Üretim tesislerinin güvenliği
“Üretim tesislerinin güvenliği, fason ya da lisansla üretim yapan firmalar açısında müşterilerinin dayattığı bir zorunluluk da olabiliyor. Müşteriler, ürünlerinin üretildiği tesislerin belirli güvenlik standartlarını karşılamalarını talep edebiliyorlar.”
Üretim tesisleri, büyük emek ve çabaların yanı sıra ciddi yatırım harcamaları sonucunda kuruluyor. Yarattıkları katma değerle istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlayan üretim tesislerinde güvenlik konusu da büyük önem arz ediyor. Üretilen ürünlerin stratejik konumu, gizlilik gereksinimleri, üretim ve depolama alanlarının taşıdığı risklere bağlı olarak güvenliğe verilmesi gereken önem seviyesi farklılaşabiliyor. Üretim tesislerinin güvenliği, fason ya da lisansla üretim yapan firmalar açısında müşterilerinin dayattığı bir zorunluluk da olabiliyor. Müşteriler, ürünlerinin üretildiği tesislerin belirli güvenlik standartlarını karşılamalarını talep edebiliyorlar.
Giriş çıkış kontrol sistemleri
Üretim tesisleri, genellikle personel ve malzeme giriş çıkışının yoğun olduğu alanlar oluyor. Bu nedenle ilk başta tüm giriş çıkış noktalarının güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Günümüzde personel giriş çıkış kontrol sistemleri çok gelişmiş durumda. Kartlı kimlik doğrulama çözümlerinin dışında parmak izi okuma, retina tarama, yüz tanıma, avuç içi tarama gibi farklı biyometrik teknolojiler de kullanılıyor. Bu sayede tesise giriş çıkış yapan personel ve ziyaretçilerin giriş çıkış saatlerinin takibinin yanı sıra kimlik doğrulamaları bu sistemler sayesinde yapılarak kayıt altına alınabiliyor. Bu sistemler sadece tesise giriş çıkış yapılan ana kapılarda değil, tesis içindeki özel güvenlik gerektiren bölümlerin giriş çıkış kontrolünde de kullanılabiliyor. Sadece personelin değil, tesise giren araçların kontrol altında tutulup takibinin yapılması da gerekiyor. Plaka tanıma ve bariyer sistemleri kullanılarak içeriye sadece izinli araçların girişine izin verilebiliyor. Sistem üzerinde yasaklı araçlar tanımlanarak bu araçların tesise girişi engellenebiliyor. Güvenliğin kritik olduğu bazı üretim tesislerinde, araç altı görüntüleme sistemleri kullanılarak daha hassas kontrollerin yapılması da söz konusu olabiliyor.
“CCTV’den giriş kontrol sistemlerine, plaka tanımadan araç altı görüntülemeye kadar pek çok farklı güvenlik sistemleriyle birlikte iletişim sistemlerini ve IoT çözümlerini de müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda projelendiriyoruz.”
CCTV çözümleri
Üretim tesislerinde güvenlik denince ilk akla gelen unsurlarından bir diğeri de kameralı güvenlik sistemleri. CCTV çözümlerinden hem tesis içi izleme ve kayıt hem de çevre güvenliği amaçlı yararlanılıyor. Yapay zeka ve sayısal görüntü işleme teknolojileri sayesinde bu sistemler çok gelişmiş durumda. Bu teknolojiler kullanılarak sınır algılama, alan ihlali, duman algılama, alev algılama, şüpheli davranış algılama, başıboş bırakılan eşya algılama gibi pek çok durum tespit edilerek ilgili birimlere uyarı ve bildirimlerin gönderilmesi mümkün olabiliyor. İş güvenliğinin takibi amaçlı yine tesis içindeki kamera sistemlerinden yararlanmak mümkün. Kamera çözümlerinden güvenlik amacının dışında, görüntü işleme algoritmaları kullanılarak ürün kalite kontrolünde ya da üretim süreçlerinin kontrolünde de yararlanılabiliyor. Nesnelerin interneti (IoT) çözümleri ve bu sistemlerle birlikte kullanılan sensör çözümleri üretim tesislerinde izleme, verim artışı, otomasyon gibi amaçlarla kullanılabildikleri gibi güvenlik amacıyla da kullanılabiliyorlar. Uzaktan izlemeyi sağlayan uygulamalar tesisteki sensörlerden gelen verilerin takibini sağlayarak tesis güvenliğini tehdit edebilecek tüm değişikliklerden ilgili kişilerin anında haberdar olmasını sağlayabiliyorlar. Su baskını, aşırı ısı ya da nem yükselmesi, hırsızlık teşebbüsü gibi durumlar uygun sensörlerle algılanarak ilgili birimlere ve personele gerekli uyarılar gönderilebiliyor. İletişim çözümleri de yine tesis güvenliği açısından önem taşıyan ekipmanlardan biri. DECT gibi kablosuz iletişim sistemleri tesis içerisinde hareketli personele erişimi sağlıyor ve acil durumlara anında müdahaleyi mümkün kılıyor. Ayrıca yine bu sistemlerin başka sistemlerle entegrasyonu sayesinde önceden tanımlanmış bir olay durumunda ilgili kişilere otomatik bildirimlerin gönderilmesi de sağlanabiliyor.
Karel olarak 1986 yılından beri üretim yapan bir firma olarak üretim tesislerinin güvenlik ihtiyaçları konusunda önemli bir deneyime ulaşmış durumdayız. Savunma sanayine yönelik ürünler geliştiren ve üretim yapan konumumuzla tesis güvenliği firmamız için ayrı bir önem arz ediyor. Kendi deneyimlerimizden de yararlanarak müşterilerimize güvenlik ve iletişim alanında en optimum çözümleri sunuyoruz. CCTV’den giriş kontrol sistemlerine, plaka tanımadan araç altı görüntülemeye kadar pek çok farklı güvenlik sistemleriyle birlikte iletişim sistemlerini ve IoT çözümlerini de müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda projelendiriyoruz. Bu tür çözümlerde sistemler arası entegrasyonlar da büyük bir öneme sahip. Birbiriyle entegre olmayan, birbirinden kopuk çalışan sistemler, bu çözümlerden alınacak faydanın tam anlamıyla elde edilememesine neden oluyor. Bu durum, üretim tesisleri için böylesine kritik bir öneme sahip güvenlik çözümlerinin, bu alanda bilgi birikimi ve deneyime sahip firmalardan temin edilmesini daha da önemli bir hale getiriyor.
İşin diğer bir boyutu da bu sistemlerin kurulum, devreye alma ve destek hizmetlerinin profesyonel ekiplerce düzgün ve uzun soluklu bir şekilde veriliyor olması. Karel olarak müşterilerimizle olan ilişkimizi uzun vadeli bir şekilde sürdürecek ve geliştirecek şekilde müşteri memnuniyetini önceleyen bir yaklaşım içerisinde bu hizmetleri yerine getiriyoruz ve tüm bu çalışmalarımızı büyük bir sorumluluk bilinci içerisinde yürütüyoruz.