özel bölgelere geçişlerde genellikle klasik üç kollu turnikeler kullanılmakta olup, ihtiyaç duyulan güvenlik seviyesine göre yarım boy, tam boy ya da yüksek camlı optik hızlı geçiş turnikeleri de bu giriş bölgelerinde değerlendirilebilir.
AVM otopark bölgelerinden residence ve ofis katlarına geçişlerde güvenlik personeli konumlandırma imkânı yoksa veya tercih edilmiyorsa boy turnikeler en güvenilir çözümü sunmaktadır. Yüksek camlı optik hızlı geçiş turnikeleri de yine bu noktalarda giriş ihlallerine karşı caydırıcı bir çözüm sunmanın yanında şık ve prestijli bir çözüm olmaktadır. Sensör teknolojisi ile desteklenerek yetkisiz girişler güvenlik personeline en hızlı biçimde iletilmektedir.
AVM-Residence ve AVM-Ofis bağlantıları için yine optik hızlı geçiş turnikeleri kullanım rahatlığı, mimari uyum ve sağladığı güvenlik seviyesi ile tercih edilmektedir. Servo motor ve gelişmiş sensör teknolojileri ile desteklenebilen optik hızlı geçiş turnikelerinin kullanım alanı her geçen gün artmaktadır.
AVM’lerin yoğunluğu ziyaretçiler yanında, ofis ve residence kullanıcıları ile birlikte artmakta bu da deprem, yangın gibi acil durumlarda risk seviyesini etkilemektedir. Acil durumlarda binaların en hızlı ve güvenli biçimde boşaltılabilmesi için turnike sistemlerinin acil durum alarm sistemleri ile entegre çalışması da önem arz etmektedir. Alarm durumunda turnikelerin otomatik olarak boşa düşerek ya da açılarak tahliyeyi hızlandırması genel olarak tercih edilen uygulamadır. Bu tip uygulamalarda hem girişin hem de çıkışın serbest hale gelmesi özel güvenlik sebebi ile tercih edilmiyorsa belirli bazı turnike tiplerinde sadece çıkış yönünün boşa düşerek serbest çıkışa imkân vermesi fakat girişlerin kontrollü olarak yapılmaya devam edilmesi imkânı da bulunmaktadır.