Afet anlarında hayat kurtaran sistemler: Dijital tahliye sistemleri
Afet anlarında insanların afet bölgesinden ve/veya bulundukları yapıdan en hızlı şekilde tahliye edilmesi hem can kaybının önlenmesi açısından hem de tahliye sonrası afet bölgesine acil müdahaleyi gerçekleştirmek için hayati önem taşımakta. Bu yazımızda dijital tahliye sistemlerinin acil durumlardaki işlevini değerlendirmeye çalışacağız.
Teknolojinin gelişimiyle dijitalleşme her alanda daha yoğun bir şekilde hayatımıza giriyor ve görünen o ki bu bahsi geçen yoğunlaşma ilerleyen dönemlerde de artarak devam edecek. Bu dijital yoğunlaşma sürecinden doğal olarak güvenlik sektörü de nasibini alıyor. Son yıllık periyotta büyük bir hızla geliştirilen yeni akıllı teknolojiler insanoğlunun afetlere, acil durumlara karşı önlem alma ve böyle durumlarda müdahale etme yeteneğini de geliştirdi. Gelişimini sürdüren bu akıllı teknolojilerin kullanımıyla devletler ve kuruluşlar, bir afet anında veya acil bir durumda çalışanların, ziyaretçilerin ve halkın can ve mal güvenliğini daha etkili bir biçimde sağlayabiliyor. Afet tahliye sistemleri de dijital alana doğru evrilen sistemlerden. Kısaca söylemek gerekirse dijital tahliye sistemlerinin faydaları şu şekilde özetlenebilir; dijital acil tahliye çözümleri, acil durumlarda müdahaleyi önemli ölçüde geliştirerek gerçek zamanlı güncellemeler ve hızlı veri aktarımı sayesinde güvenlik ekiplerine yaşamsal önemde bilgiler iletir.
Tüm kuruluşların afet tahliye planı olması gerekir
Bir afet durumunda atılması gereken ilk ve en önemli adım kuşkusuz, insanların riskli bölgeden en hızlı ve güvenli şekilde uzaklaştırılmasıdır. Bu mantık üzerinden acil durum bina tahliye operasyonları da tehlike altındaki insanların güvenli ve hızlı tahliye yolları sayesinde güvenli alanlara ulaştırılmasını amaçlar. Bu sebeple resmi ya da özel tüm kuruluşların mutlaka geliştirmeye her geçen gün devam ettikleri, üzerinde incelikle çalışılmış afet tahliye planları vardır, olmalıdır. Bu sayede kurum ve kuruluşlar, işyeri güvenliğini sağlamak, riskleri azaltmak, can ve mal kaybının önüne geçebilmek için gerekli önlemleri alabilir. Acil durumlar sırasında tahliye ile ilgili kayıpları en aza indirgemek için akıllı bina teknolojileri de çok büyük avantajlar sağlar. Bu avantajlar öncelikle gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ve iletişim için kullanılabilir. Aynı zamanda aydınlatma, uzaktan erişim, CCTV, enerji yönetimi ve alarm sistemleri gibi akıllı bina otomasyonu ve güvenlik sistemleri, kurtarma ekiplerinin koordinasyonunu, bununla birlikte olay yerine ulaştıkları dakikadan itibaren verimli çalışmasını sağlar ve kelimenin gerçek anlamıyla hayat kurtarır.
Afet anlarında tahliyede yaşanan sıkıntılar
Afet anlarında, acil tahliye uygulanması gereken durumlarda yaşanılan en büyük sıkıntı iletişimi sağlıklı bir şekilde işletmektir. İletişimde yaşanan bu sorun, acil durum planlamasındaki eksikliklerin/hataların sonucu olabileceği gibi yine bu plandaki hata ve eksikliklere bağlı olarak doğru teknoloji ve donanım kullanılmaması da olabilir.
“Dijital acil tahliye çözümleri, acil durumlarda müdahaleyi önemli ölçüde geliştirerek gerçek zamanlı güncellemeler ve hızlı veri aktarımı sayesinde güvenlik ekiplerine yaşamsal önemde bilgiler iletir.”
Afet anlarında insanların güvenli bir bölgeye mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde ulaşmasını sağlayan afet tahliye planı için asgari düzeyde olması gerekenler şunlardır:
- Üzerinde çalışılmış tüm kaçış yollarının işaretlendiği bir harita,
- Tüm personel ve ziyaretçilerin güvenli bir şekilde riskli bölgeden uzaklaşabilmesi için yeter sayıda çıkış noktası,
- Açılırken sorun yaratmayacak acil çıkış kapıları,
- Alternatif enerji kaynaklarına bağlı acil durum aydınlatması,
- Tahliyeyi yönlendirecek ve insanların paniğe kapılmasını engelleyecek eğitimli ve donanımlı personel,
- Tahliye sonrası güvenli bir buluşma noktası.
“Dijital acil tahliye sistemi gibi yeni teknolojilere yatırım yapmak kuruluşların güvenlik standartlarını kuşkusuz yukarı çeker. İletişimi geliştirerek, işyeri güvenliğini artırmaya yardımcı olur.”
Dijital tahliye sistemlerinin önemi
Başta da söylediğimiz gibi dijital acil tahliye çözümleri, acil durumlarda müdahaleyi önemli ölçüde geliştirerek gerçek zamanlı güncellemeler ve hızlı veri aktarımı sayesinde güvenlik ekiplerine yaşamsal önemde bilgiler iletir. Bina sistemlerine sorunsuz ve gerçek zamanlı erişim, yangın ve güvenlik sistemlerinin yeteneklerini büyük ölçüde geliştirir. Acil durum yaşandığında, plan doğrultusunda tüm personel binadan çıkıp, mevcut toplanma noktasında konumlandırılır. Tüm bu süreç işlerken yani personel güvenli bir şekilde tahliye edilirken, personel kartları ya da rozetleriyle dijital bir kişi listesi oluşturulur. Gerçek zamanlı bilgiler sayesinde kimliği belirlenemeyen ya da o an için haber alınamayan kişiler hakkında otomatik güncellemeler sağlanır ve bilinen en son konumları belirlenerek kendilerine ulaşılmak üzere harekete geçilir.
Dijital güvenlik sistemlerinin faydaları
İşyerinde güvenlik ve sağlık önlemlerine yatırım yapmak hem etik hem de ticari olarak kuruluşlar açısından doğru bir adımdır. Bu sayede işletmeler ölüm, kaza ve hastalık riskini azaltır ve aynı zamanda tazminat, tıbbi masraflar ve idari cezalar gibi yüksek maliyet oluşturabilecek unsurlardan tasarruf etmeyi sağlar. Dijital acil tahliye sistemi gibi yeni teknolojilere yatırım yapmak ise kuruluşların güvenlik standartlarını kuşkusuz yukarı çeker. İletişimi geliştirerek, işyeri güvenliğini artırmaya yardımcı olur. Bu sayede tahliye sürecinin daha sağlıklı işlemesini, can ve mal kaybının minimum seviyede kalmasını sağlar. Tüm bunlarla birlikte, insanın doğuştan gelen en önemli hakkı olan yaşam hakkını korumaya dönük yapılan bu yatırım ve bu yatırım sayesinde daha güvenli yapılarda çalışmak personelin verimi ve moralinde artış sağlar, güvenini pekiştirir. Yaşanan afet sonrası hasarı minimumda tutarak yeniden faaliyete geçiş süresini kısaltır.
Related Post
Submit a Review