ALARM İZLEME MERKEZİ (AİM) GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ŞEKLİ
”Alarm izleme merkezinin en temel görevi aboneliklerden gelen alarm sinyallerini en hızlı ve kısa zamanda değerlendirme ve yönlendirme yaparak müdahale etmektir.”
Alarm izleme merkezi (AİM) görevleri ve işleyişleri şirketlere göre değişiklik gösterse de T.C. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ve bağlı bulunduğu valilikten onaylı “Alarm Merkezi Kurma ve İşletme Belgesi” ve “Alarm Sistemi Kurma Belgesi” ile hizmet veren alarm izleme merkezlerinde genel olarak yapılan işlem ve prosedürler aynıdır.
AİM görevlerine başlamadan önce alarm sisteminin çalışma şekli ve genel olarak kullanılan ürünlerden bahsetmek daha yararlı olacaktır;
Alarm sisteminin ana parçaları
- Alarm paneli (akü, trafo, alarm panelinin ana kartı)
- Şifre paneli
- Siren
- GRPS modül (alarm merkezi ile karasal sabit hat, network hattı da kullanılabilir ancak bu bağlantı modelleri dışarıdan müdahaleye açık olduğu için genelde GSM hat üzerinden haberleşme sağlanmaktadır.)
- Hareket dedektörleri
- Kapı ve pencereler için manyetik kontak
- Satış personelinin risk analizine göre ilave olarak duman dedektörü, gaz dedektörü, su basma dedektörü, ısı sensörleri, darbe dedektörleri gibi ürünlerde sisteme eklenebilir.
Risk analizine göre sistem kurulumu yapıldıktan sonra montaj ekibi tarafından gerekli tüm testler yapılır ve alarm izleme merkezinden sistemin sorunsuz çalıştığının teyidi alınarak sistem kullanıcıya teslim edilir. Sistem kullanıcıya sorunsuz bir vaziyette teslim edildikten sonra aktif bir şekilde kullanılıp kullanılmaması tamamen kullanıcı inisiyatifindedir.
Alarm sistemi şifre paneli veya mobil uygulama ile kurulduğunda hareket dedektörleri ve manyetik kontaklar tamamen aktif hale gelir. Konutlar için ev içi kurulum kullanıldığında hareket dedektörleri isteğe olarak devre dışı bırakılabilir.
“Acil çağrılar hastanedeki telefon santralına bağlı telefonlardan acil kod numaraları tuşlanarak başlatılabileceği gibi, hemşire çağrı sistemleri üzerinden de başlatılabilmekte. Kablosuz iletişim sistemiyle entegrasyon sayesinde ilgili personel acil durumdan anında haberdar edilmekte”
Programlanabilir olmasına rağmen genel olarak duman, gaz, su basma dedektörleri ve ısı sensörleri gibi ürünler 24 saat esasına göre çalışır. Bu ürünlerin olumsuz bir durumda devreye girmesi için kullanıcının alarm sistemini kurmuş olmasına gerek yoktur.
Aboneler acil durumlarda AİM operatörüne en hızlı şekilde bağlanabilmesi için şifre paneli üzerindeki kısa yol butonlarını kullanabilirler.
Kullanılan tüm alarm sistemi modellerinde 3 adet acil yardım butonu bulunmaktadır ve aboneler sadece bu butonlar sayesinde direkt olarak AİM’ e acil yardım sinyali gönderebilir. Bahsettiğimiz acil yardım butonları;
- Ambulans
- İtfaiye
- Polis / Jandarma
Alarm İzleme Merkezinin Başlıca Görevleri Nelerdir?
Alarm izleme merkezinin en temel görevi aboneliklerden gelen alarm sinyallerini en hızlı ve kısa zamanda değerlendirme ve yönlendirme yaparak müdahale etmektir. Riskli bir durumda alarm sistemi, alarm izleme merkezi ile haberleşme için yukarıda bahsettiğimiz GRPS, PSTN (karasal sabit hat) veya network ağlarından herhangi bir tanesi aracılığı ile alarm ya da uyarı sinyali gönderdiğinde alarm izleme operatörü devreye girer. Alarm izleme operatörü ekranında gördüğü sinyaller ile arızanın ve riskin nerede olduğunu hızlıca tespit ederek gerekli yönlendirmeleri yaparak sorunun çözülmesinde büyük rol oynar.
Alarm izleme merkezinin (AİM) öncelik sıralaması şu şekildedir;
- Sağlık alarmları
- Yangın alarmları
- Soygun alarmları
- Arıza alarmları
- Açılış ve Kapanış sinyalleri
- Sinyal akışı kesintileri
AİM’e gelen yönlendirmeler hangi durumlarda ve nasıl yapılır?
Burada belirtmemiz gereken ilk konu her bir müşterinin bir arama listesi olmasıdır. Bu şu demek acil ve riskli bir durumda aranılması istenilenler listesi.
Alarm izleme merkezinde 7/24 görevli operatör ekranına düşen bir alarm durumunda;
- Hızlıca alarm değerlendirmesi yapar.
- Aboneye ulaşılamadığı durumlarda aranacaklar listesinde bulunan ilk sıradaki ve eğer ona ulaşamazsa sırası ile diğer numaralara ulaşmayı dener.
- İlk ulaştığı kişiden parola ve alarm teyiti alarak müşteri isteğine bağlı olarak emniyet birimleri yönlendirilir.
- Operatör bu listedeki kimseye ulaşamazsa müşteri adresine direkt olarak emniyet birimlerinin yönlendirilmesini sağlar.